Ximo Puig anuncia que el Consell assumeix l'informe del Comité de Persones Expertes per a la millora del finançament autonòmic i demana cohesió i unitat a totes les forces polítiques

Sol·licita "tots els esforços possibles" per a aconseguir el "gran acord d'una Espanya justa" i reclama, fins llavors, l'aplicació urgent d'un Fons d'Anivellament Transitori que siga efectiu aquest mateix an

Guardar

Comité de Persones Expertes en finançament
Comité de Persones Expertes en finançament

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell "fa seu" l'informe "basat en el rigor" presentat aquest dimecres a les Corts pel Comité de Persones Expertes en finançament autonòmic amb les al·legacions a la proposta realitzada pel Govern, les conclusions del qual remetrà aquesta mateixa setmana al Ministeri d'Hisenda, i ha sol·licitat la cohesió i la unitat de totes les forces polítiques per a aconseguir "el gran acord d'una Espanya justa".

"Hui és un dia important per a una reivindicació fonamental de la societat valenciana", ha assenyalat el president després de rebre al Palau, de mans del Comité de Persones Expertes en finançament, el document amb les esmenes a la proposta del Ministeri d'Hisenda i mantindre després una reunió amb la Plataforma 'Per un finançament just', en la qual, acompanyat de la vicepresidenta, Mónica Oltra, i del conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha abordat aquest informe amb representants de partits polítics i agents socials.

"Els valencians volem equitat, no privilegis; volem transparència, no discrecionalitat; volem suficiència dinàmica, no rigidesa; volem compensació del deute, no oblide; volem, en una paraula, justícia", ha indicat Puig, que considera aquesta "una reivindicació de tota la societat valenciana i de totes les forces polítiques".

"Per això demane, en nom de la societat valenciana, tots els esforços possibles per a aconseguir el gran acord d'una Espanya justa", ha assenyalat el president, que ha exigit a més, fins a la seua materialització, "l'aplicació urgent d'un Fons d'Anivellament Transitori que siga efectiu aquest mateix any".

"Unitat de negociació"

"Els valencians treballarem intensament per un acord", ha prosseguit el president, que ha advocat per transformar la "unitat d'acció" mantinguda fins ara en "unitat de negociació" per a aconseguir aquest acord. "Esperem aqueixa mateixa actitud de rigor, empatia i voluntat d'una Espanya justa en la resta de territoris i en tots els grups del Congrés dels Diputats", ha dit.

Segons ha indicat, "després de huit anys amb un sistema de finançament injust i caducat, hem aconseguit que el Ministeri d'Hisenda present una proposta de reforma" i, per tant, "hem obert el debat per una Espanya més justa", la qual cosa "ja és, en si mateix, un pas avant".

En aquest punt, ha considerat "un avanç molt positiu que el Ministeri haja situat la 'població ajustada', tal com demana la Comunitat Valenciana, com el criteri bàsic per a determinar les necessitats de les comunitats i garantir l'equitat en el repartiment", perquè "el que volem -ha dit- és un finançament just per a tots els territoris, sense guanyadors ni derrotats, sense espanyols de primera i de segona, amb un acord que és imprescindible".

Principals demandes

Ximo Puig ha assenyalat així que la proposta del Ministeri d'Hisenda "és un avanç molt important, en la forma i en el fons, per a superar el finançament injust que tant ens ha perjudicat els valencians", i ha afegit que "la societat valenciana està unida i va de la mà", perquè "és millorable per a l'únic objectiu legítim: una Espanya justa". Per això, les al·legacions elaborades "amb voluntat constructiva", incorporen "cinc grans demandes".

En primer lloc, ha subratllat el president, "la 'població ajustada' ha de fer desaparéixer els fons discrecionals que impedeixen 'de facto' un repartiment just". "Demanem l'eliminació de les variables no poblacionals; són injustificades i generen asimetries inacceptables", ha assenyalat Puig, per a afegir: "Volem transparència màxima".

En segon lloc, la Generalitat proposa "canvis tècnics per a recalcular les variables amb una finalitat: fer-les més reals", tot això amb la finalitat d'aconseguir "un sistema més simple, més transparent, més equitatiu".

Per això, planteja que, en sanitat, s'utilitze la població de dret per trams d'edat, en lloc de la població protegida. A més, sol·licita que, en matèria educativa, s'incloga la totalitat de la població de 0 a 17 anys i que, en enseñaza superior, es ponderen les taxes netes d'escolarització. En serveis socials, sol·licita que s'incorpore la població dependent de menys de 65 anys i s'ajuste el pes d'aquesta variable al qual realment té en la despesa social. A més, respecte a la resta de serveis socials, suggereix una ponderació superior a la plantejada.

En tercer lloc, la Generalitat reclama que el nou sistema de finançament "tinga suficiència, és a dir, que garantisca el finançament de la sanitat, l'educació, els serveis socials i la resta de funcions i que també s'adapte segons l'evolució de la població". "Hem d'evitar que el nou sistema quede obsolet en pocs anys", ha argumentat Ximo Puig.

En quart lloc, i per a propiciar aquesta "suficiència dinàmica", insta "una redistribució més eficient dels recursos entre l'Administració central, autonòmica i local". És necessari en aquest sentit "un repartiment que atenga millor les responsabilitats assignades a cada nivell competencial i que amplie la participació de les comunitats en les diferents figures impositives", ha assenyalat el president.

Finalment, en cinqué lloc, sol·licita que el nou model incloga "una solució per al deute autonòmic derivat de tants anys d'infrafinançament". "Se'ns ha de compensar a les autonomies que hem perdut recursos de manera injusta, i s'ha de compensar amb un mecanisme transparent, objectiu i justificat", ha reivindicat.

Destacats