El suport a col·lectius vulnerables i la protecció ambiental: els "valors diferencials" de Caixa Popular

L'entitat ha presentat la seua Memòria Social de 2021, exercici en el qual ha arribat a les 700 col·laboracions amb entitats socials i mediambientals

Guardar

Presentació de la Memòria Social de Caixa Popular 2021
Presentació de la Memòria Social de Caixa Popular 2021

Caixa Popular té com a objectiu ser l'entitat amb major implicació i impacte en la Comunitat Valenciana a través d'una inversió que ronda els 2 milions d'euros a l'any i amb diverses línies d'impuls de projectes socials, empresarials i mediambientals. Així ho ha defensat aquest matí Paco Alòs, director de Responsabilitat Social i Relacions Institucionals de l'entitat bancària durant la presentació de la Memòria Social de 2021.

En l'acte, conduït per Martha Rodríguez, de la Fundació Étnor, Alòs ha posat en valor la gran quantitat de projectes impulsats des de la mateixa entitat i en col·laboració amb altres institucions "centrats en les persones", amb l'objectiu de "generar un valor en la societat" a través d'elements diferencials i del contacte directe amb associacions, que són "la millor manera de cohesionar a la societat".

El director ha explicat que Caixa Popular reverteix els beneficis que genera a la societat, deixant una important petjada econòmica, social i ambiental. Col·labora amb nombroses entitats que treballen per millorar la societat des de molts àmbits com la igualtat de gènere, el medi ambient, accessibilitat i inclusió de les persones amb diversitat funcional, l'esport, la llengua i cultura valenciana, entre altres.

Seu de Caixa Popular
Sede de Caixa Popular


Acció social

En el cas de la petjada social, Alòs ha destacat la importància d'impulsar projectes que avancen en la igualtat de gènere. Mar Mestre, directora de comunicació i líder del programa Caixa Popular Dona, ha assenyalat la Targeta Dona, la primera targeta bancària que promou la igualtat de gènere i que destina un percentatge dels beneficis obtinguts pel seu ús a projectes socials d'associacions i entitats que fomenten l'apoderament de la dona.

I com no, el paraigua de Caixa Popular Dona, amb el qual es realitzen accions per a donar visibilitat a les empresàries valencianes referents en els seus sectors, es promouen projectes d'autoocupació per a dones amb pocs recursos juntament amb la Fundació Novaterra, per a ajudar a la seua autonomia i inclusió social, i s'impulsen jornades i esdeveniments per a la sensibilització i l'educació en igualtat de drets i oportunitats.

"La coherència interna és fonamental i en Caixa Popular ens agrada dir que la igualtat no és una moda, perquè és un valor que ha sigut present en l'entitat des que es va posar en marxa fa 45 anys. El 53% dels departaments són dirigits per dones i realitzem estudis amb l'objectiu de contribuir a aquesta lluita a través de Caixa Popular Dona", ha destacat Mestre.

La inclusió de les persones amb diversitat funcional, l'atenció directa i l'ajuda a les persones majors usuàries de Caixa Popular i el suport a projectes empresarials creats per dones en situació de risc són algunes de les fites que han ressaltat Alòs i Mestre.

De fet, va ser la primera entitat financera que es va adherir a la xarxa de la Banca Amigable amb les Persones Majors que promou l'Ajuntament de València. "Caixa Popular mai ha deixat de costat a les persones majors, oferint una atenció tant personalitzada com amb els seus horaris flexibles de matí i vesprada. Tractem a les persones majors com si foren els nostres pares, per això donem sempre el millor servei", ha afegit Alòs.

La regidora d'Envelliment Actiu de l'Ajuntament de València, Pilar Bernabé, el director de relacions institucionals de Caixa Popular, Paco Alos, i representants de col·lectius de persones majors
La concejala de Envejecimiento Activo del Ayuntamiento de València, Pilar Bernabé, el director de relaciones institucionales de Caixa Popular, Paco Alos, y representantes de colectivos de personas mayores

Acció mediambiental

En l'àmbit mediambiental destaquen les col·laboracions amb Acció Ecologista-Agró i Oceanogràfic, centrades en la conservació de la biodiversitat i del medi ambient, o la Mostra del Canvi, concurs de fotografia obert a la ciutadania que busca reflectir els impactes del canvi climàtic sobre el territori i la biodiversitat valenciana per a ajudar a conscienciar d'una manera visual sobre el canvi climàtic i les seues conseqüències, realitzant després una donació a l'entitat ecologista que decidisca el guanyador d'aquest concurs.

També són rellevants algunes de les aliances estratègiques de l'entitat amb agents clau per a la societat valenciana. És important assenyalar la col·laboració entre la Fundació Horta Sud i Caixa Popular, que ha ajudat a desenvolupar la societat valenciana des de l'associacionisme, contribuint a crear un ric teixit associatiu mitjançant accions com a formacions, assessorament i jornades de dinamització o el projecte "Serà Horta Sud 2030".

Participació

El director de Responsabilitat Social i Relacions Institucionals de Caixa Popular, així mateix, ha destacat que és fonamental comptar amb una àmplia participació a l'hora d'aportar aquest valor diferencial a la societat. Així, ha explicat que l'entitat compta amb un Comité Assessor Extern format per tota mena de professionals rellevants de la societat valenciana que orienta a Caixa Popular en l'elaboració de la seua estratègia de responsabilitat social.

Diferents iniciatives de Caixa Popular
Diferentes iniciativas de Caixa Popular

"Apostem per la innovació, volem que la gent tinga capacitat d'aportar i que ens arriben idees perquè en la innovació està la base de progrés de les empreses. Per això, ens resulta molt important l'orientació d'aquest comité, que ens mostra si un projecte té coherència amb les seues perspectives", ha apuntat Alòs.

Per part seua, Mestre ha destacat que Caixa Popular en si mateixa és resultat d'un procés de participació, com a cooperativa. "No competim ni per grandària, ni per producte ni per preu. Competim per diferenciació i la gent ens tria pel cor", ha destacat.

Amb tot això, Caixa Popular presenta el tancament de 2021 amb solvència econòmica i accions de gran importància per a la societat valenciana, aconseguint les 700 col·laboracions i una inversió d'1,7 milions d'euros. La cooperativa de crèdit continua creixent i ho fa apostant per l'entorn. Una aposta que es manté enguany, amb la projecció de repetir les accions que han sumat a la societat durant aquest any i iniciant l'impuls de nous projectes socials i mediambientals.

Arxivat a:

Destacats