Ford tanca un acord amb UGT per a un ERO a 1.144 treballadors amb plans de prejubilació i indemnitzacions

UGT confia que es resolga l'ERE amb un "100 % de voluntarietats"

Guardar

Diversos vehicles a la fàbrica de Ford a Almussafes (Rober Solsona)
Diversos vehicles a la fàbrica de Ford a Almussafes (Rober Solsona)

La direcció de Ford España i el sindicat majoritari a la fàbrica d'Almussafes (València), UGT, han aconseguit aquest dimarts un acord per a aplicar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que afectarà 1.144 treballadors, a través de plans de prejubilacions des dels 53 anys i un programa d'eixides incentivades en el qual l'empresa ha elevat les quanties de les indemnitzacions proposades.

La fàbrica valenciana, amb prop de 5.900 empleats, ha acollit aquest dimarts la novena sessió de la comissió negociadora de l'ERO, que ha acabat amb un acord entre la direcció i la UGT --sense el sindicat STM--, després d'un mes de reunions en el qual organitzacions sindicals i empresa han debatut sobre l'edat de la prejubilació i les condicions de les indemnitzacions, amb l'objectiu d'aconseguir atraure a un nombre suficient de treballadors de manera voluntària per a evitar eixides traumàtiques.

Aquest dilluns l'empresa va presentar una proposta d'acord en la qual accedia a rebaixar l'edat de les prejubilacions fins als 53 anys, com demanaven els sindicats, però en condicions diferents a les de la resta de treballadors d'edat més avançada. Els sindicats la van rebutjar i la direcció va avançar que aquest dimarts presentaria una proposta final.

Ara, UGT ha explicat que finalment l'empresa ha accedit a la seua "principal reivindicació" i ha oferit plans d'eixida amb caràcter voluntari per als nascuts en 1969 i 1970. "També ha millorat sensiblement les quantitats oferides per a les baixes incentivades", ha destacat. El sindicat "confia" que l'acord servisca per a resoldre l'ERO amb "100% de voluntarietats".

D'aquesta manera, ha apuntat el sindicat, acaben "unes negociacions complicades, tant per la quantitat de l'excedent de personal plantejat, com per les bosses d'edats existents a la fàbrica", i afig UGT que "ha sigut clave comptar amb l'acord per a l'electrificació, ja que, alhora que garanteix la continuïtat de la fàbrica, ha permés poder exigir a la direcció de Ford local i europea el compromís que té amb la Plantilla", "per la qual cosa estava obligada a baixar les edats d'adhesió al Pla, i a fixar unes condicions dignes d'eixida".

Per part seua, des de STM Intersindical, encara que no han subscrit el document, han subratllat que no és "un mal acord". En primer lloc, han lamentat que "no dona prioritat a les persones per antiguitat", de manera que han apuntat que "es podrien haver evitat situacions no justes, per aquells treballadors que tant han donat a l'empresa i estan picats per les fortes càrregues de treball a les quals estan sotmesos en les cadenes".

En segon lloc, des de l'organització sindical han advertit que en l'acord "no està escrita la voluntarietat", al mateix temps que han justificat la seua negativa a subscriure l'acord per a "evitar en qualsevol cas eixides traumàtiques".

CONDICIONS DEL ERO

L'acord per a l'ERO es compon d'un pla de prejubilacions, al qual es poden adherir els treballadors a partir de 53 anys, i un pla d'indemnitzacions econòmiques compensatòries.

En el pla de prejubilacions, els treballadors de 53 i 54 anys percebran un 75% del salari regulador fins a complir els 57 anys i un 80% a partir de llavors, enfront de l'oferta d'aquest dilluns amb percentatges del 70% i 75%. La data màxima d'abonament de les rendes brutes i de cotitzacions especials amb la Seguretat Social serà fins als 62 anys en el cas dels empleats de 52 anys i fins als 63 per als treballadors de 54.

Els empleats que s'inscriguen als 55 anys i 56 anys rebran un 80% del salari regulador fins als 57 anys i un 85% a partir d'aqueixa edat, tal com va proposar l'empresa el dilluns. La data màxima d'abonament de rendes brutes seria fins a complir els 64 anys en el cas de la plantilla de 55 anys i fins als 65 anys en els treballadors de 56 anys. De la mateixa manera, la data màxima d'abonament del Conveni Especial amb la Seguretat Social seria fins a complir els 63 i 64, respectivament.

Els treballadors de 57 anys o més percebran un 85% del salari regulador mensual, amb conveni especial amb la Seguretat Social i data màxima d'abonament de rendes brutes el fins als 65 anys.

Respecte al pla d'indemnitzacions, seran elegibles tots els empleats nascuts des de l'1 de gener de 1960, amb excepció d'aquells vinculats per un contracte temporal, de relleu o d'accés a la jubilació parcial.

La direcció ha incrementat la indemnització addicional en les eixides voluntàries fins als 40.000 euros en el cas que es realitzen del 30 de juny, i ho manté en 20.000 euros per a les eixides anteriors al 30 de setembre.

A més d'aquesta quantia, els empleats de fins a 54 anys rebran una indemnització de 45 dies per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats de salari i un mínim d'una anualitat. Els empleats de 55 a 63 anys rebran la compensació prevista en el conveni.

CESSAMENT DE FABRICACIÓ DELS MODELS S-MAX I GALAXY

L'acord per a aquest ERE arriba en el mateix mes en què la factoria d'Almussafes s'acomiada de la fabricació dels models S-Max i Galaxy perquè la multinacional està accelerant la seua estratègia cap a l'electrificació total dels seus vehicles de passatgers en 2030 i de tot el seu dossier en 2035. Així, es quedarà amb la producció sol del Kuga, el de major pes actualment, fins a la fabricació dels nous elèctrics que s'ha assignat a la fàbrica valenciana.

Almussafes va ser la fàbrica triada per Ford per a produir la nova plataforma de vehicles elèctrics de la companyia a partir de 2025, una decisió que va assegurar la càrrega de treball en els pròxims anys, la direcció de l'empresa va explicar que la transformació de la producció suposaria també redimensionar la plantilla perquè la fabricació de vehicles elèctrics requereix menys mà d'obra.

Arxivat a:

Destacats