La Generalitat prepara l'Estratègia per a la "Reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028"

Guardar

Nuria Montes en el II Fòrum Econòmic de la Comunitat Valenciana
Nuria Montes en el II Fòrum Econòmic de la Comunitat Valenciana

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha intervingut en l'II Fòrum Econòmic de la Comunitat Valenciana en la Marina de València. Aquest esdeveniment, que ha sigut organitzat pel diari L'Espanyol, Invertia i D+I, s'està centrant en "L'atracció econòmica del Mediterrani".

Nuria Montes ha presentat els eixos principals de la política del seu departament que "integra bona part de les activitats econòmiques generadores de valor afegit a la Comunitat, així com les palanques que impacten decisivament en la competitivitat estratègica del teixit productiu valencià: la innovació, l'empreniment i la transformació digital".

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha anunciat que el govern valencià revaloritzarà el sector industrial a causa del seu paper impulsor de la innovació tecnològica, la seua capacitat exportadora i per la sofisticació dels seus processos productius. La finalitat és que aquest sector aconseguisca el 20 % del PIB. En aquesta línia, "després d'una anàlisi, i de forma consensuada amb els agents socials implicats, aprovarem una Estratègia per a la Reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028".

D'altra banda, "Per a afavorir el creixement del nostre sector industrial és primordial adoptar mesures que ens permeten captar inversions directes en projectes industrials, tant nacionals com d'empreses estrangeres", ha afegit Nuria Montes.

En aqueix context, "es recolzarà la inversió de les pimes industrials en actius intangibles per a la modernització de les seues capacitats productives. També -ha seguit explicant la consellera- es recolzarà al teixit associatiu i una política real dels clústers com a focus contrastats d'innovació tecnològica".

"D'altra banda, -ha avançat la representant del govern valencià-, ajudarem les empreses a adaptar-se a l'economia circular i a superar la transició energètica amb diverses mesures i incentius. Cal fomentar l'eficiència, l'autoconsum, l'emmagatzematge, la climatització renovable d'habitatges i la mobilitat elèctrica".

I ha continuat afegint: "La Comunitat disposa d'empreses d'avantguarda en l'emmagatzematge i la fabricació de panells i d'inversors fotovoltaics. Per aquesta raó, ha de liderar el canvi energètic nacional afavorint la creació de potent nucli industrial en matèria d'energies renovables. En aquesta línia, es va a impulsar al Pacte Valencià de l'Hidrogen Verd en el qual estan implicats els principals actors i sectors relacionats en la generació i potencial ús d'aquesta font energètica".

"El Consell ha assumit un desafiament de reduir la burocràcia a través del Pla Simplifica per a donar facilitats a tot aquell que vulga engegar o desenvolupar el seu projecte empresarial, entre ells, els de tipus energètic que ara pateixen un gran embós", ha puntualitzat Nuria Montes.

El programa CreaTurisme

Respecte al sector turístic, la consellera ha recordat el seu pes en l'economia de la Comunitat, on supera el 15 % del PIB. Per això, tal com ha destacat, "se li va a seguir recolzant des de diversos fronts com la derogació de la taxa turística; el Bo Viatge amb modificacions per a lluitar contra la desestacionalització; el programa CreaTurisme per a potenciar la diferenciació de l'oferta turística amb nous productes (Ruta de la Seda, la Ruta del Grial, l'enoturisme, ecoturisme, o activitats esportives)".

A més, es fomentarà, tant el turisme lligat a grans espais icònics com la Ciutat de les Arts i les Ciències, com l'associat a la realització de grans esdeveniments internacionals de tot tipus (esportius, gastronòmics o musicals). En aquest context, i amb la finalitat de regularitzar l'oferta del sector es va a combatre contra els allotjaments turístics il·legals perquè tenen un impacte negatiu en la societat i en l'economia.

D'altra banda, i per a reforçar el binomi "cinema -turisme", la representant del govern valencià ha explicat que es reforçarà la indústria del cinema, aprofitant que la Generalitat disposa d'unes infraestructures i estudis de rodatge de primer nivell internacional, com són els de la Ciutat de la Llum. "Considerem que el seu enlairament generarà un elevat impacte econòmic en la Comunitat. Ajudarà a les empreses vinculades pel consum d'inputs que requereix i perquè eleva la demanda a altres empreses de la regió per la repercussió genera com a destinació".

Foment de la innovació

Quant al foment de la innovació, Nuria Montes ha anunciat que: "des de la Generalitat aprofitarem la importància dels ports de Castelló, València i Alacant, com a referents històrics d'obertura internacional i d'intercanvis, perquè es configuren com hubs tecnològics-digitals. És a dir, uns nodes en els quals coincidisquen espais d'aprenentatge, investigació, living lab i catalitzadors de continguts digitals i tecnologies disruptives, com és el cas de la intel·ligència artificial. En aquest context, anem per recolzar indústries amb un alt grau d'especialització i valor afegit, com és el cas del clúster aeroespacial valencià".

Finalment, "el Consell està treballant en l'engegada del 'Canal Empresa', una aplicació que permetrà saber en tot moment en quin punt es troba un expedient administratiu i qui l'està gestionant. I, a més, anem a crear una Oficina Integral d'Atenció a l'Emprenedor", ha conclòs la consellera.

Destacats