La Generalitat posa al dia tots els pagaments pendents en cooperació per al desenvolupament

Guardar

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha posat el marcador a zero en les ajudes pendents de pagament per a la Cooperació Internacional per al Desenvolupament i es posa així al dia en les subvencions compromeses amb el sector comptabilitzades fins al moment. En total des de l'un de setembre s'han pagat més de 7,9 milions d'euros, dels quals s'han transferit per pagament directe més de 97.000 euros i més de 7,8 milions en pagaments per "confirming" bancari.

Per a Clara Ferrando, secretària autonòmica d'Hisenda, "es tracta d'una mostra més del gir que ha donat la política del Consell. Abans uns altres muntaven quiosquets per a lucrar-se a costa dels més necessitats; ara la Generalitat fa un esforç dins de les possibilitats del seu pressupost per a dignificar el treball de les ONGD i per a impulsar la justícia social a través de projectes que centenars de voluntaris valencians duen a terme per tot el món. Durant un temps la Cooperació es va convertir en la cova d'Alí Babá per a gent sense escrúpols. Ara ens toca tornar a guanyar-nos la confiança de les ONGDs i dels contribuents, que saben que els seus diners ara té la destinació que ha de tenir."

En total la Tresoreria ha ingressat 1,5 milions en subvencions a ONGD per a accions de sensibilitat i educació per al desenvolupament a la Comunitat Valenciana, a més d'1,6 milions en subvencions per a la realització d'accions de cooperació internacional al desenvolupament, i prop de 4,5 milions per a accions en l'exterior que estaven compromeses.

A més, entre altres partides s'han comptabilitzats 210.000 euros per a actuacions destinades a la protecció internacional de la infància i de la dona així com per a la defensa i la promoció internacional dels drets humans. Bolívia, El Salvador, Nicaragua, Burkina Faso, Senegal o Moçambic són alguns dels països destine de l'ajuda valenciana.

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic treballa estretament amb la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació per a impulsar el sector de la cooperació, molt danyat per la gestió de governs anteriors, amb l'objectiu d'anar incrementant gradualment el percentatge dels pressupostos destinat a l'ajuda al desenvolupament.

"Es tracta d'un compromís d'aquest Consell i d'una obligació moral de qualsevol govern responsable. La cooperació internacional és la pedra angular de la justícia social. Els valencians, malgrat tenir un finançament de l'Estat que castiga els nostres comptes públics, som un poble solidari. L'ajuda al desenvolupament és un mandat compromés en la signatura del Pacte Valencià contra la Pobresa davant la Coordinadora Valenciana d'Organitzacions No Governamentals per al Desenvolupament (CVONGD) i la Plataforma Pobresa Zero i un repte que hem d'assumir".

La política de cooperació per al desenvolupament del Govern valencià s'alinea en l'estratègia de l'Agenda 2030 de Nacions Unides que promou el desenvolupament sostenible, impulsant processos democràtics, bon govern, foment de la pau i respecte als drets humans.

"Des de la Secretaria Autonòmica d'Hisenda -ha afirmat Clara Ferrando-, després dels episodis lamentables durant la gestió de l'ex conseller Rafael Blasco, tenim especial interés a mostrar transparència en totes a les partides pressupostàries destinades a la Cooperació. Volem rendir comptes dels pagaments que realitzem periòdicament. Volem visualitzar la petjada de la Generalitat en l'exterior i optimitzar l'impacte de les polítiques de cooperació valencianes, perquè els valencians sàpien que la seua ajuda solidària va efectivament a projectes solidaris".

Destacats