Ivace+i Energia rep prop d'un centenar d'iniciatives per a impulsar la mobilitat sostenible i reduir la dependència del petroli

Guardar

Carril bici
Carril bici

L'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació Empresarial (Ivace+i), dependent de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha rebut un total de 93 iniciatives presentades per empreses i entitats de la Comunitat Valenciana, en el marc del Programa de foment de la mobilitat sostenible que duu a terme.

En total, Ivace+i Energia destinarà 3 milions d'euros per a recolzar aquells projectes que suposen la reducció dels consums energètics en el sector transporte. Les ajudes poden arribar al 40% del cost subvencionable, i incrementar-se en 10 punts en el cas de petites i mitjanes empreses o a activitats no econòmiques d'entitats privades sense ànim de lucre. Per al cas d'activitats no econòmiques d'entitats públiques l'ajuda prevista és del 60%.

Tal com ha destacat la consellera d'Innovació, Nuria Montes, el transport és el major consumidor d'energia en la Comunitat Valenciana i concentra el 40% de tota l'energia que es consumix en el nostre territori, "amb l'agreujant que, en la seua gran majoria, utilitza com a font d'energia els derivats del petroli, causants de la majoria dels gasos contaminants".

Per això, ha continuat, "es pretén facilitar la transició a un nou tipus de mobilitat més sostenible en la qual adquirisquen protagonisme les formes de transport no dependents dels combustibles fòssils". Podran acollir-se a estes ajudes les empreses i entitats de naturalesa pública o privada.

Per part seua, el director general d'Energia i Mines, Manuel Argüelles, ha destacat que es recolzaran "aquells projectes de mobilitat sostenible que contribuïsquen a millorar la qualitat de l'aire de les ciutats", i ha explicat que entre els projectes rebuts figuren 37 accions "que van des de la recuperació d'espais per al vianant mitjançant la conversió en zona de vianants d'espais, la implantació de sistemes de cotxe compartit o la creació de camins escolars, entre altres".

De totes les propostes rebudes, 58 són de València, 27 se situen a Alacant i 8 a la província de Castelló. Quant a la tipologia, s'han rebut 13 iniciatives relacionades amb la promoció de transport amb bicicleta d'ús en municipis i nuclis interurbans. Estos sistemes estaran orientats a la mobilitat diària i, molt especialment, a la mobilitat "obligada", és a dir als desplaçaments per motius de treball i estudi.

També s'han presentat 24 iniciatives que contemplen la implantació de sistemes intel·ligents de transport públic urbà que contribuïsquen a la millora de l'eficiència de les flotes de transport públic urbà i afavorisquen una major utilització dels mitjans de transport públics.

A més, s'han presentat 18 projectes per a impulsar la modernització del parc de vehicles per a aprofitar els avantatges de la major eficiència energètica dels vehicles nous propulsats per energia elèctrica i combustibles alternatius, així com un projecte per a impulsar la logística urbana sostenible.

Les ajudes previstes en esta convocatòria compten amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2021-2027, dins de l'objectiu polític 2 'Una Europa més verda, baixa en carboni en transició cap a una economia amb zero emissions netes de carboni i resilient', i en el marc de l'objectiu específic 2.8. 'Foment de la mobilitat urbana multimodal sostenible, com a part de la transició cap a una economia amb nivell zero d'emissions netes de carboni'.

Destacats