La Comunitat Valenciana participarà en 4 plans d'I+D+i impulsats pel Ministeri de Ciència i rebrà 20 milions d'euros per a investigar en línies estratègiques capdavanteres

El territori valencià estarà present, juntament amb l'Estat i altres tres comunitats, en programes complementaris d'investigació sobre ciències marines, astrofísica i física d'altes energies, agroalimentació i materials avançats

Guardar

Reunió entre Ximo Puig i Diana Morant
Reunió entre Ximo Puig i Diana Morant

La Comunitat Valenciana participarà en quatre plans complementaris d'I+D+i impulsats pel Ministeri de Ciència i Innovació i rebrà per a això una aportació, per part del Govern central, de 20 milions d'euros que permetrà desenvolupar, conjuntament amb l'Estat i amb altres tres comunitats autònomes, iniciatives d'investigació en línies estratègiques relacionades amb ciències marines, astrofísica i física d'altes energies, agroalimentació i materials avançats.

Així ho ha avançat en roda de premsa la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, després de la reunió que ha mantingut al Palau amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, on ha assenyalat que l'"aposta decidida" de la Generalitat per la investigació ha de ser també "acompanyada" pel Govern amb el seu suport als projectes que s'estan impulsant en la Comunitat Valenciana.

El president ha subratllat en aquest sentit la rellevància de "sumar esforços" per a continuar apostant per la ciència i la investigació per a "obrir noves fronteres amb tot el sistema d'innovació valencià i, molt especialment, amb les universitats".

El cap del Consell ha agraït la "bona disposició" del Ministeri de Ciència per a això. Com ha manifestat, "la ciència no sap de curtterminisme", per la qual cosa resulta necessari "generar espais amb el màxim acord possible" per a donar estabilitat a la inversió en innovació i superar la "fragilitat" en aquest àmbit.

Puig ha ressaltat que la pandèmia ha permés comprovar la importància de situar la ciència i la innovació entre les prioritats de l'acció de govern, alguna cosa que, tal com ha remarcat, ha tingut clar el Consell des del primer moment.

Creixement en innovació

En la mateixa direcció s'ha pronunciat Diana Morant, que ha incidit en què la Comunitat ha sigut reconeguda per la Comissió Europea com la regió espanyola que més ha crescut en innovació des de 2014, concretament un 18 per cent, que li ha permés ascendir al cinqué lloc en el 'rànquing' estatal.

En aquest sentit, ha defensat la necessitat de recompensar aquest esforç amb un protagonisme en els programes de cogovernança que desenvoluparà el Ministeri, conjuntament amb les comunitats. De fet, la Comunitat participarà en quatre de les huit àrees estratègiques que es plantegen.

Morant també ha destacat l'alt nivell de competitivitat de les empreses valencianes que opten al finançament del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial i que es reflecteix en un increment del 14 per cent de les ajudes atorgades enguany. Referent a això, ha precisat que de gener a novembre de 2021 s'han concedit 115 milions d'euros a signatures procedents de la Comunitat Valenciana.

La ministra ha detallat que el seu ministeri compta amb més de 150 centres d'investigació repartits per tot el territori espanyol, 11 d'ells en la Comunitat Valenciana, on treballen més de 1.000 persones, territori en el qual se situen també 4 de les infraestructures científiques i tècniques singulars d'Espanya, centres d'avantguarda en I+D+i en disciplines com la biomedicina, la bioenginyeria, els biomaterials, la supercomputació i la micro i nanofabricació.

La titular ministerial de Ciència ha comunicat al president la seua intenció de continuar amb el treball de descentralització, on es tindrà "molt en compte" a la Generalitat i ha subratllat l'"alineació clara" de totes dues administracions per la ciència i innovació "com a motors de futur".

Destacats