Quines seran les conseqüències del Brexit per a Espanya?

Guardar

almuerzobrexit02
almuerzobrexit02

Ricardo García López, Assessor d'Assumptes Europeus i G-20 del Gabinet de Presidència del Govern, ha protagonitzat la desena sessió del Fòrum d'Assessorament Patrimonial, promogut per la Fundació d'Estudis Borsaris i Financers (FEBF) i el seu col·lectiu de socis. La sessió sota el títol "El desafiament del BREXIT quasi 7 mesos després del referèndum. Perspectives per a Espanya", ha comptat amb l'assistència de quasi mig centenar de professionals. José Roselló, Patró de la FEBF a través de la CEV, i Tomás Vázquez, Soci de Tomarial Advocats i Assessors Tributaris, han presentat al ponent.Davant les declaracions de la Primera Ministra de Regne Unit, Theresa May, anunciant la decisió de deixar el mercat comú per a protegir les seues fronteres a la immigració, Ricardo García ha indicat que les conseqüències reals d'aquesta decisió dependran que siguem capaces de pactar una eixida ordenada que es veja acompanyada d'un marc estret en la relació comercial entre la UE i Regne Unit.

Enfront de les pretensions de Regne Unit, els principis substantius de la negociació de la Unió Europea es basen que "no ha d'haver-hi negociació sense notificació i en la indivisibilitat de les 4 llibertats del mercat interior", segons ha assenyalat Ricardo García. Per açò, i com a tema sensible, "per a la UE la no pertinença al mercat interior fa impossible seguir atorgant a Regne Unit l'anomenat 'passaport bancari'". En aquest sentit, el sector financer, que representa el 12% del Regne Unit, serà el primer interessat a cercar fórmules que no alteren sensiblement la seua posició en les operacions de serveis financers.

Per a Ricardo García, si es confronten les pretensions del Regne Unit i els principis irrenunciables de la UE, a més del declarat per la primera ministra May sobre la no pertinença de Regne Unit a una unió duanera ni a l'espai econòmic europeu, caldrà trobar alguna fórmula que permeta mantenir una relació comercial estreta sense reintroduir barreres i resoldre la qüestió dels serveis financers.

L'expert ha assenyalat la dificultat de refer tota la relació entre la Unió Europea i Regne Unit en tan sols 2 anys, per la qual cosa no és descartable que poguera haver-hi fórmules transitòries.

D'altra banda, el diplomàtic valencià no considera que es puga produir un 'efecte cridada' de l'eixida de Regne Unit de la UE per part d'altres països, en la seua opinió, pot ser una oportunitat perquè es produïsca una major integració i es treballe cap a "una Unió Econòmica i Monetària més real". A més, ha expressat els seus dubtes sobre la possible afectació dels fluxos turístics, tan importants a la Comunitat Valenciana, considerant més problemàtica la regulació del sector financer.

Els Fòrums de Trobada de la FEBF comparteixen idees i iniciatives de millora entre professionals i directius de referència, atorgant visibilitat a persones i missatges d'interés per a la plaça financera valenciana.

Destacats