La llum acumula deu dies per sota dels 200 euros i aquest diumenge el preu marcarà 131,5 euros/MWh

Guardar

Una persona canvia la bombeta d'un llum
Una persona canvia la bombeta d'un llum

El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista baixa aquest diumenge fins als 131,5 euros el megavat hora (MWh), un 16,52% menys que el dia anterior, però un 66,4% més que el diumenge de la setmana passada.

El preu de la llum es mantindrà per desé dia consecutiu per davall dels 200 euros, després que divendres passat tancara una ratxa de 16 dies seguits per damunt d'aqueixa cota, segons dades d'OMIE recollits per Europa Press.

El preu més alt aquest diumenge es donarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, quan aconseguirà els 194,80 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 04.00 hores i les 05.00 hores, amb 58,78 euros/MWh.

Malgrat aquesta contenció en els preus, la llum encara es troba en uns nivells molt alts respecte a la resta de la sèrie històrica. En concret, just fa un any cotitzava en 34,98 euros, per la qual cosa l'encariment en l'últim any és del 350%, és a dir, més de quatre vegades més cara. Respecte al dissabte de la setmana passada, quan la cotització estava en 124,53 euros/MWh, el preu s'encareix un 26,5%.

Cal destacar que la caiguda del preu per a aquest diumenge, que es produeix després d'una setmana d'augments continus (excepte aquest divendres, en el qual s'ha mantingut estable), es deu a la menor demanda que sol tindre lloc els caps de setmana.

El preu mitjà es va situar al tancament d'octubre en 200,06 euros/MWh, és a dir, 44 euros per damunt de la mitjana de setembre (156,14 euros/MWh), sent així el mes més car de la història fins ara.

PREUS ALTS FINS A "BEN ENTRAT 2022"

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va assenyalar aquest divendres que "no és descartable" que encara es registren preus alts del gas en els mercats internacionals "fins ben entrat 2022", i que això, per tant, continue tenint la seua corresponent "afecció" en la factura de la llum a Espanya.

"El que estem vivint és conseqüència de la volatilitat del preu del gas en els mercats internacionals", va considerar la ministra, que també va avançar que una vegada que s'ha reduït "en quasi un 60% la càrrega fiscal i més d'un 90% els costos fixos" de la factura, "els costos mitjans de la factura de les llars a Espanya es mantindrà a l'entorn del que van pagar en 2018 a la fi d'any".

Arxivat a:

Destacats