Educació impulsa la digitalització de les aules valencianes amb una inversió de 26 milions

Es preveu l’adquisició de 32.000 portàtils per a Secundària, 10.000 tauletes per a Primària i 25.000 ordinadors per al desenvolupament d’aules digitalitzades

Guardar

aula-valencia
aula-valencia

El confinament provocat per la pandèmia de la Covid-19 i, per tant, l'obligació de passar de l'aula a les classes virtuals, va deixar en evidència la bretxa digital que existeix per exclusió social. De fet, d'acord amb l'estudi de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) de 2019, més de 165.000 llars no tenen Internet, quasi la meitat d'aquestes famílies tenen poques competències digitals i 365.000 no disposen de dispositius aptes per a estudiar de manera adequada.

La Conselleria d'Educació, des del primer moment, ha invertit en la compra de tauletes i ordinadors per a facilitar un accés igualitari a l'educació. No obstant això, és necessari continuar implementant la digitalització a les aules. En aquest sentit, el conseller Vicent Marzà explicava, fa uns dies, l'Avantprojecte de Pressupost per a 2021 del seu departament per al qual la Generalitat destinarà 4.797 milions d'euros – un increment de 311 milions respecte a enguany –.

Així, entre les accions que es duran a terme es troba, a més de l'impuls de l'FP o l'execució d'infraestructures escolars, la digitalització educativa adaptada a les necessitats pedagògiques pròpies del segle XXI. "Destinem els fons per a la compra i reposició dels materials tecnològics, amb la distribució de més de 40.000 dispositius electrònics als centres educatius, que cal sumar a les 30.000 tauletes que ja hem repartit. Suposa la renovació més gran de material tecnològic al servei del nostre alumnat en dècades", ha assenyalat Marzà.

Concretament, la Generalitat Valenciana injectarà 26 milions d'euros que es destinaran per a l'adquisició de 32.000 portàtils per a l'alumnat de Secundària, 10.000 tauletes per als nivells de Primària i 25.000 ordinadors per al desenvolupament d'aules digitalitzades als centres educatius de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, se seguiran impulsant programes que van en la línia de garantir la igualtat d'oportunitats en el sistema educatiu valencià, i que s'han anat implementant des de fa sis cursos, com l'augment de la inversió per alumne i la baixada de la ràtio per aula; l'augment de les beques menjador; els llibres de text gratuïts de Xarxa Llibres; o l'increment d'ajudes a les famílies per a les aules de 0 a 3 anys.

Com a novetat, Marzà també va anunciar tant la posada en marxa d'una aula didàctica de migracions forçades per a combatre el fanatisme i l'odi, que col·laborarà amb les ONG que "rescaten les vides dels qui fugen de la misèria i l'explotació estructural perquè aquest també és el nostre problema i l'hem d'abordar", com l'elaboració de materials coeducatius per part dels centres que serviran per a reforçar 'Coeducacentres', un programa iniciat aquest curs que fa especial èmfasi en la formació permanent del professorat i en la funció dels centres educatius com a elements de transmissió dels valors de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en els òrgans de presa de decisions.

L'Ajuntament de València també lluita contra la bretxa digital

Des de la Regidoria d'Educació s'ha procedit a distribuir 453 tauletes digitals entre els col·legis municipals i el Conservatori Municipal de Música José Iturbi. En el repartiment també s'han inclòs Centres d'Acció Educativa Singular (CAES) per "l'especial situació de vulnerabilitat de l'alumnat que acullen".

Aquests dispositius quedaran a la disposició dels equips directius del centre perquè gestionen el seu ús en funció de les necessitats de l'alumnat. "En el context de pandèmia en què ens trobem s'ha fet palesa la bretxa digital que existeix en l'entorn educatiu. Les eines digitals resulten imprescindibles per a reforçar la igualtat d'oportunitats del nostre alumnat", ha apuntat la regidora d'Educació, Maite Ibáñez.

Arxivat a:

Destacats