La llum es dispara un 9,2% aquest dimarts, fins a 203,6 euros el MWh, el segon dia més car de la història

Guardar

Pujada del preu de la llum
Pujada del preu de la llum

El preu mig diari de l'electricitat en el mercat majorista pujarà aquest dimarts un 9,2%, fins als 203,68 euros el megavat hora (MWh), la qual cosa suposa el segon registre més alt de la sèrie històrica, només per darrere dels 216 euros als quals va arribar el divendres passat.

Després de concloure setembre amb un preu mitjà rècord, octubre ja ha registrat els dos preus més alts vistos fins ara en només cinc jornades, i la tendència segueix a l'alça amb aquest nou registre, que també suposarà el dimarts més car de la història.

Aquest dimarts, el preu pujarà un 11,5% respecte a fa una setmana, quan el preu de l'electricitat en el mercat majorista espanyol estava en 182,71 euros/MWh. Comparant-ho amb fa un any, el preu de l'electricitat augmenta un 341%, segons les dades de l'operador de mercat elèctric designat (OMIE) recollits per Europa Press.

El preu més alt d'aquest dimarts es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan arribarà als 256,47 euros/MWh, mentre que el més baix s'ha registrat entre les 04.00 hores i les 05.00 hores, amb 165 euros/MWh.

Aquesta situació es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primeres vinculades a l'energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, la qual cosa dispara al mateix temps els drets de CO₂, també en màxims històrics.

No obstant això, el Govern ja ha aprovat un pla de xoc que contindrà de manera temporal aquestes pujades, en rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques, per la qual cosa no es reflectirà en les factures dels consumidors.

Així i tot, en tractar-se d'un problema global, la tendència inflacionista en tots els tipus d'energia podria traslladar-se a la indústria, podent causar pressions en la seua activitat o la translació dels preus als consumidors.

La reducció de l'IVA al 10%, la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l'impost de l'electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques procedent dels denominats 'beneficis caiguts del cel', són algunes de les mesures escomeses pel Govern espanyol.

En qualsevol cas, el preu de la cotització que es publica cada dia, com ja ha advertit l'Executiu, seguirà en cotes elevades i pujant, almenys, fins a març de l'any que ve, moment en el qual es preveu que aquestes mesures decaiguen. Mentrestant, la factura hauria de continuar baixant de preu malgrat l'alça en el mercat majorista.

Arxivat a:

Destacats