La Unió de Consumidors demana extremar mesures en les últimes compres de Reis

Guardar

luces navidad covid
luces navidad covid

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana (UCCV) ha demanat extremar les mesures i descentralitzar les compres de Reis per a evitar aglomeracions "innecessàries". Així, l'associació ha realitzat una crida a la responsabilitat social i individual de la ciutadania davant les últimes compres que, ha alertat, estan provocant "en alguns casos" acumulacions que "impedeixen el compliment de les mesures de distància social amb el consegüent perill per a la salut dels mateixos consumidors".

En aquest sentit, des de la UCCV han demanat a la ciutadania que "intente restringir la mobilitat el màxim possible" a l'hora de realitzar les seues compres i han insistit en la necessitat del compliment de totes les mesures sanitàries i que, en el cas que hagen de realitzar encara compres d'últim moment, intenten "descentralitzar" les mateixes i adquiresquen els regals "el més a prop possible dels seus domicilis, fomentant amb aquest mesura la compra del comerç de proximitat i evitant l'acumulació de ciutadans en determinades zones de la ciutat tal com hem observat en aquests dies".

El secretari de la Unió de Consumidors, Vicente Inglada, ha advertit que, a més de les compres amb totes les mesures sanitàries necessàries, en aquests últims dies "molts ciutadans s'estan relaxant i han incrementat els seus contactes socials, més enllà de les restriccions imposades per les autoritats sanitàries en les trobades i celebracions familiars, i estan realitzant contactes socials totalment innecessaris, ja que la incidència del virus és molt preocupant en la majoria de localitats de la nostra Comunitat".

En aquest sentit, Inglada ha remarcat que en tot cas els consumidors "intenten evitar desplaçaments i utilitzen els serveis de lliurament ràpid de regals" per a així "no convertir la compra dels mateixos en un ritual social en el qual haja de desplaçar-se tota la família per a la compra d'aquests".

"Millor poder gaudir un altre any de l'esperit nadalenc i evitar amb les nostres accions perills innecessaris que puguen incidir en l'augment preocupant de casos que estem vivint en aquestes últimes setmanes", ha assenyalat.

Des de la UCCV han destacat la importància del sector del comerç i d'aquestes últimes compres, però, per això, han demanat als consumidors que "siguen conscients de la situació sanitària que estem vivint i que complisquen totes les mesures sanitàries, controlant aforaments i acumulacions per a evitar complicacions que posen en perill la salut dels seus clients".

També han insistit en la necessitat del compliment de les normatives que "valoren els drets de les persones consumidores" i "faciliten el compliment d'aquestes, evitant accions que puguen perjudicar els seus propis clients vulnerant drets que estan totalment reconeguts".

RECOMANACIONS

Així, des de l'organització han llançat una sèrie de recomanacions per a les compres, com la realització d'una llista amb el que realment siga necessari comprar i no excedir-se del pressupost del qual es disposa, evitant endeutaments innecessaris.

A més, han afirmat que "el més publicitat no és necessàriament el millor" i han advocat per un consum "responsable i sostenible". En aquesta línia, han subratllat la precaució a l'hora d'utilitzar targetes de pagament, ja que "la despesa al principi no es nota, però després arriben les factures i situacions preocupants per impagament de les mateixes" i recomanat el rebuig d'embolcalls excessius, així com optar per alternatives decoratives "respectuoses amb el medi ambient i la cura del nostre planeta".

La UCCV recorda que per a reclamar seran "molt útils" els tiquets i factures de compra i si es comprarà productes de telefonia, informàtica o electrodomèstics, recomana exigir una garantia mínima de dos anys i fullets informatius en castellà. En aquest aspecte, insisteix a llegir atentament les etiquetes, ja que poden contenir informació important.

A més, si es compra en línia, la Unió de Consumidors subratlla que es disposa de 14 dies per a la devolució del producte i insisteix a tenir en compte l'edat dels nens i nenes a l'hora de triar les joguines. També, afegeix, convé prestar especial atenció a la procedència d'aquests, especialment en basars multipreu, ja que, "desgraciadament, el segell de seguretat CE pot ser falsificat i no hi ha manera de saber si els productes han passat els controls de seguretat i qualitat exigits". Així mateix, ha demanat no adquirir joguines que "fomenten actituds o conductes sexistes, xenòfobes o violentes".

El secretari de la Unió de Consumidors ha llançat un missatge d'optimisme a tots els consumidors en el qual ha defensat que el compliment de totes les mesures de seguretat establertes per les autoritats "faciliten que puguem gaudir d'aquests últims dies de compra de regals per als nostres familiars i amics". No obstant això, ha afegit que, "sens dubte, la responsabilitat de les nostres accions serà el millor regal que puguem oferir als nostres éssers més estimats".

Finalment, des de la UCCV han recordat als més menuts que les cartes enviades als Reis Mags "estan arribant sense cap problema". Així, han recomanat als que no ho han fet encara, que utilitzen mitjans online per a enviar les seues cartes i han demanat evitar aglomeracions per a veure a les seues Majestats i els han aconsellat que vegen l'arribada dels Reis Mags i la Cavalcada a través de mitjans audiovisuals.

Destacats