Gasolineres valencianes qualifiquen de "caos innecessari i indignant" l'aplicació del descompte a carburants

Guardar

Una persona posa gasolina en una gasolinera
Una persona posa gasolina en una gasolinera


La Federació Mediterrània d'Empresaris d'Estacions de Servei (Fedmes) qualifica de "caos innecessari i indignant" les mesures del Govern d'Espanya davant la pujada dels carburants i reitera que la seua condició és la d'"expenedors de gasolina, no banquers".

"La nostra associació aquesta formada per pimes i micropimes, petites empreses familiars o autònoms que no poden suportar uns costos mitjans estimats d'uns 120.000 euros durant els tres mesos en què s'aplicarà el descompte de 20 cèntims al litre".

Així es recalca en una carta oberta signada pel president de la Federació Mediterrània d'Empresaris d'Estacions de Servei, Juan José Sánchez Segarra, en la qual expressa la "impotència resumida (i desmesurada) de 48 hores infernals".

"A primera hora del dimecres, fa 48 hores, es publicava en el BOE el Reial decret llei 6/2022, de 29 de març, que entrava en vigor a les 00.01 hores de hui divendres. Començava la nostra travessia per l'infern. Setmanes arrere s'anunciaven les ajudes. Dies arrere s'anunciava que les bonificacions al combustible s'ampliaven a tots els consumidors. En cap moment el Govern d'Espanya va pensar que, tal vegada, seria una bona idea parlar amb el sector que anava a encarregar-se de traslladar aqueixes ajudes al consumidor per a veure quin era li millor manera de dur-lo a terme", retrau.

Això ha provocat, agrega la missiva pública, que actualment "hi ha estacions de servei que no han pogut obrir, unes altres que continuen treballant a contrarellotge per a poder oferir servei com més prompte millor i altres que ho han fet sense saber si estan aplicant de manera correcta (o no) el descompte, i si, per tant, tindran dret (o no) a la seua devolució".

"Cap té la certesa d'estar fent-ho tot de manera correcta després de 48 hores frenètiques. Encara no sabem bé quantes hi ha de cadascuna d'elles, però n'hi ha", apunta Sánchez, que es pregunta "per què en el monòlit no es pot oferir directament el preu amb el descompte inclòs, sinó que aquest ha d'aplicar-se en caixa".

"El no permetre el descompte directe en monòlit ens obliga a realitzar modificacions informàtiques d'urgència. Com ho apliquem en el tiquet? I com es fa si es cobra en pista? Què succeeix amb l'IVA? Com desgranar-ho respecte a les targetes professionals i els seus propis descomptes? Si el concepte que apareix en el tiquet és descompte i no bonificació, l'Administració el prendrà com a vàlid o al final perdrem nosaltres aqueixos 20 cèntims per litre que estem avançant de les nostres malparades butxaques? I així, fins a l'infinit...", planteja.

REDUCCIÓ DE L'IVA O IMPOSTOS ESPECIALS

Enfront d'això, les gasolineres advoquen per altres accions, com aplicar el descompte amb una "simple reducció de l'IVA del 21% al 10% i/o reducció d'impostos especials, tal com es va aplicar en altres països d'Europa i com es fa amb l'electricitat a Espanya des del passat estiu" o "a través dels operadors a l'engròs (al voltant 100 empreses) i es va triar a les més d'11.000 estacions de servei d'Espanya per a gestionar aquest descompte".

Per tot això, les estacions de servei qüestionen: "Què hem de fer? Recórrer a ERTO? Deixar de pagar als nostres proveïdors? Tancar? I a tot això s'uneix, per si no fos prou, tota una sèrie de problemes tècnics, jurídics i fiscals que, en alguns casos, no hem pogut solucionar en un termini tan curt de temps".

"El que no han aconseguit crisis anteriors, ni tan sols durant el confinament per la pandèmia de la covid --en la qual ens van obligar a tots a romandre oberts, malgrat no tindre clients--, l'ha aconseguit l'RDL 6/2022: que alguns dels nostres associats, per primera vegada en la seua dilatada trajectòria professional, hui no hagen pogut obrir les seues estacions. La ràbia i la tristesa ens inunda, però mai el descoratjament", conclou.

Destacats