La teua creativitat et farà arribar a final de mes

Adaptar despeses a ingressos? sí, però amb cap. T’expliquem com

Guardar

dinero
dinero

"Es nota que hi ha menys crisi, l'economia va millorant" pot ser que eixa frase l'hàgem sentit en més d'una ocasió en els últims temps però també és cert que les llars espanyoles encara no arriben a final de mes. De fet, segons un estudi publicat pel Banc d'Espanya la riquesa de les llars més joves ha caigut un 93% en els últims anys (de 2011 a 2014). L'estudi correspon a l'Enquesta Financera de les Famílies del 2014 (estadística que es publica cada tres anys) i que ha analitzat durant este període a 6.120 llars cap de família és menor de 35 anys. No és d'estranyar que encara que es diga que l'economia ha grans trets a millorat siguen poques les cases on eixa realitat arribe. I perquè ens anem a enganyar, arribar a final de mes costa...

Vist el panorama segueix sense estranyar que al contrari del que passa fora de les nostres fronteres, a Espanya el 70% dels joves entre 20 i 29 anys encara conviuen amb els seus progenitors, segons dades publicades per Eurostar, l'agència europea de estadístiques i sondejos. "Malgrat tenir treball i de començar a estalviar una mica intentant controlar les despeses, encara no puc independitzar-me. Lloguer, llum, gas, aigua, telèfon, cotxe... al final de mes es mengen quasi tot el sou i açò sense explicar diners per a menjar o per a oci", explica Susana Martínez, de 27 anys i veïna de València. I així està la majoria de joves i no tan joves però amb una mica de creativitat i control es pot arribar a final de mes i fins i tot estalviar. Alguns trucs que es poden utilitzar:

  1. El primer és fixar-te un sou i pagar-te a tu mateix. Què volem dir amb açò?, que decidisques que percentatge, un 5 o 10%, del teu sou destines per a estalviar i que siga el primer que 'desaparega' del teu compte bancari. Què aconsegueixes amb açò, estalviar tots els mesos amb l'objectiu de moure eixe capital i que et rente. Com que no disposes d'eixos diners el teu mateix, començaràs a ajustar el teu pressupost arregle al teu nou 'sou' i t'estrenyeràs el cinturó pel qual el primer pas d'estalviar ja està donat.
  2. Desfés-te de les targetes de crèdit. Disposar d'una d'elles et pot portar a gastar sense control doncs el càrrec bancari es realitza a final de mes i molt control has de tenir per a poder no sobrepassar certs límits. Ajornar compres sempre ve acompanyat de pagament d'interessos amb el que només guanya el banc.
  3. Fixat un pressupost de despesa. Coneixes a la perfecció quins són les despeses d'hipoteca o lloguer, llum, aigua, telèfon, comunitat, impostos varis... i aproximadament el que pots gastar en els variables com a menjar, oci, gasolina... A partir d'eixos nombres treballa per a anar escatimant cèntim a cèntim.
  4. Deixar el compte a zero en acabar el mes. Tenint en tant que ja has descomptat eixe 5 o 10% que suposa els teus estalvis (que en principi no són per a gastar ni traure d'una dificultat sinó per a moure capital) cal intentar quadrar el pressupost de diners que es té i el que es gasta. Si aconsegueixes arribar a final de mes amb diners en el banc eixe serà el teu estalvi però millor traure-ho i dipositar-ho en una guardiola, per exemple per a les vacances. D'esta forma, mes a més aniran quadrant millor les xifres i t'ajustaràs realment al que tens.
  5. Si tens deutes, crea't un calendari de pagament. Gens senta millor que veure com a poc a poc eres capaç de pagar els deutes. El primer és conéixer a fons quin és la quantitat de diners que es deu i a qui. A partir d'ací és generar un calendari de pagament on a poc a poc es vaja generant un 'efecte de bola de neu'. Primer pots pagar els deutes de menys quantia combinades amb aquelles que et generen major despesa (per exemple per interessos bancaris). Pots negociar amb aquells als quals deus pagaments en xicotetes quanties durant un determinat temps, d'esta forma veuran voluntat de pagament i poden arribar a ser més pacients.
  6. Evitar les compres compulsives i despeses 'innecessàries'. Si segueixes els passos, tindràs un pressupost en el qual segur hi haurà un capítol d'oci o compres. Pot ser que el primer mes ho hages engruixat a l'excés o t'hages quedat curt però a poc a poc seràs capaç d'equilibrar-ho. El que és clar és que algun capritx cal donar-se però quan d'estrényer-se el cinturó es tracta cal fer-ho amb cap. Evita les compres de 'fons d'armari o per si de cas'.
  7. Redueix les despeses de la llar. Si eres d'eixe percentatge de gent que està independitzada o d'aquells joves amb família, redueix al màxim les despeses de la teua llar. Revisa consums i factures de llum, aigua i telèfon. Revisa companyies i cost de cadascun dels serveis que tens contractats. Controla si realment fas ús d'ells o no... quant a la cistella de la compra (ací també funciona la compra impulsiva) fes una llista de la compra, intenta cenyir-te a ella i es recomana no anar en les hores prèvies als menjars a comprar, aprofita ofertes, compara preus entre els diferents supermercats, comprar marques blanques...
  8. Aprofita les ofertes. Segur que hi ha compres que saps que tard o d'hora has de fer com un electrodomèstic concret, algun moble per a la casa... segur que des que assegues el desig o necessitat d'adquirir-ho fins que ho fas pots estudiar diferents preus, ofertes, o esperar a determinats moments del mes o de l'any en el qual estos productes són més barats per diferents circumstàncies. D'esta manera aconseguiràs estalviar alguns euros.
  9. Utilitza transport públic. Cerca i utilitza sempre l'abonament corresponent i el que realment més barat isca. Si has d'agafar vehicle propi, realitza una conducció intel·ligent amb la finalitat d'estalviar al màxim.
  10. Controla l'efectiu. Sí, eixos euros i monedes xicotetes que portem sempre en les butxaques. La frase d'és que quan canvies un bitllet de seguida es va els diners són certa. No li donem importància a les monedes però segur que si et pares a pensar en açò, moltes d'eixes despeses poden evitar-se.
Destacats