La Ruta Valenciana del Biogàs: 500 milions d'inversió per a construir un centenar de plantes de producció

Aquesta inversió crearà 6.000 noves ocupacions de qualitat i cobrirà el 6,5% de la demanda actual de gas natural

Guardar

La consellera Mireia Mollà presenta la Ruta Valenciana del Biogàs
La consellera Mireia Mollà presenta la Ruta Valenciana del Biogàs

La Generalitat Valenciana ha creat la Ruta del Biogàs, una iniciativa impulsada per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que té com a objectiu avançar en la lluita contra el canvi climàtic, l'economia circular i la sobirania energètica en una conjuntura marcada per màxims històrics en el preu de l'energia.

Concretament, aquest projecte combina el vessant ambiental amb els beneficis socioeconòmics que suposa crear una indústria sostenible. Gràcies a això es reduirà el 3% de les emissions globals de la Comunitat Valenciana i la valorització dels residus sòlids urbans, de les depuradores, de la ramaderia i la indústria agroalimentària. A més, es crearan 6.000 ocupacions noves de qualitat i reduirà les compres de gas natural a països tercers per un import superior als 300 milions d'euros.

Una inversió de 500 milions d'euros

Per a implementar la Ruta Valenciana del Biogàs, es pretén generar una inversió global de 500 milions d'euros que permetrà construir un centenar de plantes de producció, entre públiques i privades, i maximitzar les possibilitats d'una tecnologia madura però poc utilitzada a escala estatal.

Per això, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha sol·licitat 300 milions d'euros de fons Next GenerationEU, que se sumaran als 150 que aportarà la Generalitat i a altres 50 procedents del sector privat.

La Ruta Valenciana del Biogàs compta amb l'aval dels estudis realitzats sobre el potencial de la valorització dels residus de les depuradores, les dejeccions del sector ramader, les restes herbàcies, les deixalles de la indústria agroalimentària i els residus orgànics.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà
La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà

Territori estratègic del biogàs

La consellera Mireia Mollà considera, sobre aquest tema, que "tenim l'oportunitat, el potencial i la voluntat política d'accelerar la producció de biogàs per a convertir-nos en un territori estratègic, multiplicant per deu l'actual producció i substituint per gas renovable el consum energètic del 65% de les llars o el de 4 vegades la indústria tèxtil valenciana".

La titular de Transició Ecològica valora, a més, l'impacte mediambiental positiu de la proposta, al mateix temps que ha reconegut la necessitat d'abordar una transició energètica que retalle la factura en una conjuntura de preus disparats. "No sols aspirem a reduir el rebut, sinó que ja podem quantificar un estalvi directe de 34 milions d'euros en drets d'emissions, dels quals el biogàs està exempt", destaca Mollà.

Destacats