Mercadona és la primera empresa a fer distribució urbana de mercaderies amb tractores elèctriques

En col·laboració amb Disfrimur i Acotral, inicia proves a Múrcia i Madrid amb aquests vehicles de 33 palets de càrrega, que permeten reduir en 102 tn les emissions de CO₂

Guardar

Camió rígid elèctric zero emissions de Mercadona
Camió rígid elèctric zero emissions de Mercadona

Mercadona, en col·laboració amb els proveïdors logístics Disfrimur i Acotral, s'ha convertit en la primera empresa del seu sector a realitzar proves a Espanya amb tractores cent per cent elèctriques, la qual cosa suposa un avanç pioner en el seu procés de descarbonització del transport en 2050, en línia amb els compromisos recollits amb el Pacte Verd Europeu d'emissions neutres.

En concret, la companyia està testant l'eficiència dels tràilers elèctrics després d'analitzar els reptes presentats per les seues característiques, fonamentalment la seua reduïda autonomia per a una logística que treballa 24 hores i l'escassa infraestructura de recàrrega existent. Per a això, ha dissenyat, amb ajuda dels seus proveïdors logístics, les rutes més adequades per a aquestes proves, que s'estan realitzant a Madrid juntament amb l'empresa de transports Acotral a Getafe (capacitat de recàrrega de 43 kW); i a Múrcia, en aquest cas des de les instal·lacions de Disfrimur a San Isidro (projecte amb Iberdrola amb potències de fins a 180 kW). En conjunt, des de totes dues rutes ha aconseguit proveir eficientment a un total de 6 supermercats, 1 en la Comunitat de Madrid i 5 a la Regió de Múrcia i Alacant.

Els vehicles elèctrics provats són tractores de fins a 44 tn que gràcies a la seua incipient tecnologia assoleixen una autonomia de fins a 300 quilòmetres, amb una capacitat de càrrega de 33 europalets.

Amb aquestes tractores es redueix anualment un total de 102 tn de la seua petjada de carboni que permet a l'empresa continuar avançant en els objectius en el seu model de logística verda, amb la qual persegueix prevenir possibles riscos ambientals minimitzant les seues emissions. En aquest sentit, cal destacar que la companyia ha aconseguit aconseguir en 2021 una reducció del 27% i que té previst, en el marc de la Llei de Canvi Climàtic de maig de 2021, certificar una reducció del 30% de les seues emissions logístiques a l'atmosfera en 2023. Així mateix, aquests camions redueixen igualment la contaminació acústica, en emetre aproximadament uns 56dB, la qual cosa permet a Mercadona continuar garantint amb aquest tipus de transport una descàrrega nocturna silenciosa i responsable amb els veïns.

Dos primers camions elèctrics rígids de 21 palets en la seua pròpia flota

A més d'aquesta iniciativa pionera, Mercadona ha incorporat a la seua flota els seus dos primers camions zero emissions (etiqueta DGT). Per a això, ha comptat amb la col·laboració de Disfrimur, que ha instal·lat en les seues bases d'Alacant i Múrcia, amb el suport d'Iberdrola, 2 carregadors ultraràpids de fins a 180 kW per a poder recarregar-los en tot just dues hores i quart.

Les primeres proves amb aquests vehicles, que han sigut fabricats per SCANIA, s'han realitzat a Alacant, en rutes que han permés a la companyia proveir a manera de proves a un total de 4 supermercats. Els nous camions incorporats a la flota pròpia de Mercadona tenen una capacitat de càrrega de 21 palets, una autonomia de 200 quilòmetres amb equip de fred i generen una reducció anual de les emissions de CO₂ de 111 tn.

Segons Jose Ángel Llop, director de Transport de Mercadona, "formem part d'una empresa responsable que sempre ha apostat per la innovació com a palanca de creixement i sostenibilitat. Gràcies a aquest compromís hem sigut capaços de posar en marxa aquest projecte pioner a Espanya després de demostrar la viabilitat de les rutes dissenyades a aquest efecte. Amb aquest pas, no sols contribuïm, com a empresa, a reduir la nostra petjada de carboni i a protegir el medi ambient, sinó que reforcem el nostre compromís amb fer més amb menys recursos, reduint els efectes sobre l'entorn i impulsant l'ecoeficiència".

Arxivat a:

Destacats