Vicent Soler: "Hisenda comptarà amb 300 milions per a impulsar el Banc Públic, la futura Agència Tributària Valenciana i una Generalitat sense papers"

Guardar

soler_presupuestos
soler_presupuestos

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat que "el pressupost de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic per a 2018 gira entorn de tres objectius estratègics: l'engegada del Banc Públic i l'impuls d'un nou model econòmic, la dotació de personal i mitjans per a la futura Agència Tributària Valenciana (IVAT) i la modernització de l'Administració i aposta per les tecnologies en educació".

En conjunt, la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic comptarà amb un pressupost de 299,1 milions d'euros, la qual cosa suposa un 2,7% més que l'exercici anterior. El conseller Vicent Soler ha desgranat aquestes dades durant la seua compareixença davant la Comissió d'Economia, Hisenda i Pressupostos de les Corts, on ha informat sobre les grans línies que guiaran la labor del seu departament durant 2018, així com les dotacions amb què explicaran per a aquest exercici. Així mateix, el conseller ha exposat també en aquesta mateixa compareixença les polítiques que depenen de Presidència.

Més mitjans per a l'Agència Tributària Valenciana

En la seua intervenció, el conseller ha destacat que, en matèria tributària, la prioritat se centra a millorar l'eficiència de la gestió i en la lluita contra el frau fiscal. També es continuarà impulsant l'administració electrònica i la presentació telemàtica.

Vicent Soler ha subratllat que l'Institut Valencià d'Administració Tributària comptarà amb una dotació de 49 milions, la qual cosa suposa un 8,9% més que l'exercici anterior. "Part d'aquest augment va destinat a la millora de la qualitat del servei que es presta al contribuent, ja que introduirem millores en els serveis d'assistència i informació", ha assenyalat Soler.

El titular d'Hisenda ha explicat que s'establirà la cita prèvia i un servei d'ajuda per a emplenar determinades autoliquidacions, donada la seua especial complexitat (per exemple, Successions i Donacions), fent més àgil la prestació i el pagament d'obligacions tributàries i augmentant la col·laboració amb altres administracions, especialment en l'àmbit local".

Modernització tecnològica en les aules

En matèria de tecnologies de la informació, Vicent Soler ha assenyalat que "en aquest apartat l'objectiu fonamental és continuar fent realitat la Generalitat sense papers, impulsant una administració eficient que oferisca uns serveis informàtics de qualitat, moderns i fàcils d'utilitzar. Així mateix, en aquest àmbit es treballa per a garantir la ciberseguretat i la integritat de sistemes, protegint al màxim la informació que custodia la Generalitat".

Es destinaran 25,5 milions d'euros, un 35,5% que l'any anterior, a inversions en matèria educativa que permetran, al costat de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, dotar de l'adequat equipament informàtic als centres educatius. "En 2018 està prevista la instal·lació d'aproximadament 15.000 nous ordinadors en les aules per a facilitar l'aprenentatge a través de noves tecnologies en els centres educatius, un equipament que beneficiarà a centres de primària, secundària i cicles formatius", ha destacat Soler.

Per la seua banda, el programa Sistemes d'Informació compta amb una dotació de 102,6 milions, la qual cosa suposa una reducció del 15,7%. "Aquest estalvi s'ha pogut aconseguir gràcies al canvi de contracte que hem negociat en el Consell i que ens ha permés passar d'un model de 'tarifa plana' a un de 'pagament per ús'. El nostre objectiu sempre és maximitzar les prestacions i gestionar de la forma més eficient els recursos públics", ha assenyalat Vicent Soler.

Un banc públic per a impulsar la transformació del model econòmic

Vicent Soler ha destacat també en la seua intervenció que "des del Consell estem treballant per a impulsar un nou model econòmic amb l'engegada del Banc Públic com un element clau per a finançar la imprescindible inversió privada que es necessita, i que no sempre troba suficient o adequat finançament en el sector privat".

En aquest sentit, "el pressupost per a Actuacions sobre el Sector Financer creix un 25,8% degut principalment a la contractació de noves plataformes tecnològiques per a la gestió de la cartera creditícia, inversió essencial per a culminar el procés de conversió de l'IVF en una institució de crèdit públic".

La Línia IVF Innovació+, destinada a finançar el creixement de pimes valencianes innovadores, comptarà amb una dotació d'un milió d'euros, i en l'apartat de Model Econòmic es destinaran 10 milions a subvencionar els interessos dels préstecs bonificats concedits per l'IVF per a impulsar la competitivitat de les empreses.

En un altre sentit, el programa Patrimoni de la Generalitat, amb una dotació de 23,7 milions, se centrarà en la protecció, conservació i aprofitament òptim dels recursos patrimonials de la Generalitat, atenent la dotació d'edificis administratius de les diferents conselleries, la racionalització de la política de lloguers i la cerca alternativa de béns patrimonials no necessaris per al funcionament de la Generalitat.

Presidència: Aposta pel turisme, la innovació i els ajuntaments

En la seua compareixença en la Comissió d'Economia, Hisenda i Pressupostos de les Corts, el conseller Vicent Soler ha exposat també els comptes per al pròxim exercici de l'àrea de Presidència de la Generalitat, que explicarà en 2017 amb una dotació de 309,5 milions, un 9,9% més que l'any anterior.

Respecte a aquest departament, cal destacar que la Generalitat dota d'un nou impuls a un dels motors fonamentals de l'economia valenciana augmentant un 31% el pressupost de l'Agència Valenciana de Turisme, fins als 59 milions, incrementant les ajudes per a projectes turístics singulars, els convenis de col·laboració amb el sector i els plans de governança que es desenvolupen amb les mancomunitats.

"L'Agència Valenciana de la Innovació, començarà a funcionar a ple rendiment en 2018, després de la seua constitució, com a agent de coordinació, promoció i desenvolupament de polítiques de R+D en col·laboració amb les empreses valencianes, alguna cosa fonamental per a avançar en la transformació del nostre model econòmic cap a una economia basada en el coneixement, la competitivitat i la innovació", ha assenyalat Soler, que ha apuntat que el pressupost d'aquest organisme ascendirà a 28 milions.

Per la seua banda, l'Agència Valenciana per a la Seguretat i Resposta a les Emergències augmenta un 10,5% el seu pressupost, fins als 107 milions d'euros, per a dotar-se de mitjans adequats. La variació més significativa s'observa en el capítol d'inversions, que augmenta un 156,56%. "Es milloraran les plantilles de bombers forestals i del personal del 112, s'invertirà en una nova sala de control del centre d'emergències, en la renovació i manteniment del parc mòbil i en les bases aèries", ha destacat el conseller.

Segons el titular d'Hisenda, "també es consolida la política municipalista del Consell, ja que, per segon any consecutiu, s'inclou el Fons de Cooperació Local dotat amb 40 milions i s'incrementa la partida d'administració local en 7 milions destinats a la lluita contra la despoblació, al Pla AVANT, a un Pla de Millora de l'Accessibilitat a les cases consistorials i en l'engegada d'un Pla d'Ajuda als Municipis amb insuficiència extrema".

"Els municipis són les administracions més properes als ciutadans, les que primer coneixen les seues necessitats i inquietuds i, des del Consell, hem de treballar braç a braç amb ells perquè puguen seguir desenvolupant les seues funcions", ha afirmat Soler.

Destacats