La cerca d'un sistema de finançament autonòmic més equitatiu i just ha fet un pas més en la Comunitat Valenciana amb la presentació de l'informe d'experts que advoca per la creació d'un fons d'anivellament de 7.128 milions d'euros per a la regió fins a 2027. Aquest fons s'establiria amb l'objectiu de convergir amb la mitjana de les comunitats autònomes i abordar el deute històric acumulat. La proposta va ser presentada aquest dimecres a la comissió mixta Consell-Corts encarregada d'avaluar el deute històric.
L'informe presentat pels assessors de la Generalitat i Les Corts destaca que el 78,6% del deute total de la Comunitat Valenciana, que ascendeix a 55.000 milions d'euros, es considera injust. Aquesta xifra representa un muntant significatiu de 43.278 milions d'euros a condonar per l'Estat, que segons els experts, correspon a diverses causes, com l'infrafinançament col·lectiu, l'infrafinançament relatiu de les autonomies i els costos financers associats al pagament del deute.
Fons d'anivellament
Segons els experts, en 2024, el fons hauria de comptar amb una dotació de 3.237 milions d'euros, dels quals aproximadament un terç, 1.183 milions, correspondrien a la Comunitat Valenciana. Les altres comunitats infrafinançades, com Andalusia, Múrcia i Castella-la Manxa, rebrien també la seua part del fons, contribuint a una convergència econòmica més equitativa entre les regions.
En aquest sentit, es va destacar la necessitat que l'Estat aporte 6.100 milions a aquest fons durant la legislatura. Els càlculs indiquen que la Comunitat Valenciana hauria de rebre una mitjana anual de 1.782 milions d'euros d'aquest fons d'anivellament en cada any, sent 1.183 milions en 2024, 1.746 milions en 2025, 2.002 milions en 2026 i 2.196 milions en 2027.
Els experts asseguren que el cost anual d'aquest fons és assumible pressupostàriament per al Govern, obrint una finestra d'oportunitat per a reduir les bretxes de finançament entre les comunitats autònomes mentre es treballa en la reforma integral del sistema. Aquest enfocament gradual permetria una transició més suau i menys disruptiva cap a un nou model de finançament.
Perspectives futures
Després de la presentació de l'informe, la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, va destacar la unitat i la sintonia percebuda entre els grups parlamentaris. Va assegurar que el Consell compta amb arguments tècnics sòlids recolzats per la força de la unió de la societat civil per a reclamar aquest fons. Merino va assenyalar que l'informe representa un plantejament de màxims i va expressar el seu desig que el Govern s'involucre en un diàleg constructiu per a implementar aquestes mesures.
La reacció dels grups parlamentaris va ser variada. Des del PP es va instar el Govern a activar el fons d'anivellament abans de l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2024. Mentrestant, el PSPV va prometre defensar els interessos valencians, Compromís va exigir portar el debat al Congrés i Vox va rebutjar qualsevol solució que no incloguera una reforma integral del finançament.
En aquest context, la Comunitat Valenciana fa un pas més cap a la justícia financera, marcant una fita significativa en la lluita per un sistema de finançament autonòmic més equitatiu i sostenible. La proposta d'un fons d'anivellament i la condonació del deute injust es converteixen en elements clau per al futur econòmic i l'estabilitat financera de la regió.