Unides Podem alerta que "les polítiques europees que donen suport PSOE i PP estan sacrificant la taronja valenciana"

Guardar

naranja_valenciana
naranja_valenciana

La diputada de Unides Podem en el Congrés Marisa Saavedra ha denunciat la "saturació" dels mercats de taronja de tercers països com a conseqüència dels tractats comercials de la Unió Europea, ja que, segons la diputada, "les polítiques agrícoles europees que donen suport al PSOE i el PP fonamentalment estan sacrificant la taronja i l'agricultura valenciana".

Saavedra ha exigit aquest dilluns una "resposta urgent" a la crisi del sector: "Veiem amb indignació pels supermercats de tota Europa taronges de Sud-àfrica amb el nom de Clementines de Nules", ha lamentat en un comunicat.

La diputada s'ha referit al fet que el Port de Vigo "rebrà en els pròxims mesos 40.000 tones de taronges de Sud-àfrica per a distribuir per tota Espanya. Sobre aquest tema, Saavedra ha advertit que "això acabarà d'afonar el sector citrícola valencià".

"A més, ara estem en procés de ratificació de l'acord de comerç entre la Unió Europea i Mercosur, també amb efectes nefastos per a la nostra agricultura", ha destacat, i ha emfatitzat que "és urgent introduir mesures reguladores i que eviten danys en la nostra terra".

En aquesta línia, la diputada ha assegurat que amb aquesta situació es "perden els treballadors i treballadores del camp i les activitats relacionades, i guanyen els de sempre, grans corporacions i poders financers".

Des de Unides Podem, ha afirmat, es duen a terme incitatives per a "evidenciar la situació i posar solucions que tinguen en compte les necessitats del sector, la sobirania alimentària i la protecció de la gent del camp", ha explicat.

En concret, en primer lloc, la formació exigeix l'activació de la clàusula de salvaguarda per al sector en els recents tractats; també, més controls i mesures reguladores "per a evitar la invasió que ja està havent de productes de països tercers amb etiquetatge fraudulent i sense els controls adequats"; a més que els productes importats complisquen les mateixes exigències fitosanitàries que els valencians, és a dir, "que no s'accepte l'ús, en països tercers, de productes prohibits a la Unió Europea.

D'altra banda, des de Unides Podem reclamen introduir en el cost dels productes la petjada ambiental de la seua producció i transport; així com els estudis imprescindibles per a detectar les afectacions al sector dels diferents tractats i demanar mesures de correcció; i, finalment, la consideració del sector primari com a sector estratègic a salvaguardar en l'actual situació d'emergència climàtica.

La diputada ha conclòs amb un missatge directe cap al president del Govern, Pedro Sánchez: "És urgent que el govern en funcions i Sánchez defensen a Espanya i a Europa els interessos de la nostra agricultura i la supervivència dels nostres cítrics".

Arxivat a:

Destacats