Merino destaca que la millora en els processos de contractació de l'Administració afavorix la col·laboració publicoprivada

Guardar

La consellera d'Hisenda, Ruth Merino
La consellera d'Hisenda, Ruth Merino

La consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha subratllat que la millora de l'eficàcia en els processos de contractació de l'Administració "afavorix la col·laboració publicoprivada" i ha insistit en "la simplificació administrativa com a part identitària d'este Consell" per a aconseguir l'agilitació i reducció de càrregues burocràtiques en el marc de l'administració de la Generalitat.

"Necessitem una administració que no implique excessives càrregues, necessitem resultar atractius i incentivar la concurrència en les licitacions, així com facilitar la presentació de les ofertes, establir preus de mercat competitius i condicions assumibles", ha assenyalat la titular d'Hisenda, qui ha apel·lat a la defensa dels principis d'"ètica, planificació, integritat i transparència que exigix qualsevol procés de contractació pública".

Ruth Merino ha realitzat estes declaracions durant la inauguració del 'III Congrés de Contractació Pública València. Cap a una contractació pública àgil i senzilla', que se celebra a València els dies 26 i 27 de setembre, organitzat per la Fundació Universitat-Empresa de València (ADEIT), en col·laboració amb la Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública.

Durant la seua intervenció, la consellera ha apel·lat al fet que la contractació pública no siga considerada només com un procés administratiu, sinó com "una ferramenta essencial per a garantir servicis públics de qualitat i promoure el progrés social".

Per este motiu, la responsable de les finances valencianes ha indicat que cal abordar la contractació pública "com un valor estratègic d'extrema importància i això ens impulsa a tractar d'agilitzar els procediments, a fer costat als gestors i a escoltar els operadors econòmics que puguen estar interessats a contractar amb l'Administració".

Ruth Merino ha apuntat que, des de la Junta Superior de Contractació Administrativa, dependent de la Conselleria d'Hisenda, s'assessora i secunda des de fa anys la contractació, s'aclarixen matèries que resulten complexes per als gestors públics i es tracta de donar seguretat jurídica en una matèria la complexitat de la qual és de sobres coneguda.

A més, des de l'IVAP s'ha creat un grup de treball amb professionals de la contractació per a avançar en la professionalització, tenint en compte l'instrument marc europeu de competències per als professionals de la contractació pública.

La consellera d'Hisenda també ha ressaltat el paper de la intel·ligència artificial en esta àrea de l'Administració perquè és una ferramenta que pot ajudar a facilitar els processos i millorar els aspectes relacionats amb la contractació com la preparació dels plecs tècnics i jurídics que servisquen de base per a la contractació, com la supervisió i execució dels contractes. De la mateixa manera, també pot contribuir a la cerca de la qualitat en l'obtenció de béns, servicis i obres de l'Administració.

Anàlisi de la contractació pública

En concret, en esta tercera edició del congrés es planteja, després de deu anys de l'entrada en vigor de la Directiva 2014/24/UE de Contractació Pública i la seua transposició a la nostra Llei de Contractes del Sector Públic fa sis anys, com es pot millorar la contractació pública perquè siga més àgil i senzilla en totes les fases del contracte (licitació, adjudicació i execució).

També es pretén analitzar com es pot avançar en la racionalització de la contractació millorant els Sistemes Dinàmics d'Adquisició (SDA) i a través dels catàlegs electrònics per a aconseguir una major simplificació dels procediments, així com en quines matèries s'hauria d'aclarir la normativa per a evitar gran part de la litigiositat.

Destacats