El govern aprova aquest divendres limitar el preu del gas a 40 euros el megavat durant els pròxims dotze mesos

Es preveu que aquesta mesura estiga vigent fins a mitjan 2023 i el preu màxim del gas augmentarà progresivament fins els 48,8 €/MWh de mitja

Guardar

Fogons de gas d'una cuina
Fogons de gas d'una cuina

El govern de Pedro Sánchez aprovarà hui divendres 13 de maig establir un preu màxim de 40 euros el megavat hora (Mwh) al gas que s'utilitza per a produir electricitat. D'aquesta manera, l'Executiu ha anunciat la seua entrada en vigor després del Consell de Ministres extraordinari que d'aquest matí.

"Anem a celebrar un Consell de Ministres extraordinari per a aprovar el topall al preu del gas que s'utilitza per a produir electricitat, reduint així el rebut de les famílies, les empreses i les indústries", va assegurar ahir el president del Govern, Pedro Sánchez.

Aquesta mesura estarà vigent durant els pròxims 12 mesos i limitarà el preu de referència del gas entorn als 40 €/Mwh durant sis mesos. Mentre que, els sis mesos restants anirà incrementant-se fins als 48,8 €/Mwh de preu mitjà. Com a conseqüència, es preveu que aquest nou 'tope' a l'import que paguem pel gas, que s'ha encarit per – entre altres factors – la guerra d'Ucraïna, abaratisca la factura de l'electricitat en el nostre país.

A més, es preveu que, una vegada siga aprovat, aquest nou topall al preu del gas repercutisca de manera immediata en la factura de la llum de totes les persones consumidores, encara que especialment afectarà a aquelles llars que es troben dins de la tarifa del mercat regulat.

En aquest sentit, aquesta nova regulació aconseguirà que el preu mitjà del gas se situe, almenys fins a mitjan pròxim any 2023, en els 48,8 €/Mwh. Una diferència substancial si es compara amb els 72 euros que costava dimecres passat i els 80 euros/Mwh en els quals s'ha situat durant els últims tres mesos.

Així, Espanya no serà l'únic país que aprove hui aquesta mesura amb l'objectiu de frenar l'escalada dels preus de l'electricitat, sinó que Portugal també donarà llum verda a la limitació del preu d'aquesta matèria primera. De fet, el país lusità i Espanya van presentar aquesta proposta conjuntament a la Comissió Europea i ha format part de les negociacions amb l'entitat europea per a posar en marxa aquest mecanisme temporal conegut com la 'excepció ibèrica'.

Destacats