Turisme suma les entitats supramunicipals al model de Destinació Turística Intel·ligent de la Comunitat Valenciana

S'ha presentat l'estudi sobre l'adaptació de la metodologia i indicadors del model Destine Turístic Intel·ligent Comunitat Valenciana a l'àmbit supramunicipal

Guardar

una dona fa turisme en Benidorm
una dona fa turisme en Benidorm

Turisme Comunitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur), fa un pas més en el seu model de gestió de Destinació Turística Intel·ligent (DTI), pioner a nivell nacional, i que ara també suma les entitats supramunicipals a la seua Xarxa DTI. L'objectiu d'aquesta suma és reorientar el seu horitzó turístic en aquest marc estratègic tenint en compte les seues característiques geogràfiques, turístiques i competencials.

La Xarxa DTI de la Comunitat Valenciana està orientada inicialment a destinacions de nivell municipal, de la qual actualment formen part 97 destinacions, a més d'empreses tecnològiques i organismes i institucions col·laboradores, com a universitats i centres de coneixement i innovadors.

Al que ara es van a sumar les entitats supramunicipals, entre les quals es troben mancomunitats, consorcis i àrees metropolitanes. Per a això. aquest dimecres Turisme Comunitat Valenciana, a través de l'Invat·tur, ha convocat a les mateixes per a presentar-los l'estudi sobre l'adaptació de la metodologia i indicadors del model DTI-CV a l'àmbit supramunicipal.

Es tracta d'un document que representa una eina metodològica adaptada a aquestes entitats que aborda les fases, requisits i recomanacions per a iniciar la seua adaptació al model DTI-CV, prenent com a referència la planificació i gestió intel·ligent des de la perspectiva del producte turístic, en constituir l'element transversal i comú als territoris que les conformen.

Aquesta presentació, que ha congregat de forma virtual a prop de vint entitats supramunicipals de les tres províncies, ha estat presidida pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, qui ha volgut destacar que "la Comunitat Valenciana és la primera comunitat autònoma a avançar cap a la integració dels espais supramunicipals en la gestió intel·ligent".

El secretari autonòmic ha recalcat que "la ciutat turística ha d'estar enfocada a la felicitat de la gent, i això ha d'incloure també espais territorials diversos que formen part de nosaltres". Per a Colomer "un espai intel·ligent serà aquell capaç d'adaptar-se i atrapar la seua singularitat per a convertir-ho en alguna cosa tangible que oferir al mercat". Per a això, ha assenyalat que "és important generar metodologia i passar al plànol supramunicipal".

En aquest sentit, ha declarat que "des d'Invat·tur portem temps treballant una eina que, a través dels Planes de Gobernanza i Dinamització, ha anat creant consciència i sinergies per a transformar recursos en productes, i vertebrar així tot el territori turístic de la Comunitat".

El titular de Turisme ha incidit que "la idea és generar un model compartit en el qual anar ajustant exigències i necessitats, al mateix temps que es va avançant en la gestió intel·ligent". Així mateix, Colomer ha agraït a Segittur, que "també està col·laborant en aquesta adaptació amb un model inspirat en el treball que ja estem fent a la Comunitat Valenciana".

Contingut de l'estudi

L'estudi impulsat per Turisme sobre l'adaptació de la metodologia i indicadors del model DTI-CV a l'àmbit supramunicipal ha sigut elaborat per la consultora Templa Consulting durant les anualitats de 2020 i 2021. En ell, es detallen les dimensions i indicadors per a mesurar la intel·ligència dels territoris supramunicipals a la Comunitat Valenciana, a més d'identificar l'abast 'smart' i intel·ligència turística en ells. També reuneix el tipus d'entitat que recull el terme supramunicipal i el seu abast normatiu.

Un altre dels aspectes que contempla aquest estudi, són els compromisos que han d'assumir aquestes entitats, així aquells consorcis, mancomunitats o àrees metropolitanes que vulguen ser adherides a la Xarxa DTI de la Comunitat Valenciana hauran de complir bàsicament sis compromisos clau. Entre ells, disposar d'una eina de planificació del turisme, crear una Comissió Intermunicipal de Turisme que abaste diferents àrees com a turisme, medi ambient, urbanisme i informàtica; a més de corroborar el seu compromís a dur a terme un pla de Producte Turístic Intel·ligent (PTI).

Arxivat a:

Destacats