Els Premis Rei Jaume I demanen un "canvi de rumb" i "madurar" la investigació: "Som el furgó de cua d'Europa"

Guardar

Cerimònia de lliurament dels Premis Rei Jaume I en La Llotja
Cerimònia de lliurament dels Premis Rei Jaume I en La Llotja

Els guardonats amb els Premis Rei Jaume I han reclamat un "canvi de rumb" amb "diàlegs improbables i imprescindibles" per a fer "madurar" la ciència i la investigació a Espanya i evitar així l'anomenada "fugida de cervells". "Les dades d'inversió en I+D ens posen en el furgó de cua d'Europa", han advertit.

Així ho ha manifestat, en representació dels premiats, Fernando Valladares --guardonat pel Premi Rei Jaume I Protecció del Medi Ambient-- en el seu discurs durant la cerimònia de lliurament dels premis aquest divendres, qui ha subratllat que aquests guardons són un reconeixement "col·lectiu".

En la cerimònia s'han entregat els guardons als premiats de les sis categories: Premi Rei Jaume I Investigació Bàsica a Lícia Verda; Premi Rei Jaume I Economia a Antonio Cabrales; Premi Rei Jaume I Investigació Mèdica a Eduard Batlle; Premi Rei Jaume I Protecció del Medi Ambient a Fernando Valladares; Premi Rei Jaume I Noves Tecnologies a Nuria Oliver; i Premi Jaume I a l'Emprenedor 2021 a Benito Jiménez.

"Tenim gratitud, alegria i responsabilitat a parts iguals. El que un jurat ens haja considerat mereixedors d'aquesta distinció transmet reconeixement. Però també ens presenta el desafiament de mantindre el llistó tant o més alt d'ara en avant", ha expressat.

En aquest punt, ha considerat que "encara que els premis són a individus, són en realitat premis a un col·lectiu, perquè darrere de cadascun de nosaltres hi ha molts col·legues, estudiants, familiars i nombrosos professionals que ens han ajudat d'una forma o una altra".

"Estan implícits en el premi tots els nostres equips i tant els nostres amics com els nostres enemics, els nostres aliats i els nostres competidors. Tots ens han fet més forts. I les agències de finançament. I les nostres institucions, les nostres universitats, els nostres centres d'investigació, tant a Espanya com a l'estranger. Ens han posat els mitjans, han depositat la seua confiança en nosaltres, ens han deixat fer. Tres grans fortunes que no tots els científics ni científiques han pogut o poden hui dia gaudir", ha pronunciat.

I ha afegit: "I no sols darrere, sinó davant de cadascun de nosaltres hi ha també persones claus en les nostres vides. Ningú va a cap costat sense mentors. Van guiar els nostres començaments i han sigut referències imprescindibles fins hui. Anem prenent el relleu, servint ara de mentors a uns altres, però el seu estímul i saviesa ens va aclarir el camí".

"SUPLIR LA MANCA"

Valladares ha convidat a "reflexionar" sobre la importància de la ciència, el desenvolupament i l'emprenedoria i el "llarg recorregut que encara li queda al nostre país" en aquest sentit. "Encara que com fem el que ens agrada fer, suplim en part la gran manca amb dedicació i enginy", ha apuntat.

Així, ha reivindicat una major inversió a llarg termini, una "simplificació dels procediments" i una "aposta decidida" per l'equiparació professional de les dones i per la consolidació dels talents joves per a evitar l'anomenada "fugida de cervells". "Són quatre pilars ineludibles perquè el nostre sistema d'I+D puga fer-nos no sols rics, sinó feliços, perquè el desenvolupament ja no pot ni deu mesurar-se tan sols amb indicadors monetaris o financers", ha afegit.

En aquest sentit, ha incidit en l'"excés de regulació" que, al seu judici, té Espanya, una circumstància "especialment dolorosa" en l'administració pública, on "el pes descomunal de la burocràcia fa molt difícil, sinó impossible, traure el treball avant".

"PROFUND CANVI DE RUMB"

Enfront d'aquesta situació, ha defensat un "canvi de rumb" per al qual és "essencial fomentar el diàleg entre la ciència i la societat i entre els responsables polítics i els tècnics i científics". "Estem eixint d'un dels majors reptes que ha enfrontat la humanitat. Una pandèmia històrica que ha vingut de la mà d'altres formes de crisis i que imposa a la humanitat un profund canvi de rumb", ha remarcat.

Valladares, parafrasejant a Mahatma Gandhi, ha subratllat que la Terra "pot alimentar a tots els éssers humans, però no a la seua cobdícia", cita que ha aprofitat per a incidir en "la responsabilitat que recau sobre els guardonats de continuar amb la seua labor, que ho farem, ara agraïts i amb impulsos renovats, i en la importància que bastim ponts i facilitem diàlegs improbables i imprescindibles".

"Només així, aquestes edicions dels premis Rei Jaume I, prestigiosa font d'estímul i motivació, podran repetir-se una vegada i una altra durant dècades i podrem contribuir entre tots a un món més just i sostenible", ha finalitzat.

Destacats