El sector empresarial celebra el Pla Simplifica: "Reclamem a l'administració que no ens pose traves per a generar riquesa"

La Generalitat impulsa el Pla Simplifica 2024-2026 per a una administració més eficient i accessible

Guardar

El treballador d'una empresa realitza un tràmit
El treballador d'una empresa realitza un tràmit

La Generalitat Valenciana donava este dilluns detalls concrets sobre la implementació del Pla Simplifica 2024-2026, una iniciativa destinada a modernitzar i agilitzar l'administració pública en la Comunitat Valenciana. Este pla té com a objectiu principal deixar arrere el model antiquat actual i crear una administració més eficient i accessible al servici dels ciutadans.

El mes vinent de juny, la Generalitat aprovarà un Decret llei de Simplificació Administrativa que afectarà a totes les entitats de la Comunitat Valenciana, eliminant la llosa burocràtica per a empreses i ciutadans i modificant, almenys, 28 lleis, 46 decrets, 6 ordes i 448 articles vigents.

Entre les mesures contemplades en el Pla Simplifica es troba la potenciació de la declaració responsable per damunt de la llicència per a l'obertura de negocis, la implementació d'una finestreta única per a facilitar els tràmits administratius, i la integració de la tramitació robotitzada a través de sistemes d'intel·ligència artificial (IA).

A més, s'identificaran projectes d'interés estratègic per a habilitar la seua tramitació urgent, amb l'objectiu d'impulsar el desenvolupament econòmic i social de la regió, s'inclou un Canal Empresa per a facilitar i accelerar els tràmits empresarials amb l'Administració en una única finestreta, la renovació de la Carpeta Ciutadana, un gestor d'expedients únic, i la reducció de la bretxa digital, entre altres mesures.

Esta estratègia es desenvoluparà entre abril de 2024 i desembre de 2026, seguint el principi general de mínima intervenció administrativa però sense descurar la bona regulació. La Generalitat Valenciana cerca així millorar l'eficiència i l'accessibilitat dels servicis públics, garantint una administració més àgil i transparent per als ciutadans i les empreses de la Comunitat Valenciana.

El president Carlos Mazón durant la presentació del Pla Simplifica
El president Carlos Mazón durant la presentació del Pla Simplifica

Una administració "que no moleste"

Però, què opina el sector empresarial? El Pla Simplifica naix amb el suport del sector, de fet, han sigut actors clau en la seua posada en marxa, en ser una reivindicació i una petició per a aconseguir una agilitació dels tràmits que facilite l'activitat econòmica a la regió.

Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), ha destacat la importància d'este pla, assenyalant que "l'administració no sols està al servici dels ciutadans, sinó també de les empreses". Navarro incidix en la necessitat d'eliminar la burocràcia, qualificant-la com una de les principals demandes del sector empresarial. Segons ell, "una administració que no moleste és fonamental per al desenvolupament de la societat i l'economia".

Navarro també destaca la importància d'agilitzar els processos administratius, ja que "una llicència parada significa una economia parada i llocs de treball paralitzats". En este sentit, el Pla Simplifica cerca donar resposta a estes necessitats, accelerant els tràmits i eliminant les traves burocràtiques que afecten les empreses.

"Amb este pla avançarem per la dreta i per l'esquerra a altres comunitats", assegura el president de la CEV.

Salvador Navarro, Agnès Noguera i José Vicente Morata, durant la presentació del Pla Simplifica
Salvador Navarro, Agnès Noguera i José Vicente Morata, durant la presentació del Pla Simplifica

La velocitat, clau

José Vicente Morata, president del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, per part seua, subratlla la importància de "la velocitat en la presa de decisions empresarials". Morata considera que facilitar l'activitat empresarial és fonamental per a generar economia i ocupació. Segons ell, "si s'aconseguix accelerar els processos administratius, es podran generar més oportunitats de negoci i millorar la competitivitat de les empreses valencianes".

"Els empresaris, del seu saben molt, però de processos administratius, res. Cal facilitar el fet de posar el seu producte en el mercat i vendre'l ràpid. L'administració ha d'ajudar", afirma Morata.

Agnès Noguera, vicepresidenta de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), coincidix en la importància del temps en qualsevol inversió empresarial. Noguera assenyala que allargar els processos burocràtics "crea inseguretat jurídica" i dificulta l'activitat empresarial.

Segons ella, és fonamental que l'administració facilite i no pose traves a la generació de riquesa: "Només el 14% dels empresaris opina que és fàcil fer negocis a Espanya. Amb això ho diem tot. Volem una administració que crega en l'empresari. Reclamem a l'administració que ens facilite o no ens pose traves per a generar riquesa".

En general, el sector empresarial valencià ha rebut amb entusiasme l'aprovació de la iniciativa, destacant la seua importància per a millorar l'entorn empresarial i facilitar i impulsar el desenvolupament econòmic.

El president Carlos Mazón durant la presentació del Pla Simplifica
El president Carlos Mazón durant la presentació del Pla Simplifica

Beneficis a empreses, ciutadania i administració

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, destaca que amb este pla complix amb la seua promesa de fer realitat la simplificació administrativa amb l'objectiu de convertir este territori en "una terra més oberta i dinàmica que revertisca en millors servicis públics".

En eixe sentit, critica "les ferramentes antigues amb les quals estàvem competint en una Espanya i Europa del segle XXI", ja que des de 2015 no s'havia adoptat en la Generalitat "ni una sola Llei, ni un sol decret, ni tan sols una sola orde" encaminada a l'agilitació de l'administració i la burocràcia zero.

El pla beneficiarà a les empreses, als ciutadans i a la pròpia administració amb un triple objectiu: "aconseguir una millor regulació, més clara i senzilla, unes menors traves burocràtiques per a tots i una major transparència i rendició de comptes de la gestió pública". Així, Mazón matisa que el principi general del Decret llei de simplificació administrativa "serà el de la mínima intervenció administrativa però sense deixar de costat el principi de la bona regulació".

A més, el president es compromet a continuar optimitzant la regulació cada any per a "eliminar greix i despesa innecessària" i destinar els recursos públics "al verdaderament important com una sanitat, educació i servicis socials públics".

El cap del Consell incidix en el fet que es tracta de disminuir els temps d'espera i simplificar els procediments administratius, per la qual cosa es comptarà amb l'última tecnologia i es reduirà el termini màxim de tramitació i resolució genèric a tres mesos. A més ha aclarit que este pla no suposarà la reducció d'ocupació pública i tindrà un cost zero.

Igualment, ha indicat que este pla "situarà a la Comunitat Valenciana en l'avantguarda de la digitalització, la reducció de la burocràcia i la transparència en les seues comunicacions".

El Pla Simplifica és fruit del treball de la Generalitat amb el conjunt de la societat civil, el sector empresarial, col·legis professionals, entitats locals i la ciutadania.

Destacats