Soler: "Mentre continue l'infrafinançament estarem legitimats per a invertir tots els recursos necessaris en serveis públics de qualitat"

Les dades de l'IVIE revelen que el 74% del deute valencià, almenys 38.000 milions des de 2001, és conseqüència de l'infrafinançament valencià

Guardar

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha insistit en la urgència d'aprovar un nou model de finançament autonòmic "que acabe amb l'infrafinançament crònic de la Comunitat Valenciana" i ha incidit en què "fins llavors el Consell estarà legitimat per a invertir els recursos que siguen necessaris a garantir uns serveis bàsics de qualitat, un estat del benestar sòlid i una despesa social per habitant similar al de la mitjana espanyola, amb el consegüent increment de deute que això implica".

El titular d'Hisenda s'ha pronunciat en aquests termes després de conéixer-se les dades d'endeutament de les comunitats autònomes fets públics aquest dijous pel Banc d'Espanya i que eleven el deute de la Comunitat Valenciana fins als 53.820 milions d'euros (47,8% del PIB), 53.170 milions (47,2% del PIB) si es descompta l'"efecte temporal del FLA React".

En aquest sentit, Soler ha reiterat "un increment permanent del deute no és desitjable" encara que ha assegurat que "si hi ha una obsessió que marque l'actuació d'aquest Govern és la de no discriminar els cinc milions de valencians i valencianes, per la qual cosa fins que hi haja un nou model de finançament no podrem més que recórrer al deute legítim per a mantenir un nivell de despesa en serveis fonamentals similars als de la mitjana espanyola i complir amb les obligacions que emanen de la Constitució".

"No tenim un problema de despeses supèrflues, tenim una falta clara d'ingressos per a fer front al mandat bàsic que la Carta Magna ens atorga en igualtat de condicions a totes les autonomies", ha apuntat Soler, qui ha remarcat que "l'evidència és que un any més ens hem vist obligats a recórrer al FLA per a compensar la falta ja reiterada d'ingressos que patim".

"Entre la discriminació i el deute legítim, sempre defensaré el dret a una Educació, una Sanitat i uns Serveis Socials de qualitat per als valencians i valencianes", ha assegurat el conseller, "i més encara en un moment de recuperació social, econòmica i moral després de la COVID-19", ha afegit.

"És evident que aquest Govern no vol ni desitja que el deute s'incremente, ni que any rere any el nostre resultat pressupostari siga negatiu, però ho serà mentre no comptem amb uns ingressos suficients per a costejar un estat del benestar que, d'altra banda, és cada vegada més costós per al conjunt de les autonomies", ha assenyalat el titular d'Hisenda. I és que ja ha advertit en nombroses ocasions que la Comunitat Valenciana no compta amb els recursos suficients per a fer-ho a causa de l'infrafinançament crònic de la regió.

El 74% del deute procedeix de l'infrafinançament

Soler ha recordat a més que les últimes anàlisis de l'IVIE evidencien que d'almenys el 73,6% es deu a l'infrafinançament que ve patint la Comunitat Valenciana, "de manera que si es descomptara aquest efecte, el deute de l'Administració Valenciana se situaria entorn dels 13.500 milions".

"Les dades situen que des de 2001, la falta de recursos ha generat prop de 26.600 milions de deute, al que se suma l'encariment de la prestació de serveis i l'increment de la població, que segueix sense actualitzar-se i també el cost financer del deute", ha apuntat Soler, qui ha reconegut que "és una realitat que fa molt de mal contemplar, com a conseller i com a ciutadà valencià, i a la qual urgeix posar-li una doble solució: la del mateix sistema de finançament, però també -com es va comprometre la ministra d'Hisenda- la del deute històric".

De fet, tal com ha reconegut el responsable d'Hisenda, "si la Comunitat Valenciana no haguera estat infrafinançada, el deute se situaria en el 12% del nostre PIB en lloc d'en el 47%. Per això quan la societat valenciana reclama de manera unànime un nou model estem legitimats per la força que ofereixen dades, que són irrefutables", ha indicat Soler.

"L'infrafinançament ha fet que per a mantenir el nivell de prestació de serveis públics fonamentals, el Consell s'haja vist obligat a endeutar-se. La nostra prioritat, a diferència del que ocorria en l'anterior etapa de Govern, ha sigut sempre garantir una millor sanitat augmentant l'oferta de centres públics, una millor educació amb més professors de suport i uns millors serveis socials, garantint la dependència a milers de valencians, per posar alguns exemples", segons el conseller.

"Si el deute augmenta en aquesta etapa és perquè en un context d'infrafinançament i, sobretot de pandèmia, invertim més en la ciutadania i a millorar la seua qualitat de vida diària", ha apuntat Soler.

Impacte temporal del FLA React

Segons les dades publicades aquest dijous pel Banc d'Espanya, la Comunitat Valenciana va registrar al tancament de 2021 un increment del deute de 3.013 milions d'euros, 2.363 milions si s'elimina l'impacte temporal que en aquest exercici ha tingut, per primera vegada, l'avançament de recursos del fons europeu de recuperació React i que el Govern ha avançat a les comunitats autònomes que així ho han sol·licitat per a poder dur a terme les actuacions de lluita contra la crisi de la COVID fins que els recursos siguen certificats per la Unió Europea.

En concret, si no es té en compte l'impacte temporal del Fons de Liquiditat (FLA) React "que ens ha permés a les autonomies disposar de la liquiditat necessària per a escometre les actuacions finançades amb React per endavant", l'increment del deute en 2021 se situa en els mateixos nivells que l'increment registrat en 2020. Així, enfront de l'increment de 2.367 milions registrats en 2020, 2021 hauria registrat un import lleugerament inferior de 2.363 milions d'euros d'increment de deute, i un creixement relatiu del 4,65%.

Aquest increment correspon a les disposicions del FLA de 2021 per a finançar l'objectiu de dèficit de l'1,1% (1.240 milions d'euros); 1.109 milions pel finançament de l'excés sobre l'objectiu de dèficit de l'any 2020, així com les liquidacions negatives del sistema de finançament (91 milions d'euros). A això cal sumar l'increment en 2 milions de les Associacions Publicoprivades (APP) no finançada per FLA; i una reducció (-80 milions d'euros) en les operacions de deute a curt termini de Tresoreria i de 'Factoring' sense recurs.

A això caldria sumar, l'avançament de 650 milions d'euros que la Generalitat ha sol·licitat per a l'any 2021 dels 1.254 milions corresponents a la Comunitat Valenciana procedents del mecanisme de recuperació React i que el Consell amortitzarà al Govern central conforme les línies finançades amb aquests recursos siguen certificades per la UE.

Reducció del cost del deute valencià

Igualment, el conseller d'Hisenda també ha posat en valor l'esforç del Consell "per reduir cada vegada més el cost del deute de la Comunitat Valenciana, que ja és una de les més barates gràcies als esforços per refinançar les operacions amb entitats privades, a tipus d'interés inferiors als de l'Estat a través del FLA".

De fet, en els últims cinc anys, el Consell ja ha estalviat més de 120,5 milions d'euros en interessos del deute "el que ha permés reduir els costos d'uns recursos que haurien d'arribar-nos per via del sistema de finançament, sense cap cost, per a atendre el pagament dels nostres serveis públics fonamentals".

"L'estalvi en interessos ens ha permés destinar una major quantitat de recursos a despesa corrent per a reforçar la nostra sanitat, educació i serveis socials, però també en majors inversions i a reforçar el suport al teixit productiu", ha apuntat Soler.

Destacats