Mazón: “Ens posem en l’avantguarda europea de la Formació Professional Dual per a l’electrificació i descarbonització del sector automobilístic”

Guardar

Carlos Mazón i Alexander Dittrich
Carlos Mazón i Alexander Dittrich

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha subratllat que “ens posem en l’avantguarda europea de la Formació Professional Dual per a l’electrificació i descarbonització del sector automobilístic”. Unes paraules que ha pronunciat després de la firma del conveni de col·laboració entre la Generalitat i PowerCo per a desenvolupar el projecte del Battery Campus.

L’acord subscrit preveu el desenvolupament del Battery Campus a Sagunt per a Formació Professional i programes universitaris relacionats amb la producció de bateries, així com accions de formació per a treballadors i treballadores de la futura gigafactoria.

En esta línia, el cap del Consell ha reiterat el valor que la planta de PowerCo té per a la Comunitat Valenciana “no solament com a generadora d’ocupació, sinó com a focus de formació i innovació que permetrà atraure i retindre talent a la Comunitat Valenciana”.

Mazón ha destacat esta inversió com “una aposta pel futur en la qual innovació i sostenibilitat van de la mà” així com “on els nostres jóvens puguen aspirar a estudis en sectors emergents i d’alta tecnologia”. En este sentit, ha subratllat que l’objectiu és que “tota la Comunitat Valenciana es consolide com a motor de la transformació industrial”.

Per la seua part, el cap de Recursos Humans de PowerCo Spain, Alexander Dittrich, ha incidit en el fet que gràcies a la col·laboració publicoprivada “el Battery Campus serà molt més que un centre educatiu: serà un centre d’excel·lència, un pol d’atracció de talent nacional i internacional i una referència tecnològica en el procés de fabricació de bateries que ens situarà com a líders a Europa”.

“Si volem convertir-nos en un hub de l’electromobilitat necessitem talent format en tecnologies present i futures en tot l’ecosistema empresarial valencià i eixa serà una de les principals tasques del Battery Campus, amb una formació eminentment pràctica i adaptada a la realitat del món laboral” ha incidit Dittrich, qui ha avançat que s’està treballant perquè els estudiants del centre “tinguen l’opció de certificar els seus estudis duals no solament sobre la base de la titulació espanyola, sinó també alemanya, la qual cosa augmentarà la seua ocupabilitat en tindre més opcions laborals”.

En este sentit, ha insistit que l’oferta educativa del centre “no solament fomentarà l’ocupació juvenil, sinó també la recapacitació dels treballadors de les indústries manufactureres actuals en nous processos intensius en coneixement” i s’ha mostrat convençut que “de la mà de les administracions públiques, centres educatius i universitats valencianes el Battery Campus ajudarà a millorar la competitivitat i productivitat de la Comunitat Valenciana”.

Esta actuació disposarà d’un pressupost de 41 milions d’euros, que comprén els costos relacionats amb la construcció del Battery Campus amb una dotació de 35,6 milions d’euros; els costos de funcionament de la Formació Professional que està previst impartir en este, així com l’equipament necessari pressupostat en 4,5 milions d’euros, i l’estimació de gastos de personal xifrada en 761.600 euros anuals.

Battery Campus

El president de la Generalitat, ha manifestat “la grandíssima oportunitat que el Battery Campus suposa per a posicionar-nos a l’avantguarda d’un camp estratègic i de futur com és el de les bateries”.

Este centre es construirà en una parcel·la situada prop de la futura planta de PowerCo en l’àrea de Parc Sagunt II.

Battery Campus disposarà d’una superfície construïda mínima de 16.000 metres quadrats que permetrà allotjar més de 200 persones diàries en formació, la qual cosa el convertirà “en un campus que prepare els jóvens per a este mercat laboral tan canviant i exigent, ha assenyalat”.

Este conveni establix els termes de la col·laboració per a organitzar i desenvolupar conjuntament amb PowerCo un pla integral de disseny, promoció i orientació dels cicles formatius de Formació Professional Dual (graus D), cursos d’especialització (graus E) i Formació Professional de graus A, B i C, així com programes d’estudis tendents a l’obtenció de títols de màster en l’àmbit professional de les bateries per a vehicles elèctrics i altres bateries.

Així es promou la concreció de requisits tècnics, de disseny, construcció i de disponibilitat del futur centre d’FP i s’inclouen altres aspectes relacionats amb els cicles formatius d’FP dual, els cursos d’especialització i els estudis universitaris de màster. Mazón ha destacat que “combinant formació i pràctica, apostem per un model d’èxit que funciona en tota Europa”.

El conveni també inclou, entre les seues comeses, el de promoure, en col·laboració amb les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, la implantació de programes d’estudis tendents a l’obtenció de títols de màster en enginyeria o doctorats en tecnologies de cel·les de bateria, així com projectes d’investigació d’alta especialització amb centres de prestigi en l’àmbit de les bateries elèctriques com l’Institut Tecnològic de l’Energia de València, radicat a Paterna.

Itineraris formatius

La Generalitat regularà, organitzarà i impartirà en la part pública els programes d’FP corresponents als graus A, B, C, D i E, de manera que PowerCo puga acordar amb la Cambra de Comerç de la República Federal d’Alemanya el reconeixement doble de tals programes, tant a Espanya com a Alemanya.

El conveni regula aspectes organitzatius relacionats amb estos programes d’FP, així com els perfils professionals del personal docent i també preveu la col·laboració entre la Generalitat i PowerCo per a desenvolupar accions que permeten promoure programes europeus d’intercanvi d’alumnat, així com l’emprenedoria i la transferència de coneixement i tecnologia.

A més, la Generalitat proporcionarà, cursos i programes específics de formació professional no reglada en els quals s’inclouran matèries relacionades amb noves tecnologies, soft skills, idiomes i tecnologies de la informació.

Terminis d’execució

La Generalitat es compromet a l’execució del Battery Campus i la firma del contracte d’arrendament amb opció de compra de la PowerCo Battery Academy abans de l’1 de setembre de 2025.

D’altra banda, a partir de l’1 de juliol de 2024 es posarà a disposició una aula del centre de formació permanent de la Universitat Politècnica de València.

A més, també s’ha previst que, en el cas que el Battery Campus no estiguera operatiu i en funcionament l’1 de juliol de 2025, la Generalitat gestionarà la posada a la disposició de PowerCo, i fins que estiga en funcionament la PowerCo Battery Academy, el Centre de Formació Permanent i l’hangar d’aeronàutica de la Universitat Politècnica de València i instal·lacions del Centre Integrat Públic de Formació Professional Vicente Blasco Ibáñez de València.

Així mateix, l’acord preveu la creació d’una comissió de seguiment amb representants de les conselleries d’Hisenda i Educació i de l’empresa PowerCo Spain.

Arxivat a:

Destacats