Mercadona factura un 3,3% més, fins als 27.819 milions i redueix el seu benefici un 6% per l'impacte dels costos

La companyia va decidir no traslladar als seus clients les pujades de costos derivats de l'increment de preus de les matèries primeres en origen, el transport i els preus industrials, que han tingut un impacte de 100 milions d'euros en el marge operatiu

Guardar

Juan Roig, president de Mercadona
Juan Roig, president de Mercadona

Mercadona, empresa de supermercats físics i de venda online, ha incrementat en 2021 les seues vendes consolidades a superfície constant un 3,3%, fins als 27.819 milions d'euros. D'aquest total, 415 milions corresponen a les vendes de les seues 29 botigues a Portugal, país en el qual la companyia, després de dos anys de presència, ha aconseguit una quota de mercat del 3%.

La companyia s'ha enfrontat en aquests dotze mesos, especialment des del mes d'abril, a un context econòmic i social complex, en el qual ha hagut de gestionar les diferents mesures de les diferents administracions en relació amb la pandèmia, com les restriccions de mobilitat i confinaments; així com un elevat increment dels costos derivat del disparat creixement de les matèries primeres, el transport o els preus industrials.

Enfront d'aquesta conjuntura inflacionista i per a minimitzar el seu impacte en els preus de venda, Mercadona va decidir no traslladar als seus clients la totalitat d'eixes importants pujades, la qual cosa ha generat un impacte negatiu de 100 milions d'euros en els seus marges operatius que s'ha traduït en una reducció del 6% en el seu benefici net, que en 2021 ha sigut de 680 milions d'euros.

1.200 milions d'euros d'inversió i creació de 1.000 nous llocs de treball

Mercadona ha continuat avançant en la seua brutal transformació per a consolidar un model d'empresa més digital, productiva i sostenible. Per a això, ha fet un nou esforç inversor durant aquest any de 1.200 milions d'euros, xifra que sumada a la inversió dels tres exercicis anteriors supera els 5.000 milions.

Com a resultat d'aquesta inversió, la companyia ha finalitzat 2021 amb 1.662 supermercats, 29 d'ells a Portugal, després d'haver inaugurat 79 supermercats, 9 d'ells a Portugal, i tancat 58 botigues que no s'ajustaven al seu nou model de botiga més eficient i sostenible. Igualment, ha mantingut el procés de renovació, fins a finalitzar l'any amb 1.200 supermercats del Nou Model de Botiga Eficient (Botiga 8). La companyia també ha continuat amb la implantació de la nova secció "Listo para Comer" ("Pronto a Comer" a Portugal), la qual cosa li ha permés finalitzar l'exercici amb 825 botigues amb la nova secció.

A més de generar riquesa i activitat, el seu compromís inversor s'ha materialitzat en la creació de 1.000 nous llocs de treball directes estables i de qualitat, que han elevat el total de la plantilla fins a les 96.000 persones, 2.500 d'elles a Portugal.

Així mateix, el Comité de Direcció va acordar apujar el sou del conjunt d'aquesta plantilla concorde a la pujada de l'IPC, un 6,5% a Espanya i un 2,7% a Portugal, amb l'objectiu de garantir el seu poder adquisitiu i en coherència amb un Model d'empresa vigent des de fa 28 anys i les treballadores i els treballadors dels quals són el millor actiu dels clients i essencials per al creixement del Projecte Mercadona.

El compromís de la companyia amb la generació de treballs de qualitat també s'ha vist reflectit al llarg de l'any a través de diferents iniciatives. Així, per exemple, al llarg de 2021 s'ha continuat desenvolupant una important labor preventiva i formativa en matèria de salut laboral, factor que ha cobrat un protagonisme encara major en un context de pandèmia, amb l'objectiu que la plantilla se sentira sanitàriament protegida i segura. Amb aquest mateix objectiu, s'ha reforçat el servei telefònic 3C (Call Center COVID), format per 180 professionals, entre sanitaris i metges, que han oferit atenció les 24 hores del dia, i els 7 dies de la setmana, arribant a rebre en el moment més complicat de la sisena ona, en què un 5% de la plantilla es va contagiar, fins a 8.000 anomenades al dia.

Una altra mostra d'aquest compromís és la incorporació de noves aplicacions tecnològiques per a facilitar la conciliació laboral i familiar. En aquest sentit, l'aplicació mòbil d'ús intern Activo2 s'ha consolidat en 2021 com un dels principals canals de comunicació interna que ha permés, no sols mantindre informat al conjunt de la plantilla, sinó també recollir les seues opinions per a continuar consolidant Mercadona com un projecte diferencial en incorporar bona part de les aportacions rebudes a través d'aquesta eina col·laborativa.

Avançar en la transformació digital i sostenibilitat

Mercadona ha aconseguit en 2021 consolidar el seu servei de compra en línia (Ruscos i Telecompra), i elevar les seues vendes fins als 510 milions d'euros, xifra que representa un creixement del 40% respecte a l'any anterior. Així mateix, Mercadona En línia (Ruscos) ha incrementat el seu nombre de comandes fins als 1,8, enfront dels 1,2 milions de 2020, i ha tancat l'any amb un equip de 1.636 persones. Per a poder comptar amb la confiança dels "Caps" (clients) que realitzen les seues compres a través d'aquest canal, Mercadona comptava al tancament de l'any amb tres Ruscos (magatzems exclusius per a la venda en línia), situades a Barcelona, Madrid i València, a les quals preveu incorporar en 2022 dues noves, una a Alacant i una altra a Sevilla.

Per a continuar impulsant la seua sostenibilitat i la seua "sí a continuar cuidant el planeta", Mercadona ha invertit més de 49 milions d'euros en diferents iniciatives i mesures encaminades per a potenciar un impacte més positiu i sostenible en totes les seues accions. En aquest context, la companyia ha continuat enfortint la seua Estratègia 6.25, que destina una inversió de 140 milions d'euros fins a 2025 per a aconseguir el triple objectiu de reduir un 25% de plàstic, aconseguir que tots els envasos siguen reciclables, i reciclar tot el residu de plàstic; i ha finalitzat la implantació en tota la cadena de la Botiga 6.25, on s'informa i forma a "El Cap" i als treballadors en la gestió de residus.

Així mateix, a través d'AENOR, Mercadona ha verificat l'impacte de la seua petjada de carboni, després de calcular tant les seues emissions directes com les indirectes per consum elèctric, introduït noves mesures sostenibles de descarbonització, com la renovació de la flota amb combustibles alternatius, la incorporació de plaques solars en algunes de les seues instal·lacions o el canvi de gasos refrigerants en els equips.

Conscient de l'impacte social que la COVID-19 està generant, així com de les seues conseqüències socials i econòmiques, ha incrementat en un 21% les donacions de productes de primera necessitat a menjadors socials, bancs d'aliments i altres entitats benèfiques amb les quals col·labora, arribant a les 20.600 tones donades, de les quals 19.200 s'han repartit a Espanya i 1.400 a Portugal. A més, com a mostra de la seua solidaritat amb l'illa de la Palma, des del primer dia de l'erupció, Mercadona va posar a la seua disposició 74 tones d'aliments i 1 milió de mascaretes.

Una inversió de 1.100 milions d'euros en 2022 i 1.000 nous llocs de treball

Mercadona té previst invertir 1.100 milions en 2022 per a continuar impulsant el seu pla estratègic de transformació. Aquests recursos es destinaran, principalment, a l'obertura de 68 nous supermercats, 58 a Espanya i 10 Portugal; a la reforma de 43 supermercats per a adequar-los al Nou Model de Botiga Eficient (Botiga 8); i a la implantació de la nova secció de Llest Per a Menjar/Prompte a Menjar a altres 150 supermercats. Per a tot això, la companyia crearà més de 1.000 llocs de treball estable i de qualitat en 2022, entre Espanya i Portugal.

L'any 2022 està sent molt difícil, l'escenari inflacionista actual s'està reflectint en la companyia i suposarà un increment en les nostres despeses de més de 500 milions d'euros. Per a minimitzar aquest impacte, Mercadona continuarà apostant per la productivitat i eficiència en cadascun dels processos per a ser cada vegada més competitius. Un exemple d'aquesta estratègia és la retirada del logotip de la màscara corporativa, iniciativa que per si sola genera un estalvi de 400.000 euros a l'any.

El president de Mercadona, Juan Roig, ha manifestat que "en 2022 el nostre pla d'inversió contínua. Segur que continuarà sent un any molt molt difícil que superarem aplicant el nostre Model de Qualitat Total, que és el nostre far per a navegar per aquest escenari d'incertesa que estem vivint. Estic segur que amb l'esforç individual i col·lectiu dels 96.000, aconseguirem les metes que ens hem marcat".

Projecte Llegat Juan Roig i Hortensia Herrero

Un any més, tant Juan Roig com la vicepresidenta de Mercadona, Hortensia Herrero, han reforçat el seu compromís amb la societat, en decidir reinvertir en ella una part important dels dividends provinents de la seua participació en la companyia i del seu patrimoni personal. En total, tots dos han destinat 100 milions d'euros en 2021 a diferents iniciatives (Emprenedoria, Formació, Esport, Entreteniment, Art i Cultura) que han canalitzat a través del Projecte Llegat.

Aquest compromís, que es va iniciar fa més d'una dècada i que en 2022 continuarà impulsant-se amb altres 100 milions d'euros del seu patrimoni personal, naix del convenciment per part de tots dos que "el coneixement i els diners donen la felicitat... si els comparteixes". I en el seu cas, a través de diferents projectes sostenibles i solidaris, com són Marina d'Empreses, Fundació Trinidad Alfonso, València Basket Club, L'Alqueria del Basket, Licampa 1617 (Casal España Arena de València) i Fundació Hortensia Herrero.

Arxivat a:

Destacats