Els ingressos de l'Agència Tributària Valenciana aconsegueixen els 2.136 milions fins a novembre

Guardar

Ingressos de l'Agència Tributària Valenciana
Ingressos de l'Agència Tributària Valenciana

L'Agència Tributària Valenciana (ATV) porta ingressats enguany 2.136 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 31 % respecte al mateix període de 2019, any previ a la pandèmia, i que equival al 97 % dels ingressos obtinguts en els onze primers mesos de l'any passat.

Mentrestant, els drets reconeguts fins a novembre aconsegueixen els 2.191 milions d'euros, la qual cosa reflecteix la resistència del teixit productiu "en un context econòmic complex, marcat per l'elevada inflació dels últims mesos", segons destaca la directora de l'AVT, Sonia Díaz.

Aqueix elevat percentatge d'execució, que aconsegueix el 97,5 % fins a novembre, posa de rellevància el treball que està duent a terme l'ATV per a fomentar l'autoliquidació d'impostos per part de la ciutadania, "que ara té a la seua disposició totes les facilitats i el suport de l'Administració perquè complisca amb els seus compromisos, sense necessitat d'imposar recàrrecs i sancions".

De fet, enfront dels 2.191 milions d'euros registrats en concepte de drets reconeguts, la Generalitat ha ingressat 2.136 milions d'euros, "xifres que ens permeten assegurar que el procés d'obertura de l'Agència i de digitalització de l'Administració, així com les nostres campanyes extensives de gestió per a impulsar l'autoliquidació d'impostos estan funcionant, enfront d'altres èpoques en les quals la ciutadania es veia sotmesa a processos de sanció i inspeccions perquè procediren al pagament dels seus impostos per les dificultats que existien per a això", assegura Díaz.

L'IPT, l'impost que més aporta

De tots els tributs gestionats per l'ATV, l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats és el que suposa un major pes en els drets reconeguts i en la mateixa recaptació.

Més concretament, la modalitat de Transmissions Patrimonials Oneroses representa més de la meitat de l'acció directa de l'Agència, amb 1.193 milions d'euros en drets reconeguts. "Els valors d'aquest impost són molt significatius, perquè són la mostra clara que, a la Comunitat Valenciana, s'han reactivat després de la pandèmia alguns sectors claus, com és el de la construcció i el sector immobiliari", ha incidit Sonia Díaz.

Per darrere, en xifres totals, es troba la modalitat d'Actes Jurídics Documentats d'aquest impost, especialment lligat a les escriptures notarials, i l'Impost sobre Successions i Donacions, en el seu vessant de Successions, amb uns drets reconeguts de 278 i 296 milions d'euros, respectivament, la qual cosa suposa, en el seu conjunt, un 27 % del total dels drets reconeguts.

Rellevant és també l'aportació de l'Impost sobre el Patrimoni en el període actual, amb uns drets reconeguts que ascendeixen a quasi 200 milions d'euros, un 1 % més que en 2022 i un 33 % superior respecte a 2019.

Pel que fa a la modalitat Donacions de l'Impost sobre Successions i Donacions, la xifra de drets reconeguts se situa en 19 milions d'euros, mentre que la xifra dels tributs sobre el joc se situa en 142 milions d'euros, una quantia que reflecteix una caiguda d'un 6 % respecte a 2019, però que s'ha incrementat lleugerament des de 2022, any en què encara es notaven els efectes del tancament hostaler i de la restauració a causa de la pandèmia.

"Malgrat que encara queda un mes per a tancar l'any i les xifres poden variar, cal tindre en compte que les dades de 2023 se situen molt prop de les dades de 2022 i milloren àmpliament les dades del tancament de 2019, quan es van registrar 1.100 milions pels drets reconeguts i 1.076 milions d'euros en ingressos", ha indicat Sonia Díaz.

Díaz ha subratllat a més que aquestes quantitats denoten "la gran labor que està desenvolupant l'organització en la gestió dels tributs que té cedits i en els seus propis, tant en el que respecta a l'ocupació de noves eines que faciliten la generació i pagament d'autoliquidacions, com les tasques de gestió, valoració, inspecció i recaptació per a garantir el correcte procedir en les declaracions".

Estadístiques tributàries publicades en la web de l'ATV

L'Agència Tributària Valenciana proporciona aquesta informació a través d'un apartat d'estadística tributària en la seua pàgina web, tant en format gràfic com descarregable. Actualment, l'Agència es troba treballant a adaptar la publicació d'aquestes dades al mateix programari utilitzat en el visor de contractació disponible en el Portal de Transparència de la Generalitat (GVA Oberta) amb l'objectiu d'optimitzar recursos i facilitar l'accés a les dades per part de l'usuari.

Així mateix, pròximament es podran consultar més detalls dels impostos amb major impacte recaptatori, com són l'Impost sobre Transmissions Patrimonials Oneroses i Actes Jurídics Documentats i l'Impost sobre Successions i Donacions, tot això amb l'objectiu de millorar la transparència de la informació tributària i que la ciutadania puga tindre un major coneixement d'aquestes dades.

Destacats