El preu de la llum del diumenge bat un nou rècord històric: fins als 319,33 euros/MWh

Guardar

Torre elèctrica
Torre elèctrica

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista arribarà aquest diumenge als 319,63 euros el megavat hora (MWh), la qual cosa suposa registrar un nou rècord històric en superar l'anterior marcat divendres passat, que va aconseguir els 309,02 euros, i batre per quarta vegada la cota dels 300 euros.

L'encariment de la llum significa un augment del 4,34% respecte al dia anterior, que va registrar el dissabte més car de la història, amb 306,33 euros/MWh; mentre que és un 24,38% superior al mateix dia de fa una setmana, i puja un 622,12% enfront del 19 de desembre de 2020, és a dir, s'ha multiplicat per més de set.

El preu màxim de la llum per a aquest diumenge es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, amb 350 euros/MWh, mentre que el preu mínim serà de 274,90 euros entre les 04.00 i les 05.00 hores, segons les dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE) i recollits per Europa Press.

Els preus del 'pool' repercuteixen directament en la tarifa regulada --el denominat PVPC--, a la qual estan acollits quasi 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

L'encariment en els últims mesos en el mercat elèctric s'explica, principalment, pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics en aquest any.

DESEMBRE SUPERA JA ELS 200 EUROS/MWH DE MITJANA

Desembre va començar sent un mes marcat per una gran volatilitat, amb caigudes en la mitjana d'alguns dies fins a l'entorn dels 100 euros/MWh i amb uns certs repunts que superen àmpliament la cota dels 200 euros/MWh i ara dels 300 euros/MWh.

No obstant això, des del 9 de desembre el preu de la llum no ha baixat dels 200 euros i en l'última setmana s'ha desbocat, situant el preu mitjà mensual en 235 euros, és a dir, 35 euros més que el passat octubre, el mes amb la mitjana més cara fins hui.

RÈCORD EN LA FACTURA DE DESEMBRE

Segons una anàlisi de Facua-Consumidors en Acció, de mantenir-se les mateixes tarifes la resta del mes, l'última factura de l'any aconseguiria els 134,45 euros per a l'usuari mitjà, un 94,1% per damunt dels 69,28 euros de desembre de 2020.

El rebut de l'usuari mitjà des de principi d'any ha augmentat un 15,1% respecte a 2018. Així, enfront dels 77,18 euros de fa tres anys, la factura mitjana mensual aconsegueix ja els 90,87 euros. No obstant això, el Govern continua confiant que enguany les llars acaben pagant el mateix que en 2018.

"La factura elèctrica de desembre hauria de ser negativa perquè el president Sánchez i la ministra Ribera compliren la seua promesa que enguany els consumidors pagaran el mateix que en 2018 una vegada descomptat l'IPC. Així, perquè s'aconseguira aqueix objectiu, un usuari mitjà hauria de rebre una factura en la qual la seua companyia li retornara 12 euros quan finalitze aquest mes", assenyala el secretari general de Facua, Rubén Sánchez.

Fins ara, el paquet de rebaixes fiscals aprovat pel Govern contempla la baixada del 21% al 10% de l'IVA, la suspensió de l'impost de generació al 7% que paguen les empreses, i la rebaixa de l'impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal.

L'associació està reclamant a l'Executiu que impose durant almenys sis mesos un descompte mínim del 50% en la factura elèctrica sotmesa a la tarifa semirregulada PVPC de la immensa majoria de famílies, excloent només a les de rendes més altes, sent a càrrec de companyies energètiques de manera proporcional a les seues quotes de mercat.

Arxivat a:

Destacats