Marián Cano reclama al Govern d'Espanya coordinació davant la problemàtica d'aranzels i demana que les ajudes arriben "de manera àgil i efectiva a les pimes"

Guardar

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano
La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha reclamat al Govern d'Espanya una "coordinació efectiva" davant la problemàtica dels aranzels i que "s'escolte les veus de les comunitats autònomes", a més d'articular mecanismes d'ajuda "àgil que permeten a les empreses accedir a elles en el menor temps possible".

Cano ha participat este dijous en la sessió penaria del Consell Interterritorial d'Internacionalització, on ha destacat la importància de la Comunitat Valenciana en el pes de les exportacions cap als Estats Units.

"Hem traslladat la petició que es negocie amb una veu forta i unida a Europa i que impere la diplomàcia econòmica. Som la tercera comunitat exportadora als Estats Units i hem sol·licitat que totes les ajudes posen el focus en les pimes, que les ajudes siguen transparents i que les comuniadades autònomes participem en el procés perquè som les principals vertebradores del nostre territori", ha apuntat.

La consellera ha recordat que moltes empreses valencianes "estan doblement afectades" per al situació actual, tenint en compte "la terrible riuada del passat mes d'octubre", per la qual cosa "hem sol·licitat al Govern que done resposta a les sol·licituds del Govern valencià i que no se cenyisca al marc de minimis".

També ha reiterat que la Generalitat "està treballant en un mapa d'afectació" de la mà dels sectors "perquè l'ajuda arribe amb precisió", i ha recordat que el Govern valencià ja va activar fa un mes una taula de seguiment d'aranzels per a començar a ecuchar a les empreses; així mateix, ha sol·licitat "conéixer per endavant i participar en el sistema d'ajudes que està redactant el Govern d'Espanya perquè siguen eficaços" i ha reiterat que "el suport ha d'anar directament a les empreses, però amb mecanismes de simplificació administrativa".

En este sentit, la Generalitat ha apostat també pel Desenvolupament d'un Pla de Competitivitat Industrial que millore la posició de "els nostres sectors industrials i primaris" davant l'escenari internacional d'incertesa. Este pla "ha d'incloure mesures que afecten la competitivitat del sector energètic - com l'ampliació de la vida útil de les nuclears i l'eliminació de l'impost sobre el valor de la producció d'energia elèctrica-, així com la inversió en infraestructures hidràuliques per a garantir la competitivitat de la indústria agroalimentària".

Respecte al Reial decret llei de mesures urgents proposat pel Govern Central, Cano ha assenyalat que "no és una resposta realista als aranzels ja que conté mesures que ja havien sigut aprovades o que ja s'havien plantejat fa mesos".

Per això, ha afegit, "sol·licitem més transparència, més informació sobre les diferents mesures, així com incloure una disposició perquè el Govern acudisca trimestralment al Congrés dels Diputats per a rendir comptes sobre el paquet de mesures que finalment s'aprove".

Altres mesures estructurals

La consellera d'Indústria ha acudit a la reunió amb una àmplia llista de mesures estructurals. A les ja esmentades, se suma la complementació dels préstecs amb un fons específic a la disposició de les empreses afectades que es finance amb els aranzels que es queden a Espanya, així com la inclusió d'una dotació inicial destinada al desenvolupament d'iniciatives que incentiven la demanda exterior dels nostres productes per a compensar l'efecte de la pujada dels aranzels.

Així mateix, Cano ha plantejat l'elaboració, en coordinació amb la resta de comunitats autònomes, un Pla de reforç de les polítiques duaneres i vigilància de mercat, "per a garantir que els nostres productors no competixen en desavantatge respecte als productors d'altres països".

A estes mesures se suma la necessitat d'accelerar els treballs de simplificació administrativa i eliminació de traves burocràtiques per a les empreses, amb especial incidència per a les pimes, contingudes en el paquet òmnibus de la Comissió Europea.

Destacats