Els fons europeus impulsen la millora energètica i la rehabilitació d'habitatges

La Generalitat destinarà 60 milions d'euros en ajudes a la rehabilitació d'edificis i habitatges en 2023

Guardar

Edificis en un carrer del barri de Russafa
Edificis en un carrer del barri de Russafa

La Generalitat Valenciana destinarà en 2023 un total de 60 milions d'euros en ajudes europees a la rehabilitació d'edificis i habitatges. Així ho anunciava ahir el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, en el marc de la jornada 'Present i futur dels fons Next Generation per a la rehabilitació d'edificis i habitatges'.

Aquestes ajudes formen part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya i suposen, en aquest sentit, "un impuls sense precedents a la millora de l'eficiència energètica i la rehabilitació en la Comunitat Valenciana", tal com incidia el vicepresident.

El 9 de gener s'obrirà la convocatòria amb una dotació de prop de 60 milions d'euros, quantitat que quan s'haja esgotat, està previst incrementar-la amb 50 milions addicionals, segons les previsions del Ministeri. A més, no hi haurà límit de crèdit, per la qual cosa s'incrementarà a mesura que s'esgoten les partides aprovades. Aquesta serà l'última convocatòria Next Generation.

Així mateix, es redueix del 70% al 50% la superfície d'ús residencial en l'edifici d'habitatges, es permet presentar obra acabada i una bestreta del 30% automàtic sense garanties i es dona la possibilitat de presentar la sol·licitud sense necessitat de tindre projecte ni llicència.

Héctor Illueca, Vicepresident Segon del Botànic en la seua Conselleria
Héctor Illueca, vicepresident segon de la Generalitat

Èxit de la convocatòria de 2022

Respecte a l'edició de 2022, Héctor Illueca destacava "l'èxit de convocatòria d'ajudes, amb prop de 1.000 sol·licituds, superant totes les previsions, per un import superior als 53 milions d'euros". D'ells, 45 milions es van destinar a rehabilitació en edificis i 8 milions a la millora d'eficiència energètica d'habitatges.

En aquest sentit, el vicepresident avançava que s'incrementarà l'actual convocatòria de prop de 21 milions d'euros a més de 55 milions d'euros, "amb la finalitat d'atendre totes les sol·licituds presentades perquè ningú que complisca els criteris objectius deixe de ser beneficiari de l'ajuda".

De la mateixa manera, Illueca ressaltava "una evolució molt positiva en el nombre d'expedients i en la qualitat dels mateixos" que es deu al paper fonamental que han jugat les figures de gestors i agents de la rehabilitació. També agraïa col·laboració de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), per totes les eines que ha posat en marxa i al servei dels tècnics com per exemple la web Renoveu.

Quasi la meitat de les sol·licituds registrades (48,6%) són edificis o habitatges que prèviament han realitzat una consulta sobre les possibilitats que tenien per a millorar les seues condicions a través d'aquest portal.

Per a facilitar la presentació de documentació, s'ha prorrogat el termini de presentació de sol·licituds fins al 28 de desembre i deixa de ser necessària la declaració responsable o llicència, segons corresponga, en el moment de la sol·licitud, sent suficient un compromís de la seua presentació als tres mesos des de la concessió de l'ajuda.

Destacats