Hisenda reforça al Sector Públic en matèria de contractació laboral, ciberseguretat i en el disseny de plans de prevenció del frau

Soler: "Avançar en el concepte d'integritat pública és la millor manera de blindar, preservar i prestigiar un Sector Públic al servei dels valencians i les valencianes"

Guardar

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, inaugura la segona edició de les jornades sobre 'Prevenció del Delicte en el Sector Públic Instrumental'
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, inaugura la segona edició de les jornades sobre 'Prevenció del Delicte en el Sector Públic Instrumental'

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha mostrat aquest dijous el seu compromís amb reforçar "la prevenció de tota mena d'irregularitats que puguen derivar-se del quefer diari de les entitats del sector públic instrumental i, especialment, en els últims temps, en matèria de ciberseguretat, pels riscos que això comporta per a l'eficient prestació dels serveis i de la gestió dels recursos públics".

"Els reptes als quals ens enfrontem en el sector públic són molts i per això, en col·laboració amb l'Agència Antifrau, també és fonamental que avancem junts en el disseny de plans d'amplis de prevenció de tota mena de fraus" ha avançat el conseller Soler durant la inauguració de la segona edició de les jornades 'Prevenció del Delicte en el Sector Públic Instrumental', que organitza la Direcció General de Sector Públic i Patrimoni, i on també ha incidit en què "avançar en el concepte d'integritat pública és la millor manera de blindar, preservar i prestigiar un Sector Públic al servei dels valencians i les valencianes".

"Necessitem comptar amb entorns segurs des d'un vessant tecnològic, però també la capacitació dels equips humans és un pas fonamental respecte a l'alerta i la detecció com a eines preventives", ha apuntat sobre aquest tema el responsable d'Hisenda abans d'insistir que "el Sector Públic es troba davant un dels majors desafiaments de les últimes dècades, el de transformar la societat, l'administració i el model productiu a través de la digitalització i modernització dels processos, aconseguint una major eficiència i eficàcia del qual les administracions hem de donar exemple".

En aquest sentit, el titular d'Hisenda ha ressaltat que el Sector Públic està cridat a jugar "un paper important en la recuperació i transformació postpandèmia, com es reflecteix que 1 de 4 euros de les inversions de la Generalitat, es duu a terme pel Sector Públic", i ha detallat que "són més de 434 milions d'euros en inversions reals destinades al servei públic".

Per aquest motiu, el conseller d'Hisenda confia que enguany cristal·litze "l'avantprojecte de llei reguladora del Sector Públic Instrumental, una norma que està cridada a aconseguir un Sector Públic Instrumental eficaç i eficient al servei de totes les persones".

Actualment, el Sector Públic Instrumental de la Generalitat, sota la supervisió de la Direcció General de Sector Públic i Patrimoni, compta amb 39 entitats en actiu amb més de 8000 treballadors i treballadores.

Principals novetats de la jornada

En aquesta edició, -la primera es va celebrar en 2020-, s'ha volgut atendre les principals novetats experimentades en el marc normatiu que afecta les entitats en tres matèries principals. Ha comptat amb una assistència de més de 300 persones en un format mixt tant en línia com presencial.

En primer lloc, com a element principal de les jornades, la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), ha analitzat les novetats en matèria de ciberseguretat, amb la participació del director general José Manuel García Duarte i la subdirectora de Ciberseguretat, Carmen Serrano.

En aquest sentit, el director general de les TIC ha analitzat la situació actual de la ciberseguretat en la Comunitat, de les amenaces i els riscos, "amb especial atenció als nous escenaris de treball que s'han implantat després de la pandèmia, així com les amenaces que suposen l'inici de la crisi entre Rússia i Ucraïna". A més, ha oferit diferents recomanacions de ciberseguretat per al sector públic instrumental de la Generalitat, com el canvi de contrasenyes, l'apagat d'equips quan no s'estiguen utilitzant o la implantació del doble factor d'autenticació en l'accés remot.

García Duarte ha recordat que "el sector públic instrumental utilitza serveis corporatius de la Generalitat i rep l'assistència i el suport en matèria de ciberseguretat de CSIRT-CV per a la prevenció, detecció i resposta a incidents. Per tant, com a part de la xarxa corporativa aquestes entitats han d'implementar les mesures de seguretat preventives que s'estan aplicant en la resta de la Generalitat, la qual cosa alhora els garanteix també major protecció".

Així mateix, l'aprovació del Reial decret llei 32/2021 de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l'estabilitat en l'ocupació i la transformació del mercat de treball marca un nou i complex escenari en el Sector Públic Instrumental.

Per això, el professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València, Adrián Todolí, ha analitzat en aquesta jornada les irregularitats més habituals en matèria laboral i ha ressaltat l'esforç de la Generalitat "per a garantir que el sector públic avanç cap a pràctiques de contractació que asseguren lloc de treball indefinit, sobre la base de procediments de mèrit, igualtat i capacitat de manera semblant a l'administració i més professionalitzada i independent, la qual cosa ajudarà a augmentar també la productivitat del personal empleat públic del sector públic".

De fet, Soler ha recordat que després de l'arribada del Botànic "ara totes les entitats que componen el Sector Públic tenen aprovades les relacions de llocs de treball, hem establit programes de formació i conscienciació, i comptem amb un marc normatiu adequat a la singularitat dels seus ens". I, a més, a través de la Comissió de Diàleg Social del Sector Públic Instrumental, "un espai de negociació pioner en l'Estat espanyol, hem aconseguit concloure cinc acords sobre la reducció de la temporalitat, el teletreball o la necessària formació permanent del personal empleat públic, al mateix temps que ja és treballada en un nou acord per a harmonitzar l'impacte de la Llei 20/2021 en el Sector Públic Instrumental.

Igualment, després de l'entrada en vigor de la Directiva Europea de Protecció al Denunciant i amb especial atenció als mecanismes específics disposats amb motiu del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, per primera vegada la Generalitat col·labora amb l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana (AVAF) per a analitzar amb detall els mecanismes de prevenció d'irregularitats i les bústies de denúncies.

Així, el director de l'Agència Antifrau, Joan Llinares, ha clausurat les jornades reivindicant que aquest tipus de jornades "permeten debatre i reflexionar sobre la importància que l'ètica i integritat pública tenen en el treball que es realitza en les nostres administracions públiques".

"L'existència de bústies de denúncies on les persones puguen alertar sobre actuacions constitutives de frau i corrupció, i l'adopció de mecanismes de prevenció perquè no arriben a produir-se, són els pilars on radica aqueix marc d'integritat pública", ha afegit Llinares.

Arxivat a:

Destacats