El Consell reclama al Govern que garantisca el desemborsament dels 879 milions del FLA pendents de la Comunitat Valenciana abans de la campanya nadalenca

Clara Ferrando: “Són recursos econòmics que corresponen a la Generalitat i el lliurament dels quals ha dilatat el Govern al·legant que estava en funcions”

Guardar

hac_soler_ferrando_1-1
hac_soler_ferrando_1-1

La secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha reclamat al Govern central que active els mecanismes oportuns per a garantir el desemborsament efectiu dels 879 milions del FLA ordinari i extraordinari que corresponen a la Generalitat abans de la campanya de Nadal o, com a màxim, de final d'any. "Són recursos econòmics que corresponen a la Generalitat i el lliurament dels quals ha dilatat el Govern al·legant que estava en funcions", ha lamentat Ferrando, per a retraure que "no pot ser que l'Executiu central jugue amb l'autonomia financera de les comunitats autònomes".

"La Generalitat, com a empresa seriosa que és també, realitza els seus càlculs i la seua planificació de Tresoreria i no pot ser que ara eixos recursos o una part important d'ells no arriben a la Comunitat Valenciana quan hi hauria", ha asseverat.

La responsable d'Hisenda ha expressat la seua "preocupació" després que, en el marc de la celebració del Consell de Política Fiscal i Financera del dijous, representants ministerials van traslladar que veuen molt complicat l'abonament abans de final d'any de les quantitats pendents del FLA, especialment els 422 milions del FLA ordinari corresponent a la flexibilització de l'objectiu de dèficit per a este exercici, del 0,3% al 0,7%, que es va informar favorablement en eixa mateixa reunió del CPFF i que ha de complir uns tràmits, inclòs l'aval del Congrés i del Senat.

Els altres 457 milions corresponen al 25% de la desviació de l'objectiu de dèficit del 2015, que va quedar pendent de materialitzar-se abans de l'estiu. Estos últims ja haurien complit determinats tràmits, per la qual cosa la seua concreció hauria de ser més ràpida; no obstant això, la Generalitat no ha rebut cap indicació oficial que podran desemborsar-se abans del Nadal.

"Es tracta d'una injecció de 879 milions a les empreses i famílies molt important que contribuiria a dinamitzar l'economia valenciana en la campanya de Nadal o, en defecte d'açò, de Reis, per la qual cosa no hauria d'haver-hi excuses administratives perquè eixos fons, que pertanyen a la Comunitat Valenciana, no puguen estar en les butxaques dels valencians estes pròximes festes", ha subratllat Ferrando, qui ressalta que, en cas contrari, "que ens diga el ministre Montoro a quins proveïdors no paguem".

 

"L'únic responsable serà el ministeri"

"Perquè açò no passada, necessitem que el Govern adopte les decisions tècniques perquè els fons arriben quan es necessiten. En cas contrari, suposarà que el Govern es manté insensible envers els problemes dels valencians", ha indicat Ferrando, per a afegir que és el mateix Executiu central que "no ha volgut modificar el sistema de finançament caducat des del 2014 i que s'ha negat a donar un tracte just a la Comunitat Valenciana en el repartiment de les inversions estatals".

En el cas del FLA ordinari, que amb l'ampliació del dèficit al 0,7% enguany suposa els citats 422,1 milions addicionals en préstecs de l'Estat, ha de seguir una tramitació que passa pel Consell de Ministres i per les Corts Generals. "Amb l'excusa que era un Govern en funcions, es van negar a culminar la tramitació després de donar per feta l'aprovació del 0,7% a l'abril passat. Ara el responsable que puga dilatar-se el termini de pagament als proveïdors és únicament el Govern central", ha asseverat la secretària autonòmica d'Hisenda.

Arxivat a:

Destacats