La Generalitat aprova 76,45 milions d'ajudes directes en la tercera convocatòria del Pla Resistir Plus

Guardar

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler

La Generalitat ha aprovat, de moment, 76,45 milions d'euros més d'ajudes directes en la tercera convocatòria del Pla Resistir Plus, la qual cosa eleva a 311,9 milions les ajudes directes d'aquesta línia de fons.

Segons ha indicat la Generalitat en un comunicat, en total, i mancant resoldre tots els recursos, 16.248 empreses i persones autònomes s'han beneficiat d'aquestes ajudes directes dirigides a sufragar el pagament de factures pendents, l'amortització anticipada de préstecs, així com fer front als costos fixos incorreguts entre març de 2020 i setembre de 2021 en els seus negocis.

En concret, 9.467 autònoms i autònomes de la Comunitat Valenciana s'han vist beneficiats amb un import total de 45,99 milions d'euros, al que cal sumar els 256,37 milions d'euros que han rebut 6.714 empreses valencianes. Finalment, els 68 grups consolidats de la Comunitat han obtingut un import total de 9,53 milions d'euros.

El Consell ha resolt en tot just quinze dies les sol·licituds pertanyents a la tercera convocatòria extraordinària, convocada, tal com ha explicat el conseller Soler "amb la màxima flexibilització possible dels requisits que ens permet la normativa estatal amb l'objectiu d'augmentar el nombre de beneficiaris així com l'import a rebre, que sempre ha sigut el nostre objectiu, malgrat les restriccions que marcava el Reial decret".

De fet, el responsable d'Hisenda, Vicent Soler, ha lamentat que el Govern central no haja possibilitat l'ampliació del termini de resolució d'aquestes ajudes fins a juny de 2022, coincidint amb el marc temporal d'ajudes d'Estat autoritzat per la Unió Europea, i tal com va sol·licitar en la reunió preparatòria de la Conferència de Presidents, a més de la flexibilització dels requisits que han provocat un major nombre de denegacions.

La tercera convocatòria ha permés, en qualsevol cas, que 4.688 empreses i persones autònomes més es vegen beneficiades d'aquestes ajudes per un import de 76,45 milions d'euros, la qual cosa eleva la injecció directa de la Generalitat fins als 311,9 milions d'euros, en sumar-se als 235,4 resolts de les dues primeres convocatòries. Al que caldrà sumar els imports concedits a través dels recursos.

La resolució de cadascun dels expedients es publicarà en els pròxims dies en la web de la conselleria d'Hisenda i Model Econòmic i a través del Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

MAJOR NOMBRE DE BENEFICIARIS

El conseller Soler ha reiterat que amb les tres convocatòries del Pla Resistir Plus "la Generalitat Valenciana ha fet un esforç perquè el major nombre possible d'empresaris i empresàries que compliren amb els requisits establits pogueren beneficiar-se d'aquestes ajudes" i ha recordat que "s'ha treballat amb afany per a flexibilitzar tots els criteris possibles, inclosa la possibilitat que empreses amb pèrdues en 2019 pogueren beneficiar-se d'aquestes ajudes".

No obstant això, Soler ha reconegut que "la petició valenciana de rebaixar algun dels requisits més estrictes com el límit de les quanties en 200.000 euros, la caiguda del 30% respecte a 2019 o el criteri de càlcul amb un percentatge màxim de 40% d'ajuda subvencionable haurien influït notablement en majors quanties, tal com traslladem al ministeri i en l'última Conferència de Presidents" i ha incidit en què "el Govern ha de fer ara un esforç per aconseguir que les quanties no utilitzades dels 647 milions d'euros assignats a la Comunitat Valenciana puguen arribar al nostre teixit productiu abans del 30 de juny de 2021, que és el limite establit per la Unió Europea per al marc temporal d'ajudes d'Estat".

De fet, tal com ha confirmat Soler, la major part de les denegacions que s'han realitzat s'han degut a una caiguda de les empreses sol·licitants per davall del 30%, així com pels criteris de càlcul, que ha provocat que tinguen concedida la quantia màxima establida en funció de les característiques de la persona sol·licitant. En qualsevol cas, el responsable d'Hisenda ha insistit que encara queden per resoldre els recursos presentats, la qual cosa augmentaran l'import concedit.

"Malgrat que tal com hem sol·licitat en reiterades ocasions haurien d'haver-se flexibilitzat alguns requisits, no podem oblidar que mai abans les empreses havien obtingut una injecció d'ajudes directes tan elevada com la d'aquest pla", ha asseverat el responsable d'Hisenda, qui això sí també han denunciat que les empreses de la Comunitat Valenciana "no hagen tingut les mateixes oportunitats d'accedir als fons que les d'altres territoris, amb límits de quanties molt superiors".

DADES PER PROVÍNCIES

En aquesta tercera convocatòria, el teixit productiu de la província de València ha sigut el que ha rebut un major import, fins a un total de 37,16 milions d'euros que han beneficiat a 2.371 empreses i persones autònomes. No obstant això, si s'analitzen les xifres globals s'observa que la província ha rebut una injecció total del pla Resistir Plus de 135,36 milions d'euros (el 43,4%), per darrere d'Alacant.

No obstant això, les comarques valencianes sí que són les que tenen un major nombre d'expedients aprovats, fins a un total de 7.748 corresponent 4.703 a autònoms; 3.003 a empreses i 42 a grups consolidats. Per municipis, València és la localitat que major quantia rep de tota la Comunitat Valenciana amb 58,28 milions d'euros, seguida a la província per Gandia (5,80 milions) i Paterna (5,64 milions d'euros).

En el cas d'Alacant, la província ha rebut en la tercera convocatòria un total de 33,99 milions d'euros, amb els quals s'han beneficiat 1.911 negocis, la major part d'ells de persones autònomes. El teixit productiu de la província, molt vinculat al turisme i a l'hostaleria, ha sigut el que ha rebut un major import del pla de solvència, fins a un total de 150,83 milions d'euros (el 48,36% de les ajudes concedides).

Per modalitat empresarial, les empreses alacantines són les que han rebut un major import, amb 125,93 milions d'euros, mentre que els autònoms i autònomes alacantins han rebut un import total d'ajudes de 20,96 milions d'euros i 3,95 milions els grups consolidats. A més, cal tindre en compte que dels quatre municipis de tota la Comunitat Valenciana que han rebut ajudes per damunt dels deu milions d'euros per a les seues empreses i negocis, tres són alacantins. En concret, Benidorm (37,25 milions d'euros); Alacant (22,26 milions d'euros) i Elx (14,58).

Finalment, la província de Castelló ha obtingut un total de 25,70 milions d'euros d'ajudes directes del Pla Resistir Plus en rebre en la tercera convocatòria extraordinària 5,29 milions d'euros per a 460 empreses i persones autònomes. En total s'han beneficiat de l'ajuda directa de la Generalitat 1022 autònoms i autònomes, 3.003 empreses i en aquesta tercera convocatòria, a més, la província ha obtingut ajudes per a un grup empresarial consolidat.

Si s'analitza per municipis, la capital de la Plana és la que obté majors imports amb 8,09 milions d'euros, seguida de Peníscola (2,07 milions); Vinaròs (1,93 milions) i Vila-real, que ha obtingut un total d'1,46 milions d'euros.

En l'anàlisi per sectors, en les tres províncies s'han registrat patrons semblants, sent el comerç al detall el que major nombre d'expedients té aprovats, amb 4.167, seguit pels serveis de menjar i beguda amb 3.367 i, finalment, el transport terrestre, que ha rebut un total de 2.318 expedients.

Arxivat a:

Destacats