La Unió de Llauradors demostra que l'agricultor valencià és sobre el qual menys repercuteix la pujada de preu d'algunes hortalisses i fruites als consumidors

Actualment amb prou faenes existeixen a la Comunitat producció de carabassons, albergínies o pebrots; tots ells sota la lupa després de les últimes setmanes

Guardar

campo
campo

La Unió de Llauradors i Ramaders ha elaborat un estudi en el qual la principal conclusió és que l'agricultor valencià és sobre el qual menys es repercuteix la pujada de preus hortofructícoles a l'hora de realitzar la cistella de la compra els consumidors, fonamentalment d'algunes hortalisses.

És un fet evident que els preus d'algunes hortalisses estan aconseguint rècords de xifres en els mercats i que el productor valencià està percebent una mica més pels seus productes que en setmanes anteriors, però molt lluny sens dubte de les cotitzacions que després aconsegueixen eixos mateixos productes en les tendes especialitzades, mercats o lineals de supermercats i centres comercials.

Cal assenyalar així mateix, i per a traslladar una informació clara als consumidors valencians, que en l'actualitat amb prou faenes existeixen a la Comunitat Valenciana producció de carabassons, albergínies o pebrots; tots ells sota la lupa de l'opinió pública com els que més han pujat en les últimes setmanes i procedents ara en els mercats de comunitats productores com Múrcia o Andalusia.

Per posar alguns exemples, i prenent com a referència els preus oficials de diferents Administracions, la carxofa ha experimentat en origen durant el període d'abans i després dels temporals de fred un augment per als productors valencians de 0,07 €/kg, mentre que en els Compres és de 0,69 €/kg. La tomaca ha tingut un augment de 0,10 €/kg per als agricultors i de 0,43 €/kg en els Compres. Les bledes han tingut un increment de 0,01 €/kg per al productor, 0,29 €/kg en els Compres i de 0,51 €/kg en els supermercats. En el cas de la mandarina Clemenvilla s'estava cotitzant a 0,23 €/kg en camp i en els supermercats arribava a 1,59 €/kg, amb un augment de més del 600%.

A més, cal tenir en compte que els agricultors van patir els efectes ja de la sequera i ara també la dels successius temporals que han ocorregut des de novembre fins a gener, amb un minvament en les seues collites. En este sentit La Unió és rotunda i assenyala que "l'agricultor no s'està folrant amb la venda de les seues hortalisses i al final entre una baixa producció i els minvaments ja veurem si la seua renda és major o menor a la d'altres campanyes, és a dir que pot no compensar l'increment del preu en origen amb la pèrdua en producció".

L'ona de fred i els temporals de les últimes setmanes és l'argument esgrimit a l'hora d'explicar eixa espectacular pujada dels preus per als consumidors. Segons La Unió intermediaris i distribuïdors estan aprofitant-se també de la situació para en primer lloc destinar la producció existent als mercats de la Unió Europea on hi ha una gran demanda pel desproveïment i es cotitza millor i també per a elevar els seus marges comercials.

Destacats