España destaca la consolidació en 2022 de l'estat de benestar en el primer any postcovid "amb la major inversió social de la història, que arriba als 16.829 milions"

Guardar

El portaveu adjunt del PSPV-PSOE en Les Corts, Arcadi España
El portaveu adjunt del PSPV-PSOE en Les Corts, Arcadi España

El Ple del Consell ha aprovat aquest dijous el Compte General de la Generalitat de l'exercici 2022 per a la seua remissió a la Sindicatura de Comptes. L'informe, avalat per la Intervenció General, "certifica la consolidació de l'estat de benestar valencià en el primer any post-COVID-19 amb la major inversió social de la història, en aconseguir els 16.829 milions d'euros", segons el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España.

"La resposta valenciana a la pandèmia de la COVID-19 va suposar un salt en 2020 i 2021 quant als recursos destinats fins llavors als serveis públics fonamentals, especialment a sanitat, serveis socials, educació i ocupació, en passar dels 13.800 milions que s'invertien en 2019 a superar la barrera dels 16.000 milions ja en 2021", ha apuntat el conseller.

"En 2022 s'ha consolidat aqueix esforç social i la Generalitat destinarà a l'escut social la major dotació fins hui, 16.829 milions d'euros, cosa que significa que quasi 9 de cada 10 euros gestionats pel Govern valencià van dirigits a la sanitat, l'educació, la dependència i les famílies vulnerables, l'ocupació o l'habitatge", ha subratllat Arcadi España.

Concretament, els 16.829 milions destinats als serveis públics fonamentals dels valencians i valencianes suposen el 86,3% de les obligacions no financeres, que en total ascendeixen a 19.495 milions, que són els fons gestionats per la Generalitat per a les diferents polítiques (sense incloure els capítols del pressupost que reflecteixen els venciments i les operacions de refinançament del deute).

"En aquests huit anys s'ha fet un gir de 180 graus a les prioritats de la Generalitat amb la finalitat de garantir als valencians i valencianes una sanitat, educació i protecció social equiparable a la resta dels espanyols, ja que partíem del furgó de cua de les comunitats quant a despesa social", ha recalcat el titular d'Hisenda, després de recordar que la despesa social en el pressupost liquidat de 2014 va suposar el 80,3% de les obligacions no financeres, cosa que significa que en huit anys el pes de la inversió efectiva en les polítiques socials s'ha incrementat en sis punts.

El 41,9% de la despesa, a Sanitat

"Aquest esforç ha suposat destinar hui 5.362 milions més que en 2014 a garantir la igualtat d'oportunitats i el benestar dels valencians, un 47% més de recursos que fa huit anys", ha assenyalat Arcadi España.

L'àrea que concentra el major volum de fons és Sanitat: més de 4 de cada 10 euros (41,9%) de la despesa en polítiques de la Generalitat es destina a la millora de l'atenció i a les infraestructures sanitàries, amb un total de 8.161 milions; li segueix Educació, que amb 5.992 milions absorbeix el 30,7%, amb un augment del 58,6% en els últims huit anys; i Igualtat i Política Inclusives, 1.948 milions, el 10% de les obligacions no financeres, que comporten que la dotació per a aquestes polítiques quasi s'ha triplicat (180% d'increment), segons el conseller.

"La major pujada es registra en ocupació, amb Labora, que ha liquidat una inversió de 509 milions, quasi quatre vegades més que fa huit anys (284,3% més), quan es van gestionar 132 milions, la qual cosa ha contribuït a recuperar i fins i tot superar els nivells d'ocupació previs a la pandèmia, amb més de dos milions d'afiliats a la Seguretat Social", ha apuntat Arcadi España.

Les polítiques actives d'ocupació van suposar quasi el 3% de la despesa no financera de la Generalitat. Quant a Habitatge, la despesa no financera creix un 80% en 2022 fins als 220 milions d'euros.

"L'escut social valencià va salvar vides i és un signe distintiu de la Comunitat Valenciana i la major garantia per a protegir els nostres majors, fills, persones vulnerables i al conjunt de valencians i valencianes enfront de qualsevol eventualitat que es puga presentar en el futur. Aquesta ha sigut la gran lliçó de la pandèmia i no renunciarem a aquest escut, per la qual cosa qualsevol retallada o intent de reducció o privatització trobarà als valencians enfronte", ha asseverat Arcadi España.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha informat d'aquestes dades després de l'aprovació pel Ple del Consell del Compte General, que està integrada pel Compte de l'Administració i les dels organismes autònoms, així com pels resultats i informes d'auditoria rendides per les entitats públiques empresarials, les de dret públic, les societats públiques, les fundacions, els consorcis i les universitats.

En aquesta mateixa línia, el Compte General posa en relleu la injecció, en els tres anys de crisi pandèmica, invasió d'Ucraïna i inflació, de més de 21.000 milions en ajudes, subvencions i transferències a empreses, famílies i treballadors i treballadores valencianes.

En concret, en 2022 les transferències i subvencions concedides pel Consell (transferències corrents i transferències de capital) per a augmentar el suport econòmic a les famílies més vulnerables i enfortir l'escut social i garantir la solvència i viabilitat dels negocis afectats, han aconseguit els 7.421 milions d'euros, que se sumen als 7.382 milions de 2021 i als 6.263 milions de 2020.

"Mai la Generalitat ha destinat al teixit productiu valencià i a les famílies una transferència de recursos d'aquesta magnitud, com reflecteix el Compte de l'Administració", ha indicat el responsable d'Hisenda.

Resultat patrimonial

L'aposta de la Generalitat pel manteniment de l'escut social de la Comunitat Valenciana i les ajudes a les empreses i treballadors s'ha traduït, en un context d'infrafinançament crònic i després de la finalització de les aportacions extraordinàries per la COVID-19, en un resultat econòmic-patrimonial, que és un concepte comptable sense impacte en l'activitat econòmica de la Generalitat que registra un desestalvi de 3.206,7 milions d'euros, coherent amb el dèficit pressupostari ajustat de l'exercici, que va ser de 2.795 milions d'euros.

"L'esforç inversor de la Generalitat ha sigut possible, mentre no s'escometa la reforma del sistema de finançament autonòmic, per la cobertura financera de l'Estat dels dèficits generats", ha apuntat el conseller. En aquest sentit, el Compte de l'Administració de 2022 reflecteix que els drets reconeguts nets corresponents al capítol de passius financers van ascendir a 9.419 milions, que en la seua gran majoria corresponen a operacions de refinançament dels venciments a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

El 84,5% d'aquests drets, 7.959 milions, es van nodrir dels mecanismes de finançament de l'Estat -compartiments FLA i React-EU-, mentre que els 1.460 milions restants tenen el seu origen en préstecs a llarg termini refinançats per la banca espanyola.

"És necessària, més que mai, la reforma del model de finançament per a garantir la solvència pressupostària de la Generalitat, però, mentre no es faça realitat el nou model, l'aposta d'aquest Consell ha sigut la de garantir uns serveis públics dignes a l'altura de la resta de comunitats autònomes", ha manifestat Arcadi España, qui ha subratllat que "la realitat és que la Generalitat Valenciana funciona, compleix amb els seus compromisos i paga als seus proveïdors dins del termini i en la forma escaient".

Arxivat a:

Destacats