La demanda de formació 'online' per la COVID-19 multiplica l'activitat de la plataforma d'aprenentatge virtual de la Generalitat

El teletreball i les mesures de distanciament social disparen l'interés per la formació a distància en la Comunitat Valenciana

Guardar

Digitalización Wikipedia
Digitalización Wikipedia

La Generalitat ha multiplicat l'activitat de la plataforma d'aprenentatge virtual eFormación a causa de l'augment de la demanda de formació 'online' provocada pel confinament i la crisi sanitària de la COVID-19.

La situació generada en els últims mesos per la crisi sanitària ha provocat que el desenvolupament normalitzat de la formació presencial i semipresencial s'haja interromput quasi per complet, a causa de la incertesa i inseguretat associades als cursos presencials i als dubtes sobre si podran finalitzar-se o, fins i tot, tornar a celebrar-se al llarg de la pròxima tardor.

En aquestes circumstàncies, moltes organitzacions que desenvolupen plans de formació han buscat la solució en eines tecnològiques d'elearning o aprenentatge virtual. Per a aquest fi, la Generalitat disposa de la seua pròpia plataforma, eFormación, que ha vist multiplicada la seua activitat en el primer semestre de l'any.

La plataforma formativa de la Generalitat (consultar ací) ofereix aprenentatge electrònic i dona servei a més de 30 organitzacions (Labora, IVAP, IVAJ, CdT, etc.), que la utilitzen per a oferir cursos per Internet des dels seus diferents campus.

A través d'eFormación, la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) ofereix eines tècniques, d'assessorament i suport en elearning a les organitzacions adherides, perquè puguen oferir formació presencial, semipresencial i 'en línia'.

Aquestes organitzacions pertanyen a diferents departaments i òrgans de la Generalitat, organismes autònoms i entitats públiques, així com a les entitats que integren l'Administració local de la Comunitat Valenciana i les universitats públiques.

Cal destacar que eFormación és una iniciativa cofinançada per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Més alumnes, organitzacions i cursos

La plataforma dona servei tant a la ciutadania, a través del portal SAPS (consultar ací), com als empleats i empleades públics. En els seus 19 anys d'història, ha oferit més de 12.000 accions formatives, de diverses organitzacions, que han comptat amb més d'un milió de matriculacions dels més de 400.000 alumnes i alumnes amb els quals compta eFormación.

No obstant això, la plataforma ha experimentat un gran augment de la demanda en 2020, arran de les mesures de distanciament social que s'han adoptat per a frenar els contagis. Només en el primer semestre, eFormación ha realitzat més de 550 accions formatives, totes elles accessibles, també, des de dispositius mòbils i tauletes.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha detallat que "l'activitat d'eFormación ha augmentat substancialment en el primer semestre de l'any, en el qual s'han matriculat tants alumnes com en tot 2019. A més, nombroses organitzacions que no eren clients dels nostres serveis de formació ja han enviat les sol·licituds d'adhesió per a unir-se a la plataforma".A més, "en el mateix període de temps, els cursos nous s'han incrementat en un 65% i la demanda de matrícules en cursos de formació per a formadors ha duplicat amb escreix a la totalitat de l'any passat", ha continuat. L'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut, per exemple, ha format a 400 persones en l'eina eXelearning, un editor de recursos educatius interactius que facilita la creació de cursos 'online'.

Telepresencials i altres accions extraordinàries

eFormación ha donat resposta, també, a alguns problemes de les organitzacions sorgits durant el confinament, com la impossibilitat de finalitzar els cursos presencials, per al que ha facilitat la finalització dels mateixos mitjançant l'ús de videoconferències.

És el cas de l'Institut Valencià d'Administració Pública (IVAP), que amb els seus "telepresencials" ha aconseguit donar continuïtat als cursos interromputs, o el de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, que ha continuat amb els cursos de valencià en la plataforma.

En altres casos, com el de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe) o el Servei de Transferència de Tecnologia de la Direcció General de Desenvolupament Rural, les organitzacions han preferit fer un pas més i aprofitar tots els avantatges de la plataforma, per la qual cosa han optat per transformar els seus cursos presencials en cursos 100% 'online'.

D'altra banda, des que es va decretar l'estat d'alarma, les accions formatives no planificades han donat resposta a les necessitats socials de cada moment. De fet, diferents organitzacions han desenvolupat accions extraordinàries per a respondre a demandes concretes, com la formació en mesures de seguretat laboral enfront de la COVID-19 en diferents sectors o els cursos per a la seguretat a les platges.

Labora, per exemple, davant els ERTO i l'augment de la desocupació, ha llançat una nova convocatòria de cursos transversals que s'impartiran, a més, amb major freqüència i una duració menor. Alguns d'aquests cursos aborden temàtiques com l'autonomia i innovació laboral, l'eficiència professional, el treball en equip o la cerca d'ocupació.

A més, s'han posat en marxa altres projectes significatius com les Anotacions de l'IVAP, els cursos del Centre d'Entrenament Digital de la Generalitat o els cursos sobre aplicacions corporatives o departamentals per a funcionaris de la Generalitat.

Finalment, la DGTIC manté el seu compromís amb la innovació en l'àmbit de la formació, per la qual cosa també s'estan assajant amb Labora noves tecnologies educatives que poden integrar-se tant amb eFormación com amb aplicacions de gestió de la Generalitat.

Destacats