La Generalitat crea un grup de treball amb la patronal, universitats i Ajuntament de València per a optar als 12.000 milions del PERTE Chip

Guardar

La consellera d'Innovacion, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, es reunix amb la CEV
La consellera d'Innovacion, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, es reunix amb la CEV

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha impulsat la creació d'un grup de treball del qual formen part tots els principals agents socials implicats en la indústria dels microxips i semiconductors en la Comunitat Valenciana. La finalitat d'esta comissió és sumar esforços i preparar un pla per a optar als 12.000 milions del PERTE Chip, captar empreses del sector i dissenyar un campus especialitzat en semiconductors.

Així mateix, el grup també dissenyarà una estratègia perquè la regió presidisca en 2026 l'Aliança Europea de Semiconductors (ESRA), organisme del qual forma part com a regió fundadora i que recentment es va reunir en Dresden (Saxònia). La Comunitat Valenciana va formalitzar oficialment la seua candidatura la setmana passada.

El grup de treball, que es va reunir per primera vegada este dilluns, està integrat per representants de la Generalitat, com la pròpia consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, els secretaris autonòmics d'Indústria i d'Innovació, i els directors generals d'Indústria, d'Emprenedoria i Internacionalització i de Ciència. També compta amb la regidora d'Innovació de l'Ajuntament de València.

Per la part privada, s'ha convocat representants de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), de la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (Femeval), de l'Associació Química i Mediambiental del Sector Químic de la Comunitat Valenciana (QUIMACOVA) i del València Silicon Clúster, l'entitat formada per les principals empreses de microelectrònica de la Comunitat Valenciana i en la qual col·laboren les dos universitats públiques de València.

Líders a Espanya

Per a Nuria Montes, "és necessari atendre la cadena de valor dels semiconductors perquè es tracta d'una indústria prioritària, ja que garantix la innovació i el funcionament de tota la resta dels sectors de la indústria i la tecnologia. A més, en la Comunitat Valenciana posseïm l'ecosistema millor desenvolupat d'Espanya en els sectors de la microelectrònica i la fotònica integrades".

"Cal no oblidar -ha continuat explicant Nuria Montes- que la Comunitat Valenciana aporta quasi el 60% del total dels professionals que treballen en este sector a Espanya. També comptem en este territori amb la presència de companyies multinacionals que desenvolupen la seua activitat en centres avançats de disseny de microxips. De fet, fins a 7 empreses multinacionals especialitzades tenen la seua seu en l'entorn metropolità de València".

La consellera d'Innovació ha destacat també que "a l'anterior cal afegir una governança industrial robusta: paral·lelament, l'ecosistema de semiconductors autonòmic gaudix d'una governança industrial robusta i un marc d'acords institucionals previs que doten de molta cohesió i claredat d'objectius al conjunt del sector. Així ho demostra, per exemple, la declaració plenària de Les Corts Valencianes de febrer de 2023, votada per unanimitat de tots els grups polítics, per la qual es van aprovar l'Estratègia Valenciana i el Campus Internacional de Semiconductors".

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha emfatitzat "la funció clau de les regions en el desenvolupament dels ecosistemes de semiconductors i la importància del finançament i la necessitat de reforçar la cadena de valor mitjançant programes específics de suport. Per això les inversions del PERTE Xip han de prendre en consideració que València representa aproximadament la meitat del pes de la indústria nacional".

"Finalment, és decisiu el lideratge de la Comunitat Valenciana a esta aliança/ xarxa europea, ja que millora la visibilitat i importància de la dimensió regional en la implementació de l'European Chips Act. És important tindre en compte que València pot considerar-se el principal territori de disseny de xips del sud d'Europa", ha conclòs Nuria Montes.

Destacats