El preu de la llum puja el dilluns un 8,9 %, fins als 174,68 euros

Guardar

Pujada del preu de la llum
Pujada del preu de la llum

El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista pujarà aquest dilluns fins als 174,68 euros el megavat hora (MWh), la qual cosa suposa un augment del 8,89% respecte al registrat aquest diumenge (160,42 euros).

El preu de la llum reprén així la senda alcista i marca el tercer preu més alt de la història. A més puja un 11,4% respecte a fa just una setmana, el dilluns 20 de setembre, quan cotitzava a 156,75 euros.

Des que va començar setembre, quan el preu marcava els 132,4 euros, la cotització de la llum ha anat encadenant un rècord darrere l'altre. No obstant això, ja fa deu dies que es va registrar l'últim preu més alt de la història, de 188,18 euros, un nivell que encara no s'ha depassat, segons les dades de l'operador de mercat elèctric designat (OMIE), recollits per Europa Press.

Els 174,68 euros d'aquest dilluns quadrupliquen el preu de l'electricitat de fa un any i suposen el tercer preu més alt de la història, després dels 188,18 euros registrats el 16 de setembre i els 175,39 euros del 22 de setembre.

El preu més alt aquest dilluns es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan aconseguirà els 195,26 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 03.00 hores i les 04.00 hores, quan cotitzarà a 138,60 euros.

Després de batre sengles rècords històrics tant al juliol com a l'agost, setembre ja té en el seu haver els majors preus registrats fins ara en el mercat majorista.

A l'agost, i en plena onada de calor, el preu va anar marcant un nou rècord darrere l'altre, provocant que el preu mitjà del mes aconseguira els 106 euros/MWh, el més car de la història, seguit de juliol, que ja va marcar un altre rècord, amb un preu de 92,4 euros.

REBAIXES EN LA FACTURA

Aquests valors tan alts en el preu de l'electricitat es deuen a la cotització internacional del gas --usat en les centrals tèrmiques--, que, després de registrar un fort desajustament entre l'oferta i la demanda en els últims mesos, s'ha disparat en plena recuperació econòmica, així com a l'impacte del cost d'emetre CO₂.

En el marc d'aquesta crisi, el Govern ja ha aprovat un pla de xoc perquè aquest descontrol en els preus de cotització no es trasllade a la factura que desemborsen els consumidors, amb l'objectiu que enguany es pague, com a molt, la mateixa quantitat que es pagava en 2018.

La reducció de l'IVA al 10%, la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l'impost de l'electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques procedent dels denominats 'beneficis caiguts del cel', són algunes de les mesures escomeses.

No obstant això, el preu de la cotització que es publica cada dia, com ja ha advertit el Govern, seguirà en cotes elevades i pujant, almenys, fins a març de l'any que ve, moment en el qual es preveu que aquestes mesures decaiguen. Mentrestant, la factura hauria de continuar baixant de preu malgrat l'alça en el mercat majorista.

Arxivat a:

Destacats