La Generalitat traslladarà aquest dilluns al Ministeri les al·legacions a la proposta del finançament autonòmic

Soler demana un debat "assossegat" i defensa que les peticions de la Comunitat no tenen a ningú "en el punt de mira"

Guardar

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, presentarà aquest dilluns al ministeri d'Hisenda les al·legacions elaborades pel Comité de Persones Expertes de les Corts Valencianes sobre el document de treball per al càlcul de la població ajustada que va traslladar al començament de desembre el ministeri d'Hisenda i que ha de servir de base per a la reforma del nou model de finançament.

Segons va avançar el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, dimecres passat, la Generalitat "ha fet seu" l'informe presentat a la Comissió Mixta Consell-Corts amb les consideracions pertinents a la proposta realitzada pel Govern i que, per a Soler, "és ja un èxit pel mer fet d'haver aconseguit la unitat i la cohesió de totes les forces polítiques valencianes i de la Plataforma per un Finançament Just en defensa d'un model que pose fi a la discriminació actual".

El titular d'Hisenda ha subratllat la "fortalesa" que suposa per a la Comunitat Valenciana aquesta unitat i ha incidit en què la imatge de cohesió llançada el dimecres va ser un "fet històric" perquè permet "allunyar aquesta qüestió del debat polític per a centrar-la en la defensa dels interessos dels valencians i valencianes amb rigor, contundència i arguments i anàlisis tècniques", segons ha indicat el seu departament en un comunicat.

En aquest sentit, Soler ha assenyalat que l'informe té arguments "amb força i ben plantejats, amb una rigorositat tècnica i científica increïble del qual ens hem de felicitar tots els valencians i valencianes".

En qualsevol cas, ha incidit en què "el fonamental és que, malgrat que recull les reclamacions valencianes d'un sistema més simple, transport, equitatiu i amb més recursos és perfectament vàlid perquè puga ser assumit pel conjunt de CCAA perquè no defensa privilegis concrets per als valencians, sinó que garanteix l'equitat i la igualtat en el repartiment, tal com estableix la Constitució".

D'aquesta manera, al costat del document dels experts, ha demanat al Ministeri un debat "assossegat" que permeta abordar "al més prompte possible" a totes les autonomies i sobre la base dels documents i arguments tècnics plantejat per cadascuna de les CCAA la reforma d'un model que "no pot esperar més temps".

"És fonamental que una vegada que hem començat a treballar en la reforma amb el criteri de repartiment, coneguem la resta d'elements que conformaran el model, concretar si s'eliminaran finalment la resta de fons o com es determinarà finalment la població ajustada".

CONCLUSIONS

Des de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic incideixen en què la població ajustada com a variable principal de repartiment dels recursos de nou model és una de les reivindicacions principals de la Generalitat a pesar que, tal com han conclòs els experts, l'anàlisi de càlcul plantejat pel Ministeri "no resulta del tot satisfactori", per la qual cosa des de la Comunitat s'han plantejat "alternatives i variables més objectives, clarament demostrables i que evitaran distorsions injustificables com les que existeixen actualment en el model".

"Insistim que les administracions autonòmiques som les encarregades de vetlar per la qualitat de vida de la nostra ciutadania, ja que gestionem la major part de les polítiques que reforcen l'escut social", ha exposat Soler, al mateix temps que ha insistit que la importància de "vehicular correctament els recursos perquè arriben on més es necessiten, que són els ciutadans i les ciutadanes i ningú quede arrere".

"Per aquest motiu i perquè no s'ha pogut demostrar que les variables correctives geogràfiques justifiquen una major despesa, és tan important eliminar les variables no poblacionals", ha defensat el conseller, en referència a la proposta del Comité de Persones Expertes de reduir del 3-4% el pas de les variables correctives al 0%, així com els costos fixos, "ja que tots els experts i expertes, i no sols de la Comunitat Valenciana, coincideixen que podrien generar de nou asimetries inacceptables".

Soler ha reivindicat que les peticions de la Comunitat "no tenen en el punt de mira a cap regió, persona o partit polític". "El debat no és una qüestió de lluita entre comunitats o colors polítics, sinó si existeix o no la voluntat de redistribuir els recursos suficients entre tots els territoris", ha continuat, amb "especial èmfasi" en la necessitat que el nou sistema siga dinàmic.

"Han d'haver-hi recursos suficients per a atendre les necessitats de despesa actuals, però el nou model ha de tindre també la capacitat de ser dinàmic, analitzar les necessitats de despesa permanentment i anar augmentant la dotació de recursos tal com siga necessari", ha argumentat.

Finalment, des de la Generalitat s'ha tornat a sol·licitar que el nou model incloga una solució per al deute autonòmic "derivat de tants anys d'infrafinançament i un mecanisme transitori fins que s'aconseguisca la reforma compense l'infrafinançament valencià".

Soler considera que és "salut democràtica" compensar la pèrdua d'ingressos per aquesta raó, que "ha abocat a les autonomies amb recursos per davall de la mitjana com la valenciana a endeutar-se durant anys per a no retallar en Estat de Benestar i garantir a la nostra ciutadania els mateixos recursos que altres CCAA".

Destacats