Ruth Merino subratlla el consens entre les comunitats per a abordar ja la reforma del finançament i exigix al Govern que presente i negocie en el CPFF una proposta per a "garantir la igualtat entre tots els espanyols"

La consellera subratlla la validesa del treball tècnic existent i considera que depén de la voluntat política del Govern central reactivar ja la interlocució amb les comunitats a través de la Conferència de Presidents i el CPFF

Guardar

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, durant les XI Jornades sobre Finances Autonòmiques
La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, durant les XI Jornades sobre Finances Autonòmiques

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha emplaçat el Govern central a presentar i negociar amb les comunitats autònomes una proposta de reforma del sistema de finançament, sobre la base del treball tècnic rigorós ja realitzat, amb l'"objectiu indiscutible de garantir la igualtat entre tots els espanyols a l'hora de fer front a les seues necessitats bàsiques" i d'aconseguir la suficiència per a prestar uns servicis públics "com els ciutadans de cada regió es mereixen".

Ruth Merino ha fet estes declaracions durant el transcurs de les XI Jornades sobre Finances Autonòmiques, que s'estan celebrant els dies 7 i 8 de maig a València, una trobada organitzada per la Xarxa d'Investigadors en Finançament i Descentralització Financera (RIFDE) i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie) que, tal com ha subratllat, permet evidenciar el consens existent entre les comunitats a l'hora de plantejar la necessitat "urgent" d'una reforma del sistema de finançament autonòmic.

La responsable de les finances valencianes ha intervingut en una taula redona al costat dels seus homòlegs de la Xunta de Galícia, Miguel Corgos; de la Junta de Castella-la Manxa, Juan Alfonso Ruiz, i de la Regió de Múrcia, Luis Alberto Marín, en la qual s'ha debatut sobre els desafiaments i oportunitats de millora vistes pels departaments d'Hisenda de les comunitats autònomes.

Ruth Merino ha indicat que després de molts anys d'estar molt per davall de la mitjana de finançament en la Comunitat Valenciana "s'han anat generant uns dèficits i un deute que ens llastra moltíssim", per la qual cosa resulta urgent que s'active ja la interlocució a través de la Conferència de Presidents i el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a aconseguir una solució "com més prompte millor, màximament quan ja es compta amb tots els informes tècnics realitzats".

"Portem molts anys parlant, i la sensació generalitzada de tots els que han passat per estes taules, i també nostra, és que no s'avança", ha subratllat Merino, qui va afegir que "l'important és posar-se a treballar per part del Ministeri, que és qui té la batuta i la paella pel mànec, ja que hi ha molt de fet".

Merino ha advocat a més per esforçar-se per aconseguir consensos per a solucionar l'infrafinançament de la Comunitat i d'altres autonomies, però "sense que ningú perda", perquè tots els territoris han de fer front al nivell de competències assumit en els últims anys. Per això, ha insistit en la necessitat de plantejar propostes de futur, de negociació i de consens possibilistes que permeten l'acord

Durant la seua intervenció, la consellera d'Hisenda ha destacat que resulta evident la insuficiència global de recursos que l'actual sistema proveïx a les comunitats autònomes, per la qual cosa ha considerat urgent abordar com més prompte millor la seua reforma "per molt difícil i complex que siga".

En eixe sentit, Ruth Merino ha recordat que existix un consens ampli en la major part dels temes tractats en les jornades de RIFDE malgrat la diversitat de colors polítics i característiques de les autonomies presents. "També existix, a més, molta faena tècnica realitzada que ha de valorar-se", segons ha assenyalat.

Per això, ha instat el Govern a prendre la iniciativa de fer una proposta i plantejar una negociació multilateral en el si del CPFF basada en eixos treballs. "El que està darrere és la qualitat dels servicis públics fonamentals. Fa falta voluntat política per a posar-ho damunt de la taula i negociar-ho en el CPFF", ha insistit.

A més, la consellera d'Hisenda ha considerat necessària la posada en marxa d'un fons transitori d'anivellament perquè, cada vegada siga menor la diferència de finançament entre les comunitats millor i pitjor finançades.

En relació amb el disseny del nou model, ha proposat valorar la simplificació del sistema actual, atés que l'objectiu inicial dels diferents fons secundaris que el componen s'ha "desvirtuat". Per això, ha suggerit avançar cap a un model amb un únic fons basat en una població "ben calculada".

A més, la consellera d'Hisenda ha defés que els objectius de dèficit exigits a les comunitats "haurien de ser viables i assolibles en la pràctica", mentre que sobre l'elevat deute de la Comunitat Valenciana ha recordat que el 78% de la mateixa deriva directament de l'infrafinançament, "no per gastar més que la resta, sinó per gastar igual".

Eixe volum de deute allunya a la Comunitat Valenciana de poder finançar-se en els mercats, per la qual cosa Ruth Merino ha defés que la condonació del deute derivat de l'infrafinançament i la reforma pendent del sistema de finançament autonòmic són dos condicions que s'haurien de donar de manera simultània per a poder tornar als mercats.

Fòrum de discussió sobre el funcionament del model de finançament

La xarxa RIFDE és un fòrum permanent de discussió especialitzada sobre el funcionament del model de finançament, les seues disfuncions, les implicacions d'estes i les seues possibles reformes, i en les seues jornades participen tant especialistes acadèmics com gestors públics amb responsabilitats directes en les qüestions analitzades.

Esta reunió, que s'està celebrant els dies 7 i 8 de maig per primera vegada a la ciutat de València, organitzada en col·laboració amb l'Ivie, es proposa actualitzar els diagnòstics sobre la situació de les finances autonòmiques i revisar les possibles línies d'avanç de les reformes del sistema de finançament, mitjançant sis sessions de debat, articulades entorn de qüestions com l'equitat, els mecanismes de governança, la volta als mercats o els desafiaments i les oportunitats regionals.

Destacats