Soler: 'Els experts revelen que a la Comunitat hi ha un sistema fiscal regressiu: les rendes baixes paguen més que en la resta d'autonomies i les altes ixen beneficiades'

Guardar

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha afirmat que l'informe de la Comissió d'Experts "revela que a la Comunitat Valenciana hi ha un sistema fiscal regressiu: a les rendes baixes i mitjanes se'ls fa pagar més que en la resta de comunitats autònomes, mentre que els trams alts tenen un règim molt més avantatjós que en el conjunt dels territoris".

Soler ha realitzat estes declaracions durant la seua compareixença en la roda de premsa juntament amb la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, i el president de la comissió d'experts per a l'estudi de la reforma tributària a la Comunitat Valenciana, Juan Martín Queralt, amb la finalitat de donar a conéixer les conclusions de l'informe elaborat per aquesta Comissió. En aquest acte han estat també presents la resta de membres d'aquesta comissió: Germán Orón, María Teresa Soler, Aurora Ribes, María Luisa Carrasquer i Cristina Martínez, així com el director general de Tributs, Eduardo Roca, que exerceix funcions de secretari d'aquest òrgan. Prèviament, en el Palau de la Generalitat, la comissió d'experts ha fet lliurament del seu informe al President, Ximo Puig.

El responsable d'Hisenda ha subratllat que, a la llum de l'informe dels experts, "el sistema tributari valencià està viciat perquè no és just que els que menys tenen aporten més en termes relatius, que els que més tenen". "Hem de revertir aquesta situació i apostar per un sistema progressiu i no regressiu com el que van dissenyar els anteriors governs de la Comunitat Valenciana", ha indicat.

"El sistema tributari valencià és un exemple de les polítiques erràtiques i injustes que hem patit, especialment, les classes mitjanes i baixes", ha dit el conseller.

"L'informe dels experts deixa en evidència que l'escala autonòmica de l'IRPF a la Comunitat Valenciana se situa per sota de la mitjana i, en comparació d'altres comunitats, és més onerosa per a les rendes més baixes i més favorable per a les més altes, amb diferències molt destacables si ho comparem per exemple amb comunitats com Murcia i La Rioja, que en els últims anys també han estat governades pel Partit Popular, i que compten amb escales de l'IRPF més progressives que l'existent a la Comunitat Valenciana", ha dit Soler.

En este sentit, el conseller ha destacat la possibilitat de situar a la Comunitat Valenciana "en la mitjana de les comunitats autònomes".

En aquest informe, que es converteix en una radiografia de l'actual sistema tributari valencià, es fan propostes per a avançar cap a una major progressivitat i igualtat del sistema, revisant a més aquelles figures impositives que poden contribuir en la lluita contra el frau fiscal a la Comunitat Valenciana.

Finançar els serveis públics fonamentals

Com ha explicat la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, "aquest document ens servirà de palanca per a impulsar un sistema impositiu que permeta l'obtenció d'ingressos tributaris que faciliten la sostenibilitat de la despesa a la Comunitat i que responguen a criteris de justícia a l'hora de finançar els serveis públics fonamentals". "Estos recursos -ha recalcat- serveixen per a finançar la sanitat, l'educació i l'atenció social de tots els valencians, que volem que siga de primera qualitat".

"És un document únic a Espanya, ja que no existeix cap treball d'aquest tipus i a aquest nivell en cap altra comunitat", ha dit Ferrando.

La secretària autonòmica ha explicat que aquest document suposa una primera part del treball sol·licitat a aquesta Comissió d'Experts, que és "l'anàlisi de la situació per a cercar una resposta immediata en el curt termini, aplicable en els pròxims pressupostos, però és evident que seguim esperant un canvi en el model de finançament autonòmic vigent en l'actualitat, que haver de ser revisat de forma urgent. Una vegada comptem amb un nou model de finançament, haurem d'escometre la segona part del treball, dissenyar un sistema tributari valencià coordinat amb eixe nou sistema de finançament de les comunitats autònomes", ha afegit.

Queralt: "Hem treballat amb absoluta llibertat"

Per la seua banda, el president de la comissió, Juan Martín Queralt, ha posat l'accent que el treball d'aquesta comissió s'ha realitzat des de "la més absoluta llibertat i les nostres conclusions tenen com a base l'article 31 de la Constitució, en el qual s'arreplega que el sistema fiscal ha de respondre a un principi de progressivitat, pel qual es pagarà en funció de la capacitat econòmica. Alhora, està clar que hem de lluitar contra el frau fiscal, un fenomen patològic de la societat".

En este sentit, Martín Queralt, qui ha deixat clar que les propostes per a la reforma tributària "no pretenen suplir les manques d'ingressos del sistema de finançament", ha destacat que aquest document ofereix al Govern valencià "un repertori de mesures, que ja han sigut preses en altres comunitats autònomes i que situarien a la Comunitat Valenciana en la mitjana d'altres autonomies".

Arxivat a:

Destacats