La factura de l'aigua serà més barata per als valencians

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una nova mesura "per a ajudar a les famílies davant l'alça dels preus"

Guardar

Aigua de l'aixeta
Aigua de l'aixeta

La crisi econòmica actual està impulsant a les administracions públiques a aprovar mesures per a pal·liar la situació a la població. Així, la Generalitat Valenciana deixarà de cobrar durant els pròxims sis mesos el cànon de sanejament de l'aigua.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, acaba d'anunciar en la sessió de control aquesta nova mesura de suport a les famílies per a lluitar contra la inflació, dins de "la decidida iniciativa de la Generalitat d'ajudar a les famílies davant l'alça dels preus".

En total, i segons les primeres estimacions, seran beneficiaris d'aquesta mesura els 1,97 milions de llars que en el seu rebut de l'aigua paguen el tribut de sanejament. La població directament beneficiada aconseguirà els 4,95 milions de ciutadans i ciutadanes, és a dir, tots els valencians.

"Aquesta nova mesura permetrà deixar en les butxaques de tots els valencians un total de 139 milions d'euros, a raó de 23 milions mensuals", informen des de la Generalitat.

Així, aquesta mesura s'aprovarà amb caràcter d'urgència en les pròximes setmanes.

El cap del Consell ha destacat que la Comunitat Valenciana és l'autonomia que més mesures econòmiques ha posat en marxa per a pal·liar els efectes de l'actual situació de crisi generada per la inflació i la guerra a Ucraïna, malgrat les dificultats de finançament que pateix.

En aquest sentit, també s'ha referit a l'ajuda de 300 euros que aprovarà aquest divendres el Consell per a 150.000 autònoms de la Comunitat Valenciana, i que serà compatible amb els 200 euros que finançarà l'Estat. A més, ha recordat que, entre altres mesures, la Generalitat ha reduït un 10% totes les taxes dels serveis públics valencians, com les taxes universitàries, ha reduït les tarifes del transport fins a un 50%, i ha implantat la gratuïtat del transport en diumenge.

D'altra banda, el president s'ha referit a la Comunitat Valenciana és un "territori d'inversions i de futur" com a resultat de l'estabilitat, la confiança i el diàleg social generat pel Consell, la qual cosa ha possibilitat la decisió de Volkswagen de realitzar en la Comunitat la major inversió industrial de la història d'Espanya, així com l'elecció de Ford de desenvolupar els seus cotxes elèctrics a Almussafes enfront de l'alternativa d'Alemanya, i la reobertura dels estudis cinematogràfics de la Ciutat de la Llum davant l'alçament de la sanció de la Unió Europea.

Seguiment d'inversions estatals

Durant la seua intervenció, el president ha anunciat la creació d'una comissió de seguiment d'inversions de l'Estat en la Comunitat Valenciana, acordada amb el president del Govern, que de manera trimestral analitzarà els nivells d'execució dels projectes estatals i impulsarà el seu compliment.

El president ha reiterat la necessitat que es complisquen totes les inversions previstes en els pressupostos de l'Estat, i ha valorat que, segons un informe del BBVA, la Comunitat Valenciana se situa dos punts per damunt del que li correspondria segons la seua població i PIB quant a fons Next Generation EU.

No obstant això, el president ha reiterat l'exigència de reformar el sistema de finançament autonòmic, sobre el qual ha recordat que es necessita un acord amb el principal partit de l'oposició per a resoldre l'infrafinançament, i ha reclamat un compliment "estricte" de l'Estatut pel que fa a les inversions estatals en la Comunitat Valenciana.

Avanç social

Ximo Puig s'ha referit a l'aposta del Consell per generar ocupació, així com per garantir serveis públics de qualitat com la sanitat i l'educació, i ha assegurat que actualment la Comunitat registra un rècord històric d'afiliats a la Seguretat Social, més de dos milions de persones, malgrat la situació "complexa".

Finalment, ha assenyalat l'avanç en l'àmbit social experimentat en la Comunitat Valenciana respecte a 2015, assegurant que és "evident un canvi radical en les polítiques socials per a millorar la situació dels qui tenen majors dificultats". En aquest sentit, ha explicat que els beneficiaris de la Renda Valenciana d'Inclusió han passat en aquest període de 23.000 a 75.500 persones; el nombre de persones ateses pel sistema de Dependència s'ha incrementat fins a les 122.000, enfront de les 41.000 de 2015; i s'ha creat l'Ingrés mínim vital que ja perceben 126.000 beneficiaris.

Arxivat a:

Destacats