La Generalitat valora com "un pas avant" la proposta d'Europa sobre importació de cítrics

Guardar

Ximo Puig participa en el primer tall de la taronja valenciana, en una imatge d'arxiu
Ximo Puig participa en el primer tall de la taronja valenciana, en una imatge d'arxiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat que la modificació de la normativa comunitària sobre protecció fitosanitària dels cítrics que imposarà el tractament en fred als productes importats de tercers països proposada per la Comissió Europea és un "pas avant", encara que "queda un últim pas", per la qual cosa ha animat a "continuar treballant" des de la "unió".

Puig, en declaracions als mitjans aquest dissabte a Torrevella (Alacant), ha destacat que totes les associacions de l'àmbit de l'agricultura valenciana, al costat de la Generalitat Valenciana, "han sigut capaces d'aconseguir aquesta fita molt important".

En aquest sentit, el cap del Consell han advocat per "continuar treballant" perquè, al seu judici, "s'ha vist que pot ser efectiu", i ha insistit en la importància per al sector de l'agricultura i la citricultura de "mantenir la capacitat d'anar junts a Brussel·les".

"Queda un últim pas, però Brussel·les ha entés les nostres reclamacions. Hem de protegir la taronja valenciana de les plagues de fora. La col·laboració entre Generalitat, Govern i el sector citrícola funciona. És la unitat que mereix el camp valencià", ha manifestat, d'altra banda, Puig en el seu perfil en la xarxa social Twitter.

La Comissió Europea ha proposat als Estats membres modificar la normativa comunitària sobre protecció fitosanitària dels cítrics que imposarà el tractament en fred als productes importats de tercers països, una petició realitzada per Espanya, segons ha informat el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

La CE ha presentat dues propostes de modificació de la normativa de protecció sanitària enfront de l'arna del taronger (Thaumatotibia leucotreta Merryck), que és la que introdueix l'obligatorietat del tractament en fred per a les importacions de tercers països de zones en les quals siga present la plaga, i enfront de la taca negra dels cítrics (Phyllosticta citricarpa McAlpine).

A partir de l'entrada en vigor de la modificació, la normativa relativa a l'arna del taronger tindrà caràcter horitzontal per a tots els països exportadors de cítrics a la Unió Europea (UE).

En el cas de presència de la plaga en la zona d'origen de l'enviament, el tractament de fred serà una part obligatòria del sistema de maneig per a les taronges. Així mateix, s'inclouen els elements necessaris per a la seua correcta aplicació i control, amb el reforç dels controls actuals, per a "donar resposta a una llarga reclamació de l'administració espanyola i del sector citrícola".

Pel que fa a la taca negra, la proposta presentada per la Comissió incrementa els requisits sanitaris, de traçabilitat i els controls per part dels països d'origen, reforçant amb això el sistema de garanties exigides. A més i a causa de les intercepcions produïdes en les importacions dels cítrics durant la campanya de 2021, s'inclou a Zimbàbue en la llista de països afectats per aquestes mesures, en els quals ja estaven inclosos Argentina, el Brasil, l'Uruguai i Sud-àfrica.

Les dues propostes presentades per la Comissió Europea s'abordaran, per primera vegada, la setmana vinent en el Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos. Ambdues suposen "un reforç dels requisits fitosanitaris per a la importació i dels controls en frontera", amb l'objectiu d'evitar l'entrada de dues malalties que afecten els cítrics i són "de gran interés" per a Espanya.

Arxivat a:

Destacats