Hosbec adverteix que les xifres de l'estiu "confirmen que encara estem lluny d'una recuperació total"

Guardar

Para-sols a la Platja de Llevant de Benidorm
Para-sols a la Platja de Llevant de Benidorm

La patronal hotelera Hosbec ha advertit que les xifres turístiques corresponents a l'estiu de 2021 "confirmen que encara estem lluny d'una recuperació total" i assenyala que la Comunitat Valenciana s'ha deixat en aquest últim estiu més del 23 per cent de pernoctacions, ha perdut un 13% de turistes i quasi el 20% del personal ocupat no ha pogut reincorporar-se al seu lloc de treball. A més, la temporada estival va deixar al 5% d'establiments sense poder obrir les portes, la qual cosa representa el 8,4% dels llits.

Així ho recull l'informe 'Hosbec Monitor 3r trimestre 2021' que recull les principals dades de l'activitat hotelera en la Comunitat Valenciana i en els diferents punts turístics d'interés durant els mesos de juliol, agost i setembre. L'estudi aporta una radiografia de l'últim estiu en comparació tant amb el de l'any 2020 com amb 2019, últim estiu prepandèmia, per a poder tindre dades "exactes" sobre la recuperació turística, ha informat Hosbec en un comunicat.

Per destinacions turístiques, Benidorm (Alacant) és el que més ha patit durant aquest primer estiu d'"una certa normalitat", segons Hosbec. En aquesta localitat, les dades reflecteixen una pèrdua del 42,4% de les pernoctacions hoteleres, motiu principalment per la pèrdua de turistes i pernoctacions d'estrangers.

Mentrestant, els espanyols s'han mantingut en xifres pròximes a les de 2019, però l'absència del mercat internacional "ha marcat l'estiu" en la capital turística de la Costa Blanca. Així, quasi el 21% dels llits hotelers de Benidorm s'han mantingut tancades durant aquest estiu i el 28% del personal ocupat es va mantenir en situació d'ERTO o d'inactivitat.

En el costat positiu, Benidorm registra l'estada mitjana més llarga de tota la Comunitat Valenciana, amb 4,2 dies, i l'ocupació hotelera mitjana dels mesos de juliol-agost i setembre ha sigut del 72,5%.


COSTA BLANCA
 

Per a la Costa Blanca en general, els resultats són "dolents" per l'absència de turistes internacionals. En concret, la província d'Alacant en el seu conjunt ha vist disminuïda la seua activitat hotelera en un 28%, la causa del qual és la caiguda important del turisme internacional. Així, malgrat que els turistes nacionals han augmentat un 10%, les seues estades han sigut més curtes i, per tant, les pernoctacions d'espanyols s'han quedat un 1% per davall de les dades de 2019.

Per part seua, els turistes internacionals "han brillat per la seua absència", encara que han millorat dades de 2020: ha caigut un 58% la producció d'estrangers en hotels durant aquest estiu.

Així mateix, l'11% dels llits hotelers de la Costa Blanca no ha pogut obrir, encara que corresponen només al 2% d'hotels i el 20% de treballadors no han pogut recuperar la seua ocupació. No obstant això, la Costa Blanca, malgrat aquestes dades, recull més del 50% de tota l'activitat hotelera de la Comunitat Valenciana.


CASTELLÓ
 

A la província de Castelló, el mercat nacional sosté la planta hotelera que quasi ha obert amb tota la disponibilitat encara que també ha patit "importants pèrdues" de producció. Les localitats castellonenques, revela l'informe d'Hosbec, han funcionat millor que altres destins gràcies a la seua posició respecte als turistes nacionals. Així i tot, també ha perdut durant l'estiu quasi el 19% de producció hotelera habitual, encara que el nombre de turistes només ha caigut un 9%.

La planta hotelera de Castelló ha obert "quasi amb total normalitat" i únicament van romandre tancades el 3,9% de les places. L'ocupació mitjana de juliol, agost i setembre va fregar el 65% amb una estada mitjana de 3,4 dies. Malgrat totes aquestes dades, les dificultats per a l'ocupació segueixen en dades negatives, amb un 23% menys de treballadors del sector.

VALÈNCIA

La ciutat de València és la que millor registre d'ocupació hotelera ha tingut, en fregar el 79%, amb una estada mitjana de 2,5 dies, similar a l'estiu prepandèmia. És l'única ciutat que eleva el nombre d'hotels oberts respecte a 2019 per noves inauguracions i obertures, encara que les places hoteleres disponibles es van mantenir en números rojos negatius entorn del 7%.

Els hotels valencians s'han deixat un 15,5% de producció durant aquest estiu i un 13,3% dels turistes. La província de València ha sigut en la qual menys ocupació hotelera s'ha perdut, un 12%, i ha estat molt equilibrat sobre la pèrdua de turistes i de producció econòmica.


RENDIBILITAT ECONÒMICA
 

Igualment, les dades demostren que el sector no ha entrat en una espiral de preus baixos i d'ofertes. Les tarifes mitjanes (ADR) han crescut sobre 2019 en termes generals i hi ha destins que fins i tot s'han vist beneficiats amb ingressos per habitació disponible (REVPAR) millors que en 2019. És el cas d'Elx i de la ciutat d'Alacant.

A València no hi ha marge per a aventures de taxes turístiques o invents similars: les tarifes mitjanes a la ciutat han descendit 4 euros, de 93 euros en 2019 a 89 € en 2021, i els ingressos per habitació disponible han caigut quasi 12 €, de 82 € en 2019 a 70,5 € en 2021.


TOP20 DE DESTINACIONS TURÍSTIQUES
 

Benidorm és el primer destí valencià que apareix en el rànquing top20 per pernoctacions hoteleres. Ocupa el sisé lloc amb 2,18 milions. La ciutat de València apareix també en el lloc 12é amb 1,12 milions.

Per grau d'ocupació hotelera durant el mes d'agost, Dénia (5é lloc) és el primer destí de la Comunitat Valenciana en aquest rànquing amb un 89,4%. València (9é) registra un 87,7%, Elx (13é) un 86,6%, Alacant (15é) un 85,9% i Benidorm apareix en posició 19é amb un 83,6%.

Arxivat a:

Destacats