Puig insta el ministre d'Agricultura a defensar l'extensió del tractament en fred a les mandarines procedents de Sud-àfrica i a donar suport als tres projectes valencians presentats al PERTE agroalimentari

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, y el ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas
El president de la Generalitat, Ximo Puig, y el ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, a defensar davant la Unió Europea, coincidint amb la presidència espanyola del Consell de la UE en el segon semestre de 2023, estendre l'aplicació del tractament en fred també a les mandarines i altres cítrics procedents de Sud-àfrica.

El president s'ha reunit aquest dijous amb el ministre d'Agricultura, a qui ha reiterat el seu agraïment per la seua contribució al fet que el tractament en fred ja s'aplique a les exportacions de taronja sud-africana, però ha insistit a consolidar aquest procediment "amb el qual demandem reciprocitat, perquè tots els actors juguem amb les mateixes cartes en el marc europeu", ha manifestat.

D'altra banda, Ximo Puig ha sol·licitat el suport del Ministeri als tres projectes que han concorregut al PERTE agroalimentari i que compten amb el suport de la Generalitat. Es tracta de tres iniciatives la inversió de les quals aconsegueix els 500 milions d'euros i que permetran crear més de 5.400 llocs de treball, dirigits a la digitalització i la innovació en el sector agroalimentari valencià.

Durant la seua intervenció, el president ha reiterat el compromís del Consell per garantir "aigua per sempre" al regadiu de la Comunitat Valenciana, "que genera milers de llocs de treball i productes d'enorme qualitat".

Referent a això, ha assenyalat la necessitat d'aprofitar l'aigua de la mar, les aigües subterrànies i a ser més eficients amb els recursos hídrics disponibles, al que contribuirà les actuacions contemplades en el pla de modernització del regadiu que està duent a terme el Ministeri d'Agricultura.

De la mateixa manera, s'ha referit a les ajudes que la Generalitat destinarà a rebaixar en 10 cèntims per metre cúbic el preu de l'aigua dessalada, i que ha xifrat en uns quatre milions d'euros, amb l'objectiu de "donar seguretat" als regants.

Per part seua, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha llançat un missatge de "compromís, tranquil·litat i garantia" als regants de la Comunitat Valenciana i ha assegurat que "podran continuar duent a terme la seua tasca" per a això ha considerat necessari "ampliar la capacitat d'ús d'aigües no convencionals, com les aigües regenerades i dessalades".

Així mateix, ha destacat les inversions del Govern d'Espanya per a la modernització del regadiu de la Comunitat Valenciana, que superen els 100 milions d'euros, dels quals 83,6 milions d'euros es destinen a set projectes inclosos en la primera i segona fase, i altres 16,5 milions s'executaran en una tercera fase.

Planas ha explicat que aquestes inversions permetran "millorar la utilització de cada gota d'aigua", implantar una "agricultura de precisió", apostar per l'ús d'energies renovables i estalviar en costos energètics.

Creixement de l'ocupació

Finalment, el president de la Generalitat i el ministre Planas han valorat les dades d'ocupació registrats en 2022, any en què s'han generat 102.700 ocupacions en la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa "el millor balanç des de l'any 2004", ha manifestat Puig.

Així mateix, ha assegurat que s'han incorporat al mercat de treball 94.100 persones en l'últim trimestre, la qual cosa situa a la Comunitat Valenciana com "l'autonomia on més actius s'han incorporat".

El president ha assenyalat que el nombre de persones ocupades aconsegueix en aquests moments les 2.218.000 persones, "en un marc econòmic d'enorme complexitat, després d'una pandèmia terrible i enmig d'una guerra que té repercussió sobre els costos energètics i la inflació".

Arxivat a:

Destacats