Juan Roig és la quarta major fortuna d'Espanya després d'Amancio Ortega, la seua filla Sandra i Rafael del Pino, segons Forbes

El president de Mercadona té un patrimoni de 3.700 milions

Guardar

El president de Mercadona, Juan Roig
El president de Mercadona, Juan Roig

El president de Mercadona, Juan Roig, és la quarta fortuna del país, amb 3.700 milions d'euros, després del fundador d'Inditex, Amancio Ortega, que es manté com la primera fortuna, amb un patrimoni de 67.000 milions, seguit de la seua filla Sandra Ortega i del president de Ferrovial, Rafael del Pino, segons la revista 'Forbes'.

Un any més, la llista 'Forbes' espanyola està encapçalada per l'amo del 60% d'Inditex, la fortuna del qual, 10.000 milions superior a la de 2020, equival a la dels 52 milionaris següents de la classificació.

De fet, aquesta setmana Ortega ha ampliat la seua fortuna, en ingressar aquest dimarts 646,8 milions d'euros per la segona i última retribució de l'exercici que abonarà la signatura gallega als seus accionistes, amb el que ha ingressat enguany un total de 1.293,6 milions d'euros.

D'aquesta manera, el lideratge de l'accionista majoritari d'Inditex es manté ferm i amb millors resultats que el passat exercici, marcat per la pandèmia i en el qual la seua fortuna va ser 6.000 milions inferior a la de 2019.

Per darrere del fundador d'Inditex es col·loca la seua filla Sandra, única dona entre els cinc primers llocs de la llista, amb una fortuna de 6.300 milions d'euros, un 12,5% més que l'any passat, i el president de Ferrovial, Rafael del Pino, que supera al president de Mercadona, Juan Roig, en la llista i s'alça amb la tercera posició amb 3.800 milions enfront dels 3.700 milions del president de la cadena de supermercats.

En el cinqué lloc es col·loca el president d'Abanca, Juan Carlos Escotet, que posseeix una fortuna de 2.700 milions d'euros.

Amancio Ortega, Sandra Ortega, Rafael del Pino, Juan Roig i Juan Carlos Escotet, els qui concentren més del 50% del total de la fortuna amb 83.500 milions d'euros, encapçalen aquest rànquing, en el qual despunta l'ascens del president de Ferrovial de la quarta a la tercera posició gràcies al bon rendiment de la companyia en Borsa i la seua política de dividends.

Les grans fortunes s'han recuperat de la pandèmia i fins i tot s'acosten als nivells previs a la crisi de 2018, segons Forbes. Així ho reflecteix la riquesa acumulada durant aquest any de les cent persones més riques, amb un total de 153.575 milions d'euros, un 17% més que en 2020.

Això suposaria, de mitjana, que cada milionari ha augmentat la seua cartera en 565.000 euros al dia. A més, les cent famílies espanyoles més poderoses van sumar 198.430 milions, un 14,7% més que l'any passat. La llista 2021 la tanquen José Riquelme, Joseba Grajales, Miguel Ángel i Mar García-Baquero, Jorge i Josep i Oriol Puig amb 250 milions cadascun.

ES REFORCEN LES ENERGIES RENOVABLES

Sens dubte, aquesta nova edició és la més 'verda', segons Forbes. Així, les energies renovables es reforcen en la llista amb la presència, entre altres, de José Elías, accionista majoritari d'Audax Renovables (900 milions d'euros); José María Galíndez, vicepresident del consell de Solarpack (400 milions); Dolores Larrañaga, principal accionista de Solaria (375 milions) o Enric Asunción, president i cofundador de Wallbox (325 milions), especialitzada en punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. En total, aquestes noves 19 incorporacions aporten un total de 2.800 milions d'euros.

DESIGUALTAT DE GÈNERE EN LES FORTUNES ESPANYOLES

Quant a la divisió per gèneres, continua sent minoritària la presència de dones en el rànquing (només ho ocupen el 30%). De fet, la riquesa mitjana dels homes és de 1.511 milions d'euros, i la de les dones, de 993 milions.

Amb Sandra Ortega al capdavant, li segueixen Alicia Koplowitz, propietària d'Omega Capital, i Hortensia Herrero, accionista de Mercadona, en sisé i seté lloc amb 2.300 milions respectivament.

Per regions, Madrid és la comunitat que més dones multimilionàries aporta al rànquing amb 19 fortunes que acumulen 12.875 milions; seguida de Catalunya, amb 18 dones i una suma de 8.550 milions d'euros. En l'altre extrem es troben Extremadura i Navarra, on cap dona té més de 30 milions d'euros.

En aquesta edició queden fora de la llista: Asunción Manzanet, propietària de Sorman; Silvia Mora-Figueroa Domecq, propietària d'Agricultures Diverses; Aurèlia Carulla, accionista d'Agrolimen, o Montserrat Grifols Gras, accionista del grup farmacèutic Grifols.

MADRID, AL CAPDAVANT

Així mateix, Madrid continua encapçalant el rànquing de les comunitats amb més fortunes gràcies a una política fiscal agressiva que li ha permés atraure riquesa de la resta de comunitats. D'aquesta manera, la capital compta amb 36 oriünds que acumulen un total de 32.825 milions d'euros, però suma altres 14 fortunes que tenen la seua seu principal a Madrid, encara que provenen d'altres regions.

Les fortunes madrilenyes estan liderades per Rafael del Pi i Calvo-Sotelo (3.800 milions), mentre que Dimas Gimeno, expresident d'El Corte Inglés, i Esther Alcocer Koplowitz, presidenta d'FCC, es queden a les portes dels 100 espanyols més rics amb 200 milions cadascun.

Després de Madrid i Catalunya, guanyen pes el País Basc i Múrcia quant a riquesa acumulada es refereix. Múrcia té cinc de les 100 famílies més riques d'Espanya, amb una fortuna conjunta de 4.525 milions d'euros, i tres dels 100 espanyols més rics. Per part del País Basc, se sumen les fortunes de Daniel Maté, Juan Luis Arregui, Víctor Urrutia o les famílies Sendagorta, Ormazabal i Zardoya.

En la situació oposada es troben Balears i Canàries, les fortunes provinents de la qual del turisme acusen el colp de la covid, encara que s'estan recuperant. Entre els empresaris canaris més destacats figuren Eustasio i Aurelio López, propietaris de Lopesan, i Wolfgang Kiessling, d'origen alemany, promotor de Lloro Parc.

NADAL I FERNANDO ALONSO

Finalment, esment especial la valoració d'esportistes espanyols com Rafa Nadal i Fernando Alonso que, malgrat no figurar en la llista de 'Els 100 espanyols més rics', acumulen una riquesa de 225 milions d'euros, seguits de Sergio Ramos, Iniesta i Piqué amb 100 milions cadascun.

Excepte Iniesta, els esportistes espanyols tampoc estan entre els internacionals més rics i tres han sigut desplaçats del rànquing 'The World's highest-paid athletes' de Forbes.

El tenista Rafael Nadal va ocupar el vint-i-seté lloc en 2020 amb ingressos de 40 milions de dòlars, però enguany ha saltat més enllà del cinquanté lloc.

Així mateix, el pilot de Fórmula 1 Fernando Alonso va ser el trenta-nové en 2018, amb 32 milions de dòlars, però ja en 2019 va quedar fora, mentre que Pau Gasol, que en 2014 ocupava la posició 57 amb 21,8 milions de dòlars, va saltar del rànquing en 2015.

Destacats