Les tempestes de granís deixen pèrdues milionàries a la comarca d'Utiel-Requena

AVA-Asaja i La Unió xifren en entre 6.000 i 9.000 les hectàrees afectades pel granís caigut en els últims dies

Guardar

Granís a camps de cultiu de Requena
Granís a camps de cultiu de Requena

Les condicions meteorològiques a la comarca d'Utiel-Requena han provocat destrosses de manera considerable aquesta setmana tant pel granís que han patit els camps com per l'incendi declarat a Venta del Moro que ha arrasat més de 1.300 hectàrees.

Quant al granís, AVA-Asaja i La Unió han xifrat en entre 6.000 i 9.000 les hectàrees afectades pel granís caigut en els últims dies a la comarca valenciana d'Utiel-Requena, i que ha provocat en algunes zones la pèrdua total de cultius. Els danys, per tant, ascendeixen a milions d'euros.

D'acord amb les primeres estimacions de l'organització AVA-ASAJA, la tempesta de granís del dilluns a la vesprada va afectar 1.000 hectàrees a Sinarques, Camporrobles i Utiel (partida La Torre), mentre que un nou temporal va colpejar aquest dimecres unes 5.000 hectàrees de cultiu, principalment vinya, de les quals 2.000 hectàrees van aconseguir un grau d'afecció del 80% i fins i tot 500 hectàrees van arribar al 100% de la producció.

El terme més perjudicat en aquesta segona i més intensa tempesta va ser Requena, sobretot les seues partides situades a l'oest (Sant Joan, Barri Rierol, Roma i Vessador), mentre que la pedra també va caure de manera menys intensa i en zones localitzades de Villargordo del Cabriel, Caudete de las Fuentes i Utiel.

L'organització agrària preveu importants pèrdues en les vinyes afectades perquè el sinistre ocorre en un moment de la temporada "especialment sensible" per al raïm. Anomenat pels viticultors 'agràs', en aquesta etapa del cicle vegetatiu prèvia al verol els fruits encara presenten molta acidesa i "al mínim frec amb la pedra es poden posar de color marró i s'assequen".

En les zones més damnificades hi ha defoliació de fulles i danys en la fusta dels ceps, així com arbres amb branques partides a causa del vent. Altres cultius amb sinistres "de consideració" són l'ametler i l'olivera.

AVA-Asaja sol·licita a Agroseguro que agilite els peritatges a fi de pagar les corresponents indemnitzacions als agricultors afectats. En cas que hi haja riscos no coberts pel segur, l'associació demana a les administracions que habiliten ajudes directes, subvencions per a donar suport als tractaments fungicides i mesures fiscals per a alleujar les pèrdues patides a causa d'aquestes adversitats climàtiques.

Per part seua, La Unió calcula que les tempestes deixen unes pèrdues econòmiques inicials en el camp de la comarca que superen els 6,4 milions d'euros. Segons les primeres estimacions de l'organització, la zona més afectada comprén unes 9.000 hectàrees de cultiu, la major part de vinya i en menor mesura d'ametlers i oliveres.

La pedra del dimarts va afectar parcialment unes 1.000 hectàrees dels termes municipals de Camporrobles, Utiel, Sinarques i Requena, amb una afecció mitjana entre el 30 i el 40%. No obstant això, la pedra d'aquest dimecres es va concentrar en la part central de la comarca i va afectar unes 8.000 hectàrees, fonamentalment en el terme municipal de Requena, concretament dels seus llogarets de Roma, Assagador, Sant Joan, Barri Rierol i els Ruices, i en menor mesura també a altres zones que no es van veure afectades el dimarts com són Caudete i Utiel.

Segons La Unió, la intensitat de l'afecció ha sigut "molt variable". D'acord amb les seues dades, hi ha unes 1.500 hectàrees amb sinistre total en tindre danys mitjans que superaran el 90% i en la resta de vinya afectada el percentatge de mal oscil·larà entre el 30 i el 60%.

La Unió assenyala que aquestes pedres estan cobertes per l'actual sistema d'assegurances agràries i que sol·licitarà a Agroseguro que agilite els peritatges de les parcel·les afectades "el màxim possible".

De la mateixa manera, l'organització agrària demanarà el "pagament immediat" de les indemnitzacions de l'assegurança en totes aquelles parcel·les que tinguen danys superiors al 85%, tal com s'ha fet ja en altres sinistres de la mateixa naturalesa.

Destacats