La Generalitat recolza als agricultors valencians i exigeix a Europa que no cedisca a les pressions de Sud-àfrica

Ofereix al ministre Planas el suport del Consell per a defensar al sector citrícola

Guardar

Treballador en un camp de taronges recollint la collita
Treballador en un camp de taronges recollint la collita

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha implicat personalment en la defensa de la citricultura valenciana després del sobtat i inesperat gir que divendres passat van donar els esdeveniments en relació al compromís adquirit per la Comissió Europea per a aplicar un tractament de fred als cítrics importats de Sud-àfrica i altres països de la zona, com Zimbàbue, per a evitar així el risc d'entrada de la plaga de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) en territori comunitari.

Durant aquest cap de setmana, Puig s'ha dirigit al ministre d'Agricultura, Luis Planas, per a demanar-li que mostre una actitud de "màxima fermesa" davant la Unió Europea (UE) després que la Comissió retirara en l'últim moment la seua pròpia proposta d'imposar el referit procediment de control de la sanitat vegetal.

Sobre aquest punt, el president de la Generalitat reclama a les autoritats comunitàries que "no cedisquen a les pressions de Sud-àfrica i anteposen la protecció de la sanitat vegetal dels cítrics europeus a interessos i consideracions de qualsevol altra índole".

Al mateix temps el cap del Consell li ha oferit al ministre d'Agricultura "tot el suport i la col·laboració de la Generalitat en un tema tan sensible per a nosaltres com aquest", de cara a les reunions que Planas té previst mantenir aquest dimarts amb els seus homòlegs comunitaris en el curs del consell de ministres d'agricultura de la UE. Planas forçarà que un dels punts de l'ordre del dia siga reconsiderar la posició de la UE sobre el tractament en fred. Igualment, el ministre té previst reunir-se aquest dilluns amb el comissari europeu per a abordar la qüestió.

Puig s'ha posat en contacte també amb l'eurodiputada valenciana Inmaculada Rodríguez Piñero per a sol·licitar-li que es redoblen tots els esforços en l'àmbit europarlamentari "per a aconseguir que les justes demandes dels citricultors valencià i europeus siguen degudament ateses".

La Comissió, després de retirar divendres passat el seu pla inicial sobre el tractament en fred, tal ja com s'ha apuntat, va anunciar la seua intenció de presentar una nova proposta sobre aquest tema, la qual cosa deixa la porta oberta a la negociació i un marge de maniobra per a continuar treballant.

La decisió de l'Executiu comunitari obeeix a les dures pressions exercides tant pel propi govern de Sud-àfrica com pel seu aliat tradicional, Països Baixos, amb el suport d'Alemanya. El cap del Consell també mantindrà contactes amb els ambaixadors d'aquests dos països per a abordar la situació.

En aquest sentit, el president Puig fa una crida a les autoritats comunitàries "perquè recapaciten, perquè el que resulta evident és que a l'hora de legislar en una matèria com aquesta el criteri que ha de prevaldre és la salvaguarda de la sanitat vegetal de la citricultura europea davant el risc d'entrada de plagues i malalties".

A més, recorda que la imposició d'un tractament en fred a les importacions de cítrics originàries d'uns certs països africans, "està avalada per un rigorós informe científic elaborat per la pròpia Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA).

Finalment, Puig expressa que "el Consell comparteix amb el conjunt de les entitats representatives de la citricultura el seu estupor i malestar" davant el succeït i reafirma "el suport indestructible de la Generalitat a les seues demandes i reivindicacions".

Arxivat a:

Destacats