Podemos vol llevar ja el vot del Senat a la senda de dèficit i veu possible aprovar-ho per a enguany

No precisa la fórmula, davant els dubtes que una llei orgànica no pot ser modificada per decret llei

Guardar

podemos_senado
podemos_senado

Podemos vol que la modificació de la Llei d'estabilitat pressupostària estiga preparada per a aquest mateix any, i així poder donar 'llum verda' als objectius de dèficit i de deute plantejats pel Govern per a 2019 sense haver d'acudir al Senat, on el PP compta amb majoria absoluta.

Preguntada per si seria possible aprovar aquest canvi abans de sotmetre a votació de nou en el Congrés la senda d'estabilitat pressupostària per als pròxims anys, la portaveu adjunta d'Unidos Podemos Ione Belarra ha dit que "ha de donar-ho".

"És un dels compromisos que arranquem ahir i aquesta és la clau fonamental perquè, si no, tots els acords als quals arribem en el paquet de mesures socials que hem posat damunt de la taula no es podrien aplicar, perquè el PP seguiria tenint la clau del Senat", ha afirmat durant una entrevista aquest dijous en la 'Cadena Ser', recollida per Europa Press.

La modificació de la Llei d'estabilitat pressupostària en aquest sentit és el principal acord al qual van arribar el Ministeri d'Hisenda i Unidos Podemos durant la seua reunió en la vesprada nit del dimecres, de cara a negociar el suport de la coalició d'esquerres a la senda de dèficit proposada per l'Executiu.

NO ÉS POSSIBLE UNA MODIFICACIÓ 'EXPRESS'

Belarra ha assenyalat que, en el si de la seua formació, va tenir lloc "un debat jurídic bastant ampli" sobre com "concretar jurídicament" el canvi en la llei, i ha dit que "es van a explorar dues vies, l'opció de decret i de proposició de llei". "Creiem que és possible un mecanisme parlamentari relativament senzill", ha asseverat.

No obstant això, en tractar-se d'una llei orgànica --arreplega preceptes establits en la Constitució, concretament en el seu article 135--, la seua modificació únicament pot dur-se a terme amb una nova llei orgànica, bé a través d'un projecte de llei (la iniciativa correspondria al Govern) o d'una proposició de llei (en aquest cas, dels grups parlamentaris o com a iniciativa legislativa popular, ILP).

En aquests casos, la iniciativa es tramitaria com qualsevol llei, havent de passar pel Congrés i el Senat però, a diferència d'una llei ordinària, ha de sotmetre's a una votació final en el Ple del Congrés en la qual ha de comptar amb majoria absoluta, açò és, més de la meitat dels vots de la Càmera.

NO A LA GRAN COALICIÓ, SÍ GOVERN PROGRESSISTA

La dirigent de la formació habitada ha assegurat que en el seu grup es troben "bastant satisfets amb la reunió" després de detectar "un cert immobilisme del Govern al llarg d'aquest mes", i en aqueix sentit ha destacat que tant el president del Govern, Pedro Sánchez, com el secretari general de la seua formació, Pablo Iglesias, "ja havien temptejat" aqueix acord "de manera telefònica en els últims dies".

D'altra banda, a més de celebrar que el canvi en la llei supose "llevar-li a Pablo Casado i al PP l'últim reducte de poder que quedava en el Senat, també ha destacat que la sintonia amb el Govern "tanca la via de governabilitat en forma de 'gran coalició' (entre PP i PSOE) i reforça la via de la governabilitat progressista (entre PSOE i Unidos Podemos)".

"Crec que és una bona notícia, perquè el PSOE amb qui ha d'arribar a acords és amb nosaltres perquè la gent del nostre país visca millor", ha manifestat Belarra.

PUJADA DE LES PENSIONS A l'IPC I FI DEL COPAGAMENT FARMACÈUTIC

La portaveu adjunta d'Unidos Podemos també ha destacat que entre Hisenda i el seu grup va haver-hi un "major grau d'acord" en altres dues qüestions que, de totes maneres, "encara no s'han concretat", com una possible fórmula per a garantir el poder adquisitiu de les pensions i l'eliminació del copagament farmacèutic.

En aquest primer cas, la fórmula passaria per una compensació a l'inici de l'any que, en una paga única als pensionistes, cobriria la diferència entre l'1,6% de pujada --aprovada en els Pressupostos de 2018 després de l'acord entre el llavors Govern 'popular' de Mariano Rajoy i el PNB-- i la inflació registrada finalment en aqueix any.

En tot cas, Belarra no ha compromés que els passos avançats amb el Govern vagen a concloure en el suport del seu grup als objectius d'estabilitat quan arriben al Congrés, ja que ha matisat que "el sentit del vot és l'últim".

Així, ha preferit destacar que "la bona notícia és que el Govern va mostrar voluntat de negociar". "Si tenen voluntat de fer mesures que estan a l'altura de l'Espanya que va promoure la moció de censura, i que la va aconseguir, de la gent que no va perdre l'esperança, per descomptat ens van a trobar ací".

Destacats